Ernest Courtot de Cissey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ernest Louis Courtot de Cissey

Ernest Louis Courtot de Cissey [ejtsd: örneszt lui kurtó dö szisszé] (Párizs, 1811. december 23. – Párizs, 1882. június 15.) francia tábornok, politikus, szenátor, 1874–75 között a Francia Köztársaság miniszterelnöke, 1874–76 között hadügyminisztere.

Életútja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1830-ban a saint-cyri katonai iskolába lépett és 1835-ben hadnagy lett, több éven át Afrikában szolgált, az itteni gyarmatosító harcokban hírnevet szerzett. Küzdött az algériai Constantine bevételénél, és 1844-ben részt vett az isly-i győzelmes csatában (Qued Isly mellett, Marokkó és Algéria határvidékén). Végigharcolta a krími hadjáratot. 1863-ban III. Napóleon császár hadosztályparancsnokká léptette elő.

Az 1870-es porosz–francia háború kitörésekor az 1. hadosztály parancsnoka volt, Ladmirault tábornok 4. hadtestében. Később Gustav von Stiehle porosz tábornokkal megállapodott a metzi kapituláció feltételeiben, majd hadifogolyként Németországba került.

A frankfurti béke aláírása után visszatért Franciaországba és belépett a versailles-i kormány hadseregébe, amely Mac-Mahon parancsnoksága alatt állt, és a kommün lázadásának leverésére készült. Cissey vezette az ostromot Párizs déli külvárosai ellen. 1871. május 22-én benyomult a városba, és hatalmába kerítette a Szajna bal partján fekvő városrészeket.

A február 8-ai választások alkalmával beválasztották a nemzetgyűlésbe, június 6-án pedig Adolphe Thiers elnök hadügyminiszterré nevezte ki, e tisztségében nagy aktivitást fejtett ki. Amikor Thiers lemondott, Cissey is visszalépett (1873. május 24.). Ekkor Mac-Mahon elnök kinevezte őt a Tours-ban állomásozó 9. hadtest parancsnokává. A konzervatív Broglie kormányának bukása után 1874. május 22-én Mac-Mahon Cissey-t bízta meg egy új kabinet alakításával, amelyben az miniszterelnökséget és a hadügyminisztériumot vette át. A miniszterelnökséget 1875 márciusában átengedte Louis Buffet-nek, de hadügyminiszternek megmaradt 1876. augusztus 16-ig, hogy a hadsereg újjászervezését keresztülvihesse. 1876 végén beválasztották a szenátusba. 1878-ban a 11. nantes-i hadtest parancsnokává nevezték ki. 1880-ban sajtóperbe keveredett, ennek során napvilágra került viszonya egy Kaulla nevű idegen kalandornővel. Habár az esküdtek kötelességmulasztásban egyáltalán nem találták őt bűnösnek, a per hatására Cissey-t mégis megfosztották magas parancsnoki beosztásától.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ernest Courtot de Cissey témájú médiaállományokat.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]