Esti Hírlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Esti Hírlap
Adatok
Típusnapilap
OrszágMagyarország
Alapítva1956
KiadóHírlapkiadó Vállalat
Nyelvmagyar
SzékhelyBudapest
OCLC25621774
A Wikimédia Commons tartalmaz Esti Hírlap témájú médiaállományokat.

Az Esti Hírlap az MSZMP Budapesti Bizottságának valamint a Fővárosi Tanács félig hivatalos lapjaként, de funkciója szerint bulvárlapként, 1956 decembere óta jelent meg egészen a rendszerváltásig.

Átlagos példányszáma 260 ezer volt, sokszor jelentetett meg különkiadást. A lap Bernáth László vezette kulturális rovata sokszor egyedül vállalkozott „rázós“ írások, film- és színikritikák, tudósítások közzétételére. Többek között így jelenhettek meg írások az ellenzéki, Solidarność-közeli Andrzej Wajdáról és más lengyel alkotóról, művészeti eseményről. A lap kétszínű rotációs magasnyomással a Szikra Lapnyomdában készült. A rendszerváltás után Bernáth László főszerkesztésével magánbefektetők megpróbálták feltámasztani, de nem nagy sikerrel. Ekkor már színes rotációs ofsettel készült. Egy darabig ingyen osztogatott újságként is megjelent. Azt is lehet mondani, hogy ekkor már a Metro újság, a Budapesti Piac és a Busz című hírmagazin elődje volt. A tőkeszegény vállalkozások nem tették lehetővé a lap megmaradását.

Rövid történet[szerkesztés]

Az Esti Hírlap egy 1956-ban, a Hírlapkiadó Vállalat gondozásában indult délután megjelenő napilap volt 1996-ig, amikor többszöri tulajdonosváltás és főszerkesztőcsere után megszűnt. Többször próbálták újraindítani. Esti Hírlap Weekend néven 2005-ben hetente megjelenő bulvárlapként próbálták kiadni, majd a legutóbbi bukást 2007-ben érte meg néhány próbaszám megjelenése után, amikor ismét Esti Hírlap néven, napilapként és rikkancsok segítségével terjesztve próbálták megjelentetni. 2012-ben indult el az estihirlap.hu hírportál.

Főszerkesztői[szerkesztés]

Olvasószerkesztői[szerkesztés]

Tördelőszerkesztői[szerkesztés]

Rovatvezetők[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]