Endless Dream

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Yes
Endless Dream
Dal a Talk albumról
Megjelent1994.
Felvételek1993.
StílusProgresszív rock
Hossz15:43
KiadóVictory Music
SzerzőJon Anderson, Trevor Rabin
ProducerTrevor Rabin
A(z) Talk album dalai
Where Will You Be
(6)
Endless Dream
(7)

(8)
SablonWikidataSegítség

A Endless Dream egy Yes-dal a Talk albumról (1994). Három tétele (Silent Spring, Talk, Endless Dream) három különböző trackként szerepel, mint az album 7., 8. és 9. száma. A Yes 14 évvel azelőtt írt utoljára ilyen nagy lélegzetvételű számot, ami a Machine Messiah volt a Dramaról.

Az újabb kiadásokon, például a 2002-esen már az összes tétel egy trackbe lett szerkesztve.

A tételek[szerkesztés]

I. Silent Spring (1:55)[szerkesztés]

A Silent Spring egy instrumentális tétel, majdnem két perc hosszú. Egy 50 másodperces felvezetéssel indul, ahol különböző hangszerek készítik elő a kemény gitárhangzást. Gyors a tempó, ami a két másik részre nem jellemző. A végéhez közelítve hirtelen leesik a hangerő, és elindul a fő tétel.

II. Talk (11:55)[szerkesztés]

A Talk a második és egyben leghosszabb tétele a dalnak, majdnem 12 perces. Az őt megelőző részt folytatja, majd 20 másodperc múlva belép a vokál. Kevésbé fontos a gitár szerepe, mint a két rövid tételben (bár egy-egy rövid részlet erejére domináns szerepet vállal), leginkább a billentyűs hangszerek és az ének viszi tovább a dalt. Tartalmaz klasszikus prog rock-elemeket, de így is modernebb a hangzása és jelentősen eltér a korábbi többtételes Yes-számoktól. Közepes hangerővel fejeződik be, záróhangjaiból fejlődik ki a zárótétel.

III. Endless Dream (1:53)[szerkesztés]

A Talk záróhangjai az Endless Dream-be torkollanak, ami az alig két perces tételben gyorsan elhalnak. A rész Jon Anderson énekén alapszik.

Kislemezek[szerkesztés]

Az Endless Dream soha nem jelent meg kislemezen.

Egyéb kiadványokon[szerkesztés]

Közreműködő zenészek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]