Fájl:Betlehemezes Hajdudorog 2.JPG

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Eredeti fájl(2 112 × 2 816 képpont, fájlméret: 1,79 MB, MIME-típus: image/jpeg)

Összefoglaló

Leírás
English: The picture depicts a scene of a typical Hungarian Christmas tradition, called Betlehemezés that means something like Bethlehem play. The handmade church on the picture is called betlehem. The Bethlehem plays are usually performed by a group of young people or by children who are at least ten years old during the Christmas' days. The Bethlehem-group usually consists of three shepherds, three kings, an angel, the Virgin Mother and St. Joseph. The betlehem is built by the group. It has to have a wooden frame covered by cardboard, decorated with colourful ribbons and "inpopulated" with Christmas related characters made of china or ceramics. The group visits usually relatives, neighbours, friends or sometimes anybody to perform their Bethlehem play that tells the story of Jesus' birth with some Christmas carols. In the end of the performance they ask blessings for the house and wish merry Christmas. In return they might get some food and money. This picture was taken in a family house in Hajdúdorog, Hungary. Since this town has a number of Greek Catholic inhabitants the betlehem built in this town usually follows the shape of the most important Greek Catholic pilgrimage-site: the basilica of Máriapócs.
Magyar: A kép egy jellegzetes karácsonyi hagyományt, a betlehemezést ábrázolja: a gyerekek a betlehem körül az úgyenevezett "Szent, szent, szent az Úr" jelenetben térdelnek.

Rendszerint fiatalok vagy tíz évesnél idősebb gyerekek betlehemeznek karácsony egész ideje alatt. A betlehemesek között általában a három pásztor, a három király, egy angyal, a Szűz Mária és Szent József szokott szerepelni. A betlehemet ennek a csoportnak a tagjai építik, amelynek az alapját egy fa váz alkotja, amit kartonnal vonnak be, majd színes szalagokkal díszítenek, és gyakran kerámiából vagy porcelánból készült karácsonyi figurákkal "népesítik be" a templomot. A betlehemesek általában rokonokat, szomszédokat, barátokat, de akár teljesen idegen családokat is meglátogatnak, hogy előadják nekik betlehemes játékukat, amely Jézus születésének történetét meséli el néhány karácsonyi ének kíséretében. A betlehemezés végén a szereplők az Úr áldását kérik a házra és boldog karácsonyt kívánnak. Cserébe ételt és pénzt is kaphatnak.

Ezt a betlehemes csoportot egy hajdúdorogi lakásban örökítettem meg. Mivel a város túlnyomó részben görög katolikus vallású, ezért a betlehemeket nagyrészt a legfőbb görög katolikus zarándokhely, a Máriapócsi bazilika mintájára építik meg.
Dátum
Forrás A feltöltő saját munkája
Szerző Jojojoe

Licenc

Én, e mű szerzője a művemet az alábbi licencek alatt teszem közzé:
w:hu:Creative Commons
Nevezd meg! Így add tovább!
Ez a fájl a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported licenc alapján használható fel.
A következőket teheted a művel:
  • megoszthatod – szabadon másolhatod, terjesztheted, bemutathatod és előadhatod a művet
  • feldolgozhatod – származékos műveket hozhatsz létre
Az alábbi feltételekkel:
  • Nevezd meg! – A szerzőt megfelelően fel kell tüntetned, hivatkozást kell létrehoznod a licencre és jelezned kell, ha a művön változtatást hajtottál végre. Ezt bármilyen észszerű módon megteheted, kivéve oly módon, ami azt sugallná hogy a jogosult támogat téged vagy a felhasználásod körülményeit.
  • Így add tovább! – Ha megváltoztatod, átalakítod, feldolgozod ezt a művet, a közreműködésedet csak az eredetivel megegyező vagy hasonló licenc alatt terjesztheted.
GNU head Ez a fájl szabadon másolható, terjeszthető és/vagy módosítható a GNU Szabad Dokumentációs Licenc feltételei alapján, az 1.2 vagy későbbi, a Free Software Foundation által publikált Nem Változtatható szakaszok, Címlapszövegek és Hátlapszövegek nélküli változat szerint. E licenc egy példánya a GNU Szabad Dokumentációs Licenc című fejezetben olvasható.
A mű a fenti licencek bármelyike szerint felhasználható.

Képaláírások

Adj meg egy egysoros magyarázatot arról, hogy mit mutat be ez a fájl

A fájl által ábrázolt elemek

mű tárgya

24. december 2010

9c74c5d4bb6d1f4e242fb0e61c4ebcc4753a78fa

1 881 015 byte

2 816 képpont

2 112 képpont

Fájltörténet

Kattints egy időpontra, hogy a fájl akkori állapotát láthasd.

Dátum/időBélyegképFelbontásFeltöltőMegjegyzés
aktuális2010. december 24., 17:34Bélyegkép a 2010. december 24., 17:34-kori változatról2 112 × 2 816 (1,79 MB)Jojojoe{{Information |Description={{en|1=The picture depicts a scene of a typical Hungarian Christmas tradition, called Betlehemezés that means something like Bethlehem play. The handmade church on the picture is called betlehem. The Bethlehem plays are usuall

Az alábbi lap használja ezt a fájlt:

Globális fájlhasználat

A következő wikik használják ezt a fájlt:

Metaadatok