Ezreléknél kisebb részek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Általában a hétköznapi életben elegendő az egész részeit százalékban, néhány esetben pedig ezrelékben megadni. Ugyanakkor vannak esetek, mikor ezek már nem elegek. Ilyenkor új egységek bevezetése szükséges.

Parts-per előtag[szerkesztés]

Kézenfekvő lehet az egység valahányad részét venni. Ezért alkották meg a Parts-per (egész per) előtagot. Utána következik az angol (amerikai) szám, hogy az egész hányadrészét nézzük. Leggyakoribb ilyen egységek:

  • Part per 100 (Az egész százada): Leggyakrabban százalék formában ismert (%). Egy százalék az egész század részét jelenti.
  • Part per 1000 (Az egész ezrede): Ezrelék (‰).
  • Part per ten thousand (Az egész tízezrede): Erre is van külön szimbólum (‱), de ritkán használjuk. Valamint az is gátolja elterjedését, hogy a tízezrelék kifejezés könnyen összetéveszthető lenne a 10 ezrelékkel, ami egy százalék.
  • Part per million (Az egész milliomod része) (ppm): Az egész rész egy milliomodát jelenti.
  • One part per billion (Az egész rész milliárdod része) (ppb): Szó szerint az egész billiomodát jelenti, de a magyar nyelvben (és általában az európai nyelvekben) a számokat más elnevezéssel illetik (long-scale), mint az angolszász területeken (short-scale), ahol ez az egész milliárdodát jelenti.
  • One part per trillion (Az egész billiomod része) (ppt): Angolul a trillion egy billiót (1012) jelent.
  • One part per quadrillion (Az egész billiárdod része) (ppq)

Használat[szerkesztés]

Általában a kémiában és a csillagászatban használják. Pl. a Mars légkörében a neon mennyisége 2,5 ppm.

Történelmileg eredeti értelmezése volt: végy egyet az egyikből és végy hozzá 999 999-et a másikból. Ez eredetileg mérlegelésre vonatkozott. A félreértéseket – ennek alapján – később a fizikai mennyiség megnevezésére utaló toldattal kísérelték meg feloldani: ppmv (parts-per million by volume), ppmw (parts-per million by weight), de a fizikailag helyes, a tömegre való utalás (by mass) nem volt képes elterjedni. Nehezíti ennek a mértékegységnek az értelmezését, hogy a móltörtre való utaláshoz is az m betűt kellene használni (by mole).

Hátrányok, alternatívák[szerkesztés]

Egyértelmű hátránya, hogy a világon nem mindenhol ugyanazok a számok nevei. Tehát amíg a billion kifejezés Londonban 1012-t jelent, addig New Yorkban ez 109-t. Így például a ppb elnevezés nem lenne egyértelmű.

1999-ben javaslat érkezett az Uno (U, egy egész) SI mennyiség bevezetésére, melyhez SI-prefixumokat lehetne ragasztani.[1] Például cU, azaz centiuno az egység százada, százalék. Ez a munkabizottság a BIPM-nél érdemi döntés nélkül feloszlott.[2]

A tudományban gyakran a törtek normál alakját használják, hogy elkerüljék a félreértéseket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 7.10.3 Values of quantities expressed simply as numbers: the unit one, symbol 1. physics.nist.gov, 2011. [2019. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 2.) NIST tájékoztatója az egynek mértékegységként való használatáról
  2. BIPM - dimensionless quantities. bipm.org, 2007. (Hozzáférés: 2011. június 2.) BIPM álláspontja az egyes mértékegységről

További információk[szerkesztés]

  • National Institute of Standards and Technology (NIST, angol): Home page
  • International Bureau of Weights and Measures (BIPM, angol): Home page