Európai Szabványügyi Bizottság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Európai Szabványügyi Bizottság
CEN tagok, társ-, és partner sztenderdizációs vállalatok
CEN tagok, társ-, és partner sztenderdizációs vállalatok

Alapítva1961
SzékhelyBrüsszel
Az Európai Szabványügyi Bizottság weboldala

Az Európai Szabványügyi Bizottság (franciául: Comité Européen de Normalisation, rövidítéssel: CEN) egy magánkezdeményezésű, nonprofit civilszervezet. Feladatának tekinti, hogy Európa-szerte elismert normák és szabványok elterjesztésével segítse az európai vállalatok és magánszemélyek előtt álló akadályok lebontását.

Történet és tevékenység[szerkesztés]

A CEN-t 1961-ben alapították. A 13 alapító állam úgy gondolta, hogy az erős és egységes belső európai piac egyik alappillére az egységes európai szabványok meghonosítása valamennyi országban. A CEN ma már több mint 60 000 műszaki szakember, üzletebmer és civilszervezet segítségével egy 480 millió főt egyesítő piac szabványainak egységesítéséért dolgozik. A CEN szatellitszervezeteket hozott létre a kiemelten fontos szektorok szabványainak egységesítésére. A telekommunikációs szabványokat az ETSI gondozza, míg egyéb elektrotechnikai téren a CENELEC tevékenykedik. A szervezet közreműködik a szabadkereskedelem akadályainak lebontásában, a munkabiztonsági előírások terjesztésében környezetvédelemben és propagálja a nemzeti hálózatok (pl vasút) egymás közötti átjárhatóságát.

Tagállamok[szerkesztés]

A szervezetben az Európai Unió és az EFTA tagállamai mellett az uniós tagságra várakozó államok, illetve az európai gazdasági térséghez kötődő országok is jelen vannak.

 Európai Unió
 Svájc
 Izland
 Norvégia

Társulni kívánó országok:
 Albánia
 Észak-Macedónia
 Törökország

Együttműködő nemzeti szabványügyi hivatalok:
 Ausztrália
 Bosznia-Hercegovina
 Egyiptom
 Moldova
 Oroszország
 Szerbia
 Tunézia
 Ukrajna

További információk[szerkesztés]