Exantema

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az exantéma nagy kiterjedésű kiütés a bőrön (angolul rash; görög és latin kifejezés: exanthema - „kiütés”, „kicsattogás”). Exantémát fertőző betegségek, toxinok, gyógyszerek, autoimmun betegségek vagy mikroorganizmusok is okozhatnak. Gyakran jelentkezik kiütés, exantéma gyerekeknél, fertőzésekhez társultan. Szintén gyakori a nem fertőzéses exantémákhoz tartozó polimorf fényexantéma, ami napfény hatására kialakuló kiütéseket jelent.

Fertőző betegségekkel járó exantémák[szerkesztés]

Az orvosi szakirodalom hat „klasszikus” fertőző gyerekkori exantémát ismer, amelyből négy vírusos.

A négy vírusos betegségnek sok közös vonása van, ezért gyakran együtt tanulmányozzák őket, mint egy osztályt. Ezek közé tartoznak:

Név Szám Vírus
Kanyaró (Morbilli) „Első betegség” kanyaró vírus
Rózsahimlő (Rubeola), felfedezve 1881-ben „Harmadik betegség” rubeolavírus
Lepkehimlő, Pillangóvírus (Erythema infectiosum), azonosítva 1896-ban „Ötödik betegség” parvovírus B19
Háromnapos láz, (Exanthema subitum, Roseola infantum) „Hatodik betegség” A HHV-6 és HHV-7

Skarlát, vagy a „második betegség”-et a Streptococcus pyogenes kórokozó okozza. (A kanyarót és a skarlátot már a 17. században megkülönböztették.) A „negyedik betegség”, egy olyan állapot, melynek létezése nem széles körben elfogadott, a betegséget 1900-ban írták le és azt feltételezik, hogy kapcsolatban áll a Staphylococcus aureus kórokozóval.

Sok más gyakori vírus – a fent említett vírusokhoz hasonlóak – okozhatnak még exantemát, de ezek nem tartoznak a fenti klasszikus listába:

Megelőzés[szerkesztés]

Védőoltások ma már léteznek kanyaró, mumpsz, rubeola (mint az MMR vakcina részeként) és a bárányhimlő ellen.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Exanthem című Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.