Emmy Noether

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emmy Noether
Noether.jpg
Született
1882. március 23.
Erlangen
Elhunyt
1935. április 14. (53 évesen)
Foglalkozása matematikus

Amalie „Emmy“ Noether (Erlangen, Bajorország, 1882. március 23.Bryn Mawr, Pennsylvania, USA, 1935. április 14.) német fizikus-matematikus volt.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja, Max Noether Erlangenben volt matematikaprofesszor. Öccse, a szintén matematikus Fritz Noether 1934-ben elmenekült a nácik elől a Szovjetunióba, ahol 1941-ben szovjetellenes propaganda vádjával elítélték és agyonlőtték.

Emmy Noether gyermekként, tinédzserként nem mutatott tehetséget a matematikához, hanem a zene és a tánc érdekelte.

1904-ben engedték először a nőket előadásokat látogatni a német egyetemeken, ezért ekkor Erlangenben elvégezhette tanulmányait. Korábban Göttingenben az egyes professzorok engedélyével látogatta az előadásokat, de egy betegség miatt vissza kellett térnie Erlangenbe. 1907-ben lett ott a matematika doktora. Egy év múlva tagja lett a Circulo matematico di Palermonak. 1909-ben Felix Klein és David Hilbert Göttingenbe hívták. Habilitációját elutasították az akkori nőellenes bürokratizmus miatt: nők nem lehetnek professzorok. Hilbert asszisztensnőjeként oktatott, előadásait Hilbert neve alatt tartotta.

Csak az első világháború után, 1919-ben tudott a női kandidátusok tiltásának egyik kivételszabálya alapján habilitálni. A Weimari köztársaság megváltozott politikai helyzete tette ezt lehetővé. Ennek ellenére csak 1923-ban kapta meg első fizetett állását. 1933-ban megvonták tőle a tanítási jogot, az Egyesült Államokba emigrált politikai nézetei és zsidó származása miatt. Pennsylvania államban Philadelphia közelében a Bryn Mawri Női Főiskola vendégprofesszoraként dolgozott. Emellett egyetemi előadásokat tartott a Princeton Egyetemen.

Emmy Noether egy altesti operáció komplikációja következtében halt meg, 1935. április 14-én, Pennsylvania államban.

Tudományos érdemei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Emmy Noether a modern algebra megalapozói közé tartozott. Őróla nevezték el többek között a Noether-gyűrűket.

Az általa bizonyított Noether-tétel a modern fizika egyik legfontosabb alaptétele.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A német és angol wikipédia szócikk

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Renate Tobies: Emmy Noether – "Meine Herren, eine Universität ist doch keine Badeanstalt!" Spektrum der Wissenschaft, August 2004, S. 70 – 77, ISSN 0170-2971

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]