Fabiola belga királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fabiola belga királyné
Fabiola of Belgium 1969.jpg
Fabiola belga királyné 1969-ben

Mora y Aragón grófnője (1928-1960), belga királyné
Koronázása nem koronázták meg
Elődje Asztrid belga királyné
Utódja Paula belga királyné
Életrajzi adatok
Uralkodóház Szász–Coburg–Gotha
Teljes neve Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragón
Született
1928. június 11. (86 éves)
Madrid, Spanyolország
Házastársa I. Baldvin belga király
Gyermekei nem születtek
Édesapja Gonzalo Mora Fernández Riera del Olmo
Édesanyja Blanca de Aragon y Carrillo de Albornoz Barroeta-Aldamar y Elío

Fabiola (teljes nevén Doña Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragón) (1928. június 11. ) spanyol nemesi család leszármazottja, I. Balduin belga király felesége özvegye. Férje uralkodása során a "belgák királynéja" címet viselte, halála után Fabiola belga királyné.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fabiola Paul Kempeneers belga irodalmár, nyelvész társaságában
Víziliomok - Fabiola egyik meséjének díszletei, a hollandia Efteling-ben található szórakoztató parkban

Származása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fabiola spanyol nemesi család leszármazottja, 1928. június 11-én látta meg a napvilágot Mardidban. Apja Don Gonzalo Mora Fernández Riera del Olmo, Casa Riera őrgrófja és Mora grófja (1887–1957). Anyja Doña Blanca de Aragón y Carrillo de Albornoz Barroeta-Aldamar y Elío. Bátyja Jaime de Mora y Aragón gróf, spanyol színész, keresztanyja Battenbergi Viktória Eugénia spanyol királyné.

Házassága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Házassága előtt Fabiola publikált egy meséskönyvet "Los doce Cuentos maravillosos" (Tizenkét csodás mese) címmel.

1960. december 15-én házasodott össze Balduin belga királlyal, aki 1951-ben, apja lemondása után foglalta el a trónt. A házasságra a brüsszeli Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyházban került sor és Belgium történelmében először, a belga televízió élőben közvetítette a szertartást. Az eljegyzés bejelentésekor az amerikai TIME magazin Fabiolát, aki akkor nővérként dolgozott, kikiáltotta a modern Csipkerózsikának és úgy jellemezte, hogy "csinos fiatal nő, bár nem valami nagy szépség". A házasság alkalmából a spanyol pékek egy különleges kenyeret, a fabiolát ("la fabiola de Palencia") alkotta az esemény tiszteletére, amit a mai napig lehet kapni Spanyolországban.[1] A ceremónia alatt Fabiola egy 1926-os, Art Deco stílusú tiarát viselt, amely a belga állam ajándéka volt Asztrid svéd hercegnőnek, amikor az hozzáment III. Lipót belga királyhoz. A királyné selyemből és menyétszőrméből készült ruháját a spanyol divattervező, Cristóbal Balenciaga tervezte.

Tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fabiola, aki odaadó híve a katolikus egyháznak,[2] fiatal korától kezdve érdekelték a szociális és ifjúsági problémákkal foglalkozott, Madridban kórházi nővérként dolgozott. A királyi palotában létrehozta a Királyné Társadalmi Titkárságát ("secrétariat social de la Reine"), amely a kirányé jótékonységi tevékenységeit koordinálja. Számos alapítvány működését segítette és létrehozta a Fabiola királyné Alapítványt a Mentális Egészségért ("Fondation Nationale Reine Fabiola pour la Santé Mentale"), amely mentális problémákkal küzdő embereket segít. Másik alapítványa, a "Les Ouvres de la Reine Fabiola" különféle szociális problémák megoldását támogatja, mint például a diszlexia kialakulása a fiatalok körében. Utóbbi szorosan együttműködik a flamand és francia nyelvű oktatási minisztériumokkal és intézményekkel.

Balduin halála után, 1993. szeptemberében a Balduin-alapítvány elnöke lett. I. Albert belga király özvegyének, Erzsébet belga királyné 1965-ös halála után elvállalta a nemzetközi hírű Concours Musical International Reine Elisabeth de Belgique komolyzenei versenyt rendező alapítvány védnökségét is. A királyné nagy figyelemmel kíséri a versenyt és általában jelen van a legtöbb válogatón és minden alkalommal a döntőn.

1992. februárjában Genfben elnöksége alatt 64 ország állam- és kormányfőinek feleségei találkoztak, ahol a vidéki, harmadik világbelil nők gazdasági fejlődésének lehetőségeit vitatták meg. A létrehozott szervezett a harmadik világbeli országokban igyekszik megteremteni a legszegényebb rétegekben a nők gazdasági, pénzügyi függetlenségének alapjait, támogatja vállalkozásaikat. Ezért a szerepéért 2001-ben a FAO a Ceres Medal kitüntetést adományozta neki.

Részt vesz az Opus Dei keresztény szervezet munkájában és az európai katolikus nemesség tagjainak körében végzett toborzó tevékenységében.[3] Ez a tevékenysége meglehetősen ellentmondásos Belgiumban, hiszen a szervezetet egy belga bíróság a "társadalomra veszélyes szektának" minősítette.[4] Mindenesetre a királynéhoz közel állók azt állítják, hogy Fabiola "nem fanatikus, csak rendkívül odaadó".[5]

Guido Derom belga sarkkutató 1961-ben a tiszteletére nevezett el egy újonnan felfedezetett antarktiszi hegyvonulatot.[6] (Ugyanezt a hegyvonulatot 1960. november-decemberében japán kutatók is meglátogatták, akik Yamato-hegységnek nevezték el.)

Nyelvi kérdés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bár a belga monarchia honlapján található leírás alapján[7] Fabiola anyanyelve, a spanyol mellett folyékonyan beszél franciául, angolul, németül és olaszul, de hosszú időn át nem tanulta meg Belgium másik hivatalos nyelvét, a flamandot. Ez különösen a nyilvános szereplések során volt zavaró.

Özvegysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Balduin és Fabiola házasságából nem született gyermek, a királyné öt terhessége vetéléssel végződött.

Balduin király 1993-ban szívroham miatt elhunyt, utóda öccse, Albert liege-i herceg lett, aki II. Albert néven foglalta el a trónt. Fabiolának el kellett hagynia a laekeni királyi palotát és a szerényebb Stuyvenbergh kastélyba költözött. Nyilvános megjelenéseit nagymértékben korlátozták, hogy a jelenlegi belga királynét, Paolát ne szorítsa a háttérbe.

2009. januárban a volt királynét pajzsmirigyproblémái miatt megműtötték, a műtét érdekessége, hogy altatás helyett hipnózissal érzéstelenítették el Fabiolát. Az általa választott liège-i kórház erre a módszerre specializálódott, amely elsősorban idős páciensek esetében használnak.[8]

2009. november 13-án a belga hírügynökség bejelentette a királyné halálhírét, azonban ezt nemsokkal később cáfolni kényszerültek.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fabiola belga királyné témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Queen Fabiola of Belgium című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Fabiola se casó con Palencia - spanyol
  2. Fabiola, Queen of the Belgians? | Art in America | Find Articles at BNET
  3. Their Kingdom Come: Inside the Secret World of Opus Dei, Robert A. Hutchison, page 154
  4. Opus Dei
  5. A belga HUMO magazin cikke. A cikkhez meginterjúvolták Benoit Carbon de Lichtbuer-t (a királyné korábbi titkára), Luc Tayart de Borms-t (a Balduin-alapítvány tagja) és Claude de Valkeneel-t, aki 30 évig dolgozott a király udvarban.
  6. Belgian polar science history
  7. The Belgian Monarchy - Queen Fabiola
  8. La reine Fabiola opérée de la thyroïde, dhnet.be, 2009. január 12. (franciául)
  9. Chant 2008 - lauréats