Enterprise 128

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Enterprise 64 szócikkből átirányítva)
Enterprise
Enterprise számítógép
Enterprise számítógép

Típusszemélyi számítógép
FejlesztőELAN Computers
Forgalomban1985–1986
ProcesszorZilog Z80A @ 4 MHz
Memória64 KiB / 128 KiB
Operációs rendszerEXOS BASIC
Bevitelbillentyűzet
Kijelzőotthoni televíziókészülék
Alaptípus ára249,95 GBP (1985. május)[1]
A Wikimédia Commons tartalmaz Enterprise témájú médiaállományokat.


Az Enterprise egy Zilog Z80 processzoros, látványos formatervezésű személyi számítógép. 1985-ben került piacra, kétféle változatban:

  • Enterprise 64, 64 KiB,
  • Enterprise 128, 128 KiB RAM-mal.

A 128-as verzió német és angol nyelvű BASIC rendszerrel (és billentyűzettel) volt kapható Magyarországon. DPC, Samurai, Oscar, Elan és Flan neveken volt a gép ismert, mielőtt végleges, Enterprise nevét elnyerte. Németországban Mephisto PHC néven ismert.

Műszaki részletek[szerkesztés]

Az Enterprise 128 csatlakozói a gép hátoldalán
Enterprise 128, oldalnézet

A gép Z80-as processzora 4 MHz-es sebességgel működött 64, vagy 128 KiB RAM-mal, és 48 KiB ROM-mal, valamint EXOS operációs rendszerrel.

  • Processzor: Zilog Z80A, 4 MHz
  • 128K RAM, bővíthető - 3900k-ig
  • 64K videó memória ( a központ memóriából)
  • 48K (angol gép) / 64k (német gép) ROM
  • Szöveges képernyő: 38x24; 78x24
  • Grafikus képernyő: 672x512 (256 szín), de ezt tetszőlegesen állítható
  • Hang: 3 csatorna + 1 csatorna fehér zajgenerátor (stereo)
  • Két speciális áramkör: NICK, DAVE
  • Beépített szövegszerkesztő (WP)
  • Billentyűzet: fólia-tasztatúra, 69 bill. + beépített joystick
  • méret: 40 x 27 x 2,5 cm

Az Enterprise a közel „korlátlan lehetőségek gépe”, a más gépeknél megszokott táblázatok nem tudják leírni a lényeges jellemzőket. A memóriát valahogy így lehetne jellemezni: a teljes megcímezhető memóriaterület 4MB, ebből az utolsó 64K-s területen helyezkedik el az alaplapi memória, ami egyben a videómemória is. Az első 64K az alaplapi ROM, a második 64K pedig a cartridge számára van lefoglalva. Alapkiépítésben az alaplapon egy 32K-s ROM található, a cartridge-ben pedig 16K vagy 32K attól függően, hogy angol vagy német-e a gép. A 128-as gépek ezenkívül tartalmaznak még egy belső 64K-s RAM bővítőpanelt is. A fennmaradó címtartomány bővítőkártyákkal szabadon felhasználható, akár ROM, akár RAM bővítés céljára.

A grafikus chipben (Nick-chip) az a nagyszerű, hogy semmi nincs fixen meghatározva, lásd Grafika.

A gépen van szabványos RGB kimenet; RS232-es szabványú soros port, Centronics szabványú nyomtató port; valamint két csatlakozó külső botkormányokhoz és aljzatok az adattároláshoz használt magnóhoz (kimenet, bemenet, valamint ún. távvezérlő, mely a beolvasás/mentés végén a magnót leállítja).

A csatlakozók csak az alaplap szélén hagyott vezető sávok. Ezeket a megoldásokat a gép árának alacsonyan tartása miatt választották, ez azonban kényelmetlenné tette a felhasználó számára, hogy például botkormány mellé külön botkormány-illesztőt (átalakítót) is be kellett szerezni.

A gép jobb oldalához bővítőkártyákat (pl. órakártya, lemezmeghajtó, Spectrum emulátor) lehet csatlakoztatni, bal oldalon pedig a basic-et tartalmazó ún. cartridge csatlakozhatott. (Ez utóbbi angol vagy német nyelvű volt és vásárláskor a géphez járt. Ebbe további programokat, rendszerbővítőket lehet égetni.)

Bekapcsoláskor a cartridge-ben lévő program indul el, ami alapesetben a BASIC. Ha nem csatlakoztatunk a géphez cartridge-et, akkor a beépített szövegszerkesztőt (WP) használhatjuk, ami egyébként a BASIC-et használva is meghívható a :WP paranccsal.

Billentyűzet[szerkesztés]

A billentyűzet „fólia-rendszerű”. A felső részen 8 programozható funkcióbillentyű található, ezek kék színűek. Fölöttük egy cserélhető papírcsík helyezkedik el, melyen a gyárilag beállított funkcióparancsok láthatók. A szám- és betűgombok fekete színűek, a többi billentyű (pl. DEL, ERASE, ENTER) zöld, illetve a STOP piros színű. Ez sajátos külsőt kölcsönöz a gépnek. A billentyűzethez tartozik továbbá egy beépített botkormány (jobb oldalon), mellyel többek között a kurzor mozgatása lehetséges. (Sok más számítógépen a beépített botkormány helyett 4 nyílbillentyűt találunk, a 4 iránynak megfelelően, akárcsak a PC-k billentyűzetén. Az Enterprise mellett például a Videoton TVC rendelkezik még beépített botkormánnyal.)

A számítógép képességei[szerkesztés]

Hang[szerkesztés]

Az Enterprise hangterjedelme 8 oktáv.

A hang 4 csatornás, sztereó. Ebből 3 csatornán négyszögjel hullámforma szólaltatható meg, a negyedik csatornán pedig fehér zaj. Valamennyi csatorna torzítható, egymástól függetlenül, elméletileg három torzítási fokozatban. Két hangcsatornát "összekapcsolhatunk", gyűrűmoduláció által. Különböző burkológörbéket (ADSR) is alkalmazhatunk, melyeken beállíthatjuk az adott hang hangmagasságának és hangerejének időbeli változását, utóbbit a sztereó hangcsatornának megfelelően a két csatornán külön-külön. Alul- és felüláteresztő szűrők is rendelkezésre állnak.

Mind a négy hangcsatornán megszólaltatható természetesen digitális hangminta is, különböző hangmagasságokban, ami lehetővé teszi az egyszerűbb MOD zenefájlokhoz hasonló digitális zene lejátszását is. Az Enterprise 8000 és 11025 Hz frekvenciájú, 8 bites WAV fájlok lejátszását lehetővé teszi, természetesen egyszerre csak annyit tud ebből lejátszani, amennyi a memóriában is elfér. (Az alap 64 vagy 128 KB memória tovább bővíthető.)

Az alaplaphoz beépített hangszóró is csatlakozik. Célszerűbb azonban a sztereó hangzás érdekében a magnetofon-aljzat kimenetéhez erősítőt vagy fejhallgatót csatlakoztatni. A monitorcsatlakozó szintén továbbít audiójelet is.

A hangért felelős processzort tervezőjéről, Dave Woodfieldről Dave-chipnek nevezték el.

Grafika[szerkesztés]

A képernyő felbontásáról: A kép tetszőlegesen beállítható: amit meg kívánunk jeleníteni, kitöltheti akár az egész képernyőt is. Lehetőség van továbbá soronkénti üzemmódváltásra is. Az Enterprise alapból (külön programozás nélkül) is többféle grafikus módot kezel: 2, 4, 16 valamint 256 színt megjelenítő grafikus mód létezik, a 2-es módban a legnagyobb a felbontás, a 256-osban pedig a legkisebb. Létezik még attribútum mód is.

A szöveges képernyőről: A szöveges képernyőn alapbeállításban 40 karakter fér el egy sorban, de 80 karakteres képernyő is azonnal megnyitható. Programozással basic-ből is lehet 42 (84) széles és 27 karakter magas lapot megjeleníteni, gépi kódú programozással (saját LPT-vel) ennél több is beállítható. Az sincs előírva, hogy a karakternek 9 pixel sor magasnak kell lennie, lehet például 8 is, mint a Spectrumon.

A grafikus processzor a Nick-chip nevet kapta tervezőjéről, Nick Toopról.

Az IS-BASIC[szerkesztés]

A 16 KB-nyi BASIC külön cartridge-ben helyezkedik el. Magyarországon az IS-BASIC 2.1-es változata volt megtalálható a számítógéphez a dobozában. Ez angol vagy német nyelvű, ami elsősorban a hibaüzenetek és egyéb üzenetek nyelvében jelent különbséget. Ennek megfelelően a német gépeken a német ábécé betűit ábrázoló karakterek mind megtalálhatók voltak a BASIC cartridge-ben, míg az angol cartridge-ben itt másmilyen karakterek helyezkedtek el. A német cartridge-be egyéb rendszerbővítő utasítások is be vannak égetve, melyekkel a grafikus képernyő tartalmát menthetjük el, tölthetjük be és nyomtathatjuk ki, ill. átválthatunk angol üzemmódba. Ez utóbbi miatt célszerűbb a német cartridge-dzsel rendelkező gépeket nem német, hanem kétnyelvű gépeknek nevezni.

Az Enterprise basic sajátossága a többi, hasonló kategóriájú gép basic-jével szemben az áttekinthetőség. Ezért az utasítások paraméterei között nem hagyható el a szóköz, s egy programsorba általában nem írhatunk egynél több utasítást. Ez utóbbi miatt az IS-BASIC kifinomult eljáráskezeléssel rendelkezik. Az áttekinthetőség érdekében az eljárásokon belüli sorokat az IS-BASIC beljebb kezdi. Az áttekinthetőség hátránya néha a túl hosszú utasítások, így például a képernyőtörlésre szolgáló utasítás a CLEAR SCREEN, míg más gépeknél erre elég három betű: cls. Ennek kompenzálására képernyőtörlésre a TEXT parancs is kiadható.[2]

A program indítása a RUN mellett történhet a START paranccsal is, ami, ha nincs éppen program a tárban, automatikusan beolvassa a szalagos egységről a soronkövetkezőt, ill. lemezes egységről a START file névvel rendelkezőt és elindítja azt.

Szintén egyedi tulajdonság volt, hogy egy időben négy különálló basic programot volt képes a memóriában (lapokon) tárolni. A különálló programok egymásból meghívhatók voltak.

A beépített szövegszerkesztő (WP)[szerkesztés]

A WP (Word Processor) lehetővé teszi az egyszerűbb szövegszerkesztési műveleteket, ami kevéssel mutat túl a szöveg kimentésén, betöltésén és kinyomtatásán.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.ep128.hu/Ep_Hardware.htm
  2. Benedikti István, Huczka Béla. BASIC alapszavak, Ismerkedés az Enterprise számítógéppel, Pampuk Imre (lektor) (magyar nyelven), Budapest: Műszaki Könyvkiadó, 67, 137 /228. o. (1987. november). ISBN 9631077667  A CLEAR egy szélesebb körű törlőutasítás, képes törölni a grafikus képernyőt is: CLEAR GRAPHICS, vagy a szöveges képernyőt: CLEAR TEXT, vagy egyszerűen csak az aktív képernyőt: CLEAR SCREEN. A TEXT parancs egy üzemmódváltás: lezárja az előző szöveges lapokat és a grafikus képernyőt, a teljes képernyőt szöveges üzemmódba kapcsolja és törli az új képernyőt.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Enterprise 64/128
A Wikimédia Commons tartalmaz Enterprise 128 témájú médiaállományokat.