Eotyrannus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eotyrannus
Evolúciós időszak: kora kréta
Az Eotyrannus modellje
Az Eotyrannus modellje
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Tyrannosauroidea
Nem: Eotyrannus
Hutt et al., 2001
Fajok
  • E. lengi Hutt et al., 2001
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Eotyrannus témájú kategóriát.

Az Eotyrannus és az ember méretének összehasonlítása

Az Eotyrannus (jelentése 'hajnali zsarnok') a tyrannosauroidea theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta időszakban élt, az Egyesült Királyságbeli Wight-sziget délnyugati partján, a Wealden Csoporthoz tartozó Wessex Formáció területén. A (MIWG1997.550 jelzésű) feltehetően fiatal vagy fiatal felnőtt típuspéldány egy növénydarabokat tartalmazó agyagmederből került elő, és a részét képezi egy koponya, egy axiális csontváz valamint a függelékes elemek, melyekről Steve Hutt és szerzőtársai készítettek leírást 2001 elején.[1]

Egyetlen ismert faja, a fosszília felfedezője után elnevezett E. lengi.

Az Eotyrannus egy 4 méter hosszúságú theropoda volt, amely a következő tyrannosauroidea jellemzőkkel rendelkezett: recés, D keresztmetszetű premaxilláris fogak, aránylag hosszú sípcsontok és lábközépcsontok. A Tyrannosauroidea öregcsalád kezdetleges jellemzői a meghosszabbodott nyakcsigolyák és a hosszú, jól fejlett mellső lábak, valamint az arckoponya felső részének sima felszíne, ami eltér a jóval fejlettebb tyrannosauridákétól. Ez az állat azonban az arányokat tekintve a leghosszabb mellső végtagokkal rendelkezők közé tartozik az eddig ismertté vált theropodák közül.

Valószínűleg ragadozó volt, és olyan növényevő dinoszauruszokkal táplálkozott, mint a Hypsilophodon és az Iguanodon.

Az E. lengi megerősíti azt a feltételezést, ami szerint a korai tyrannosauroideák karcsú, hosszú hátsó lábakkal és háromujjú fogókarokkal rendelkező állatok voltak, melyek talán az evolúciójuk kezdetén váltak nagyméretűvé, bár az is lehet, hogy ez a nem a klád többi tagjától függetlenül vált ekkorává.[2] Ezen európai nem felfedezése az észak-amerikai Stokesosaurus és a szintén európai Aviatyrannis mellett érdekes kérdéseket vet fel a csoport feltételezett ázsiai eredetével kapcsolatban, arra utalva, hogy a tyrannosauroideák biogeográfiája jóval összetettebb lehet, mint ahogy azt eredetileg gondolták.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hutt, S., Naish, D., Martill, D.M., Barker, M.J., and Newbery, P. (2001). „A preliminary account of a new tyrannosauroid theropod from the Wessex Formation (Cretaceous) of southern England”. Cretaceous Research 22, 227–242. o.  
  2. Holtz Jr., Thomas R., T. R. Jr. (1994). „The phylogenetic position of the Tyrannosauridae: implications for theropod systematics”. Journal of Paleontology 68, 1100–1117. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eotyrannus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.