Füzike (növénynemzetség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Füzike (növény) szócikkből átirányítva)
Füzike
Erdei deréce (Epilobium angustifolium)
Erdei deréce (Epilobium angustifolium)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Core eudicots
Csoport: Eurosids II
Rend: Mirtuszvirágúak (Myrtales)
Család: Ligetszépefélék (Onagraceae)
Alcsalád: Onagroideae
Nemzetség-
csoport
:
Epilobieae
Nemzetség: Epilobium
L.
Szinonimák
  • Boisduvalia
  • Chamaenerion
  • Chamerion
  • Pyrogennema
  • Zauschneria
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Füzike témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Füzike témájú médiaállományokat és Füzike témájú kategóriát.

A füzike vagy deréce (Epilobium) a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjébe és a ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozó nemzetség.

Leveleik átellenesek, a sugaras szimmetriájú virágok színe piros, vagy fehéres. A szirmok száma 4, a porzóké 8, két körben állnak. Termésük hosszúkás, négy kopáccsal nyílik, a magvak repítő szőrösek.

Gyógyászati felhasználása[szerkesztés]

A gyógyerejű fajokat a kicsi pirosas, halvány rózsaszín, vagy majdnem fehér virágjaik alapján könnyen felismerhetjük. Gyógyászati célokra az egész növényt gyűjtik (szár, levél, virág), de a növény életképességének megtartása érdekében ügyeljünk arra, hogy a közepén szakítsuk le, így ismét oldalhajtásokat növeszt. Az első virágok megjelenésekor kell szedni a gyógynövény föld feletti részét.

A gyűjtött növényt frissen vágjuk és használjuk fel. Néhol tömegesen előfordul és a természetes állomány veszélyeztetése nélkül gyűjthető illetve házikertben is termeszthető. Háziszerként történő fogyasztása és alkalmazása biztonságos.

Gyógyhatású fajok[szerkesztés]

Gyógyhatása[szerkesztés]

A teája vagy tinktúrája prosztatabetegségek, a kezdődő prosztatarák gyógyításában csodaszernek számít. Akik a prosztatájukkal betegeskednek, meggyógyulhatnak a kisvirágú füzike segítségével, gyakran még megműteni sem kell őket. Ha már sor került a műtétre, a füzike teája elmulasztja a seb égő fájdalmait, és mindazokat a panaszokat, amelyek gyakran jelentkeznek műtét után. Nemcsak a férfiak gyógynövénye, gyulladáscsökkentő hatása miatt állandó hólyag- és húgyhólyaggyulladásban, hólyaggyengeségben szenvedő nők is sikerrel alkalmazhatják. Baktériumtörzsekkel szemben a legerőteljesebb gátló hatást fejti ki az erdei deréce (Epilobium angustifolium). Bár mellékhatásai nem ismeretesek, egy kúra ajánlott időtartama 4 hét. A tapasztalat szerint a panaszok ezalatt jelentősen mérséklődnek, illetve megszűnnek. Szükség esetén a kúra 2-3 hét után ismételhető. De minden esetben ajánlott konzultálni az orvossal.

Fajok[szerkesztés]

A lista nem teljes.

Források[szerkesztés]

  • Simon Tibor. A magyarországi edényes flóra határozója. Nemzeti Tankönyvkiadó. ISBN 9631903494