FK Borac Čačak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Borac Čačak
Csapatadatok
Teljes csapatnévFudbalski klub
Borac Čačak
Becenévzebrák
SzékhelyČačak, Szerbia
Alapítva1926
Klubszínekpiros-fehér
StadionČačaki stadion
VezetőedzőSRB Milan Martać
ElnökSRB Milenko Kostić
BajnokságJelen Superliga
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Borac Čačak honlapja

A Borac Čačak (szerbül: Фудбалски клуб Борац Чачак) egy szerb labdarúgócsapat, székhelye Čačak városában található. Jelenleg a szerb élvonalban szerepel.

A Borac csapatnév magyarul harcost jelent.

Korábbi elnevezései[szerkesztés]

1948 óta jelenlegi nevén szerepel.

Története[szerkesztés]

A čačaki labdarúgóélet közvetlenül az első világháború után pezsdült fel, az első labdarúgó-mérkőzést 1920-ban játszották a városban. A Borac labdarúgócsapatát gyári munkások egy csoportja alapította 1926-ban, a klubszín eleinte vörös volt, csak később váltottak vörös-fehér uniformisra. Az első elnök egy asztalos, Jovan Jolović lett.

Az első jelentősebb eredményt a második világháború után érte el, mikor a jugoszláv élvonalba történő jutásért játszott a Crvena zvezda ellen. 1958-ban megnyerte a szerb nemzeti kupát, majd 1962-ben a jugoszláv másodvonalba jutott.

1994-ben egy hosszú álom vált valóra, mikor több mint harminc év másodosztályú szereplést követően – története során először – a csapat feljutott az élvonalba. A következő tíz évad során háromszor búcsúzott el, majd háromszor sikerült visszajutnia az első osztályba.

A legjobb eredményét a 2007–2008-as szezonban érte el, mikor az első ízben megrendezett szerb élvonal küzdelmeit a negyedik helyen zárta, így jogot szerzett az UEFA-kupában történő bemutatkozásra.

Eredményei[szerkesztés]

Európaikupa-szereplés[szerkesztés]

Összesítve[szerkesztés]

Kupa J GY D V LG–KG
UEFA-kupa 6 2 2 2 7–9
Összesítve 6 2 2 2 7–9

Szezonális bontásban[szerkesztés]

Idény Kupa Forduló Klub 1. mérk. 2. mérk.
2008–2009 UEFA-kupa 1. selejtezőkör MDA Dacia Chişinău 1–1 3–1
2. selejtezőkör BUL Lokomotiv Szofija 1–0 1–1
1. forduló NED Ajax 1–4 0–2

Megjegyzés: Csak az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által szervezett európai kupák eredményeit tartalmazza. Az eredmények minden esetben a Borac Čačak szemszögéből értendőek, a félkövéren jelölt mérkőzéseket pályaválasztóként játszotta.

Külső hivatkozások[szerkesztés]