Eyre-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eyre-tó
NEO lake eyre big.jpg
A Eyre-tó infravörös felvételen
Országok  Ausztrália
Hely Dél-Ausztrália
Típus lefolyás nélküli
Elsődleges lefolyások nincs
Hosszúság 144 km
Szélesség 77 km
Felszíni terület 9700 km2
Átlagos mélység 1,5 m
Legnagyobb mélység 5,7 m
Tszf. magasság -15 m
Elhelyezkedése
Eyre-tó (Ausztrália)
Eyre-tó
Eyre-tó
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 28° 22′, k. h. 137° 22′Koordináták: d. sz. 28° 22′, k. h. 137° 22′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eyre-tó témájú médiaállományokat.

Az Eyre-tó Ausztrália legnagyobb tava és egyben a kontinens legmélyebb pontja; felszíne mintegy 15 méterrel a tengerszint alatt található.

A Dél-Ausztrália közepén fekvő tó a valóságban nem is egy, hanem kettő. Az Északi Eyre-tó a nagyobb; 144 km hosszú és 77 km széles. A legmagasabb vízszintje 1974-ben volt, 5,7 m. A Déli Eyre-tó 64 km hosszú, 24 km széles. A legmagasabb vízszintje 3,7 m. A kettőt a keskeny, 15 km hosszú Goyder-csatorna köti össze, melyben a víz a megfigyelések óta mindkét irányban áramlott. A két Eyre-tó összmérete 8030-tól 15 000 négyzetkilométerig szélsőségesen váltakozik; átlagos kiterjedése 9700 km², ez alapján a világ 13. legnagyobb tava. Az Eyre-tó furcsa tulajdonsága, hogy csupán ritkán van benne víz, mivel nagyon száraz környéken fekszik. Jórészt 20 cm vastag sóréteg tölti ki. Vélekedések szerint a tó százévenként csupán kétszer telik fel vízzel.

Ha elég mély a víz, lehetséges úszni a tóban, azonban mivel vize rendkívül sós, az érzékeny bőrt kicsípi, ezért ajánlatos nagyobb mennyiségű ivóvizet magunkkal vinni, amivel a bőr fürdés után lemosható (mivel a közelben infrastruktúra, így zuhany sincsen). A magas sótartalom miatt halak nem élnek a tóban.

A tó időnként vitorlázásra használható.

Az időjárással való kapcsolata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha a tó vízzel telik meg, az időjárásra hatást gyakorol, mivel a vízfelszín gyors párolgása miatt a környezetében megnövekszik az eső mennyisége. Az évi csapadéknövekedés 125 mm körüli (szemben az átlagosan mért értékkel, ami kb. 60 mm). Megfigyelők szerint az egész kontinensen nedvesebb az időjárás, ha a tó tele van. Ez azonban valószínűleg annak a következménye, hogy erősen csapadékos időre van szükség ahhoz, hogy a tó megteljen vízzel.

Vízgyűjtő területe mintegy 1 millió km², ami Ausztrália területének 15%-a.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]