Ernst Jandl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ernst Jandl
Ernst Jandl (1998)
Ernst Jandl (1998)
Élete
Született 1925. augusztus 1.
Bécs
Elhunyt 2000. június 9. (74 évesen)
Bécs
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) vers, próza
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ernst Jandl témájú médiaállományokat.

Ernst Jandl (Bécs, Ausztria, 1925. augusztus 1.Bécs, 2000. június 9.) osztrák költő, író.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ernst Jandl egy banktisztviselő és egy tanárnő gyermekeként született. Édesanyja, aki 1940-ben hunyt el, verseket és prózaműveket írt, az ő hatására kezdett alkotni Jandl is kilenc éves korában. Első verse 12 éves korában jelent meg Hochwasser címen a Neuigkeits-Welt-Blatt című lapban.

Az érettségit követően munkaszolgálatos volt, majd behívták a hadseregbe. A hadifogságot követően germanisztikát és anglisztikát tanult Bécsben az egyetemen. Ezt követően 1950-től középiskolai tanárként dolgozott, és emellett kezdett többet írni.

1954-ben találkozott Innsbruckban Friederike Mayröckerrel, aki szintén tanárnőként dolgozott, de Jandlhoz hasonlóan fiatal, feltörekvő költőként és íróként is ismert volt. A kapcsolat kedvéért mindketten elváltak és egészen Jandl 2000-ben bekövetkezett haláláig együtt éltek és részben alkottak is.

Hangutánzó, csupa kisbetűvel írt, kísérleti költészetet képviselő alkotásait a kora kulturális provokációként értékelte. Hosszú ideig nem volt olyan kiadó, amely megjelentette volna műveit. Első sikereit csak az 1960-as évek közepén érte el, pályafutása vége felé pedig az egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb költőként értékelték személyét az egész német nyelvterületen. 1984-ben Büchner-díjjal tüntették ki.

Jandl 2000. június 9-én hunyt el szívelégtelenségben Bécsben.

Fontosabb művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • lechts und rinks. gedichte, statements, peppermints
  • laut und luise
  • Interpretationen, Gedichte von Ernst Jandl
  • ernst jandl, aus dem wirklichen Leben: gedichte und prosa