FK Szibir Novoszibirszk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szibir Novoszibirszk
Csapatadatok
Teljes csapatnévFutbolnij Klub
Szibir Novoszibirszk
SzékhelyNovoszibirszk, Oroszország
Alapítva1936
Klubszínekkék-fehér
StadionSzpartak Stadion
VezetőedzőFehérorosz Ihar Kriusenka
ElnökOrosz Lev Sztrelkov
BajnokságPervij Gyivizion
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Szibir Novoszibirszk honlapja

A Szibir Novoszibirszk (oroszul: Футбольный Клуб Сибирь Новосибирск, magyar átírásban: Futbolnij Klub Szibir Novoszibirszk) egy orosz labdarúgócsapat, székhelye Novoszibirszkben található.

A csapatnév (Szibir) földrajzi eredetű, Szibéria orosz nevére utal. A csapat legnagyobb sikerét a 2009-es szezonban érte el, amikor története során először feljutott az orosz élvonalba.

Korábbi csapatnevek[szerkesztés]

2006 óta jelenlegi nevén szerepel.

Története[szerkesztés]

A Szibir-t Burevesztnyik néven alapították 1936-ban, és a szovjet labdarúgó-bajnokság területi csoportjában szerepelt. Az 1950-es és 1960-as években a szovjet negyedosztály, az 1970-es és 1980-as években pedig többnyire az orosz harmadosztály tagja volt.

1992-ben Cskalovec néven feljutott az orosz másodosztályba, azonban a két évvel későbbi létszámcsökkentés miatt kiesett onnan.

2000-ben egyesült az Olimpik Novoszibirszk-kel, majd 2003-ban Cskalovec–1936 néven nyerte meg a harmadosztályú pontvadászatot.

2004-től a másodosztály állandó tagja, majd 2009-ben a második helyen zárt, így története során első alkalommal az élvonalba jutott.

Külső hivatkozások[szerkesztés]