Ericabatrachus baleensis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ericabatrachus baleensis
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Petropedetidae
Nem: Ericabatrachus
Faj: E. baleensis
Tudományos név
Ericabatrachus baleensis
Largen, 1991
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ericabatrachus baleensis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ericabatrachus baleensis témájú kategóriát.

Az Ericabatrachus baleensis a kétéltűek (Amphibia) osztályába, a békák (Anura) rendjébe és a Petropedetidae családba tartozó Ericabatrachus nem monotipikus faja. Besorolását sokáig vitatták, de a molekuláris analízis egyértelműen a Petropedetidae családba helyezi,[1] a korábbi helye, a Phrynobatrachidae vagy a Pyxicephalidae család helyett.

Elterjedése[szerkesztés]

A faj Etiópia endemikus faja; az ország Bale hegységében honos 2400–3200 méteres tengerszint feletti magasságban. Eddig csak három, jól körülhatárolt területen figyelték meg, teljes elterjedési területét 0,96 km átmérőjűnek becsülik.

Megjelenése[szerkesztés]

Az Ericabatrachus baleensis apró termetű békafaj. A kifejlett hímek hossza 19–22 mm, a nőstényeké 23–27 mm. Mellső lábukon nincs, hátsó lábukon csak kezdetleges úszóhártya található. A kifejlett hímek combján jól látható mirigyek láthatók.[2]

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A fajra legnagyobb fenyegetést élőhelyének folyamatos pusztulása jelenti, mely főleg a legeltetés, és az erdőirtás következménye. A rajzóspórás gombák előfordulása az etióp magasföldi kétéltűekben jelentős, és ebben a fajban is megfigyelték, de ennek hatása még nem ismeretes.[3]

A faj teljes ismert elterjedési területe a Bale Mountains National Park területére esik. Az etióp természetvédelmi hatóság és a Frankfurti Zoológiai Társaság már régóta folytat természetvédelmi tevékenységet a parkban, de ebből hiányoznak a kifejezetten kétéltűekre vonatkozó feladatok.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Frost, Darrel R.: Ericabatrachus Largen, 1991. Amphibian Species of the World: an Online Reference. Version 6.0. American Museum of Natural History, 2014. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  2. Largen, M. J. (1991). "A new genus and species of petropedetine frog (Amphibia Anura Ranidae) from high altitude in the mountains of Ethiopia". Tropical Zoology 4: 139.
  3. Gower et al. 2012

Források[szerkesztés]