FK Napredak Kruševac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Napredak Kruševac
Csapatadatok
Teljes csapatnév Fudbalski klub
Napredak Kruševac
SzékhelyKruševac, Szerbia
Alapítva1946
Klubszínek piros-fehér
Stadion Mladost Stadion
Vezetőedző SRB Milorad Kosanović
Elnök SRB Marko Mišković
Bajnokság Super Liga Srbije
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Napredak Kruševac honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Napredak Kruševac témájú médiaállományokat.

A Napredak Kruševac (szerbül: Фудбалски клуб Напредак Крушевац) egy szerb labdarúgócsapat, székhelye Kruševac városában található. Jelenleg a szerb másodosztályban szerepel.

Legnagyobb sikerét 2000-ben jegyezte, mikor bejutott a szerb és montenegrói csapatok számára rendezett jugoszláv kupa döntőjébe.

Története[szerkesztés]

A Napredak együttesét 1946. december 8-án alapították három klub egyesüléséből: a Zakić, Badža, és a 14. Oktobar. Első hivatalos mérkőzését Szkopjében, a Makedonija csapata ellen játszotta 1947 januárjában.

1949-ben Szerbia bajnokaként a jugoszláv élvonalba lépett, ahonnan azonnal ki is esett. A következő első osztályú szereplésre 1978-ig kellett várni, mikor egy megújult és jobb játékerőt képviselő Napredak versengett a legjobb jugoszláv csapatok között. Két évvel később mutatkozott be az európai kupákban, azonban a keletnémet Dynamo Dresden kettős győzelemmel búcsúztatta az 1980–81-es kiírásából.

A nemzeti versengésben legjobb eredményét 2000-ben érte el, mikor bejutott a jugoszláv kupa döntőjébe, ahol a patinás belgrádi klub, a Crvena zvezda állította meg. A kupadöntős szereplés – mivel a fővárosi „vörös csillag” megnyerte a bajnokságot is – újabb UEFA-kupa-indulásra jogosította. A selejtezőkörben pályaválasztóként 5–1-re legyőzte az észt Viljandi Tulevik együttesét, így az Észtországban elért 1–1-es döntetlen csak a továbbjutást biztosította. A második legrangosabb európai kupa főtábláján a krétai ÓFI csapatával nézett farkasszemet, azonban a hazai 0–0-s döntetlent a görög szigeten 6–0-s vereség követett, így megalázó eredménnyel búcsúzott.

A klub hamarosan elbúcsúzott az élvonaltól, 2007 júliusában csak a Mladost Apatin visszalépésének köszönhette az újbóli élvonalbeli tagságot.

Eredményei[szerkesztés]

Európaikupa-szereplés[szerkesztés]

Összesítve[szerkesztés]

Kupa J GY D V LG–KG
UEFA-kupa 6 1 2 3 6–10
Összesítve 6 1 2 3 6–10

Szezonális bontásban[szerkesztés]

Idény Kupa Forduló Klub 1. mérk. 2. mérk.
1980–1981 UEFA-kupa 1. forduló NDK Dynamo Dresden 0–1 0–1
2000–2001 UEFA-kupa Selejtező EST Viljandi Tulevik 5–1 1–1
1. forduló GRE ÓFI 0–0 0–6

Megjegyzés: Csak az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által szervezett európai kupák eredményeit tartalmazza. Az eredmények minden esetben a Napredak Kruševac szemszögéből értendőek, a félkövéren jelölt mérkőzéseket pályaválasztóként játszotta.

Külső hivatkozások[szerkesztés]