Emmanuel Moire

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emmanuel Moire
Emmanuel moire (5).JPG
Életrajzi adatok
Született 1979. június 16. (35 éves)
Le Mans
Tevékenység énekes

Emmanuel Moire weboldala

Emmanuel Moire (Le Mans, 1979. június 16. –) francia születésű énekes, 2005-ben vált híressé a Le Roi Soleil című musicalnek köszönhetően, amit Dove Attia és Albert Cohen készített. A Le Mans-i születésű énekes, aki XIV. Lajost játszotta el a slágerlisták élére énekelte az Etre à la hauteur című dalt. A klipet rendezte Kamel Ouali koreográfus, aki egyébként a Le roi soleil készítésében is közreműködött. Emmanuelnek tulajdonítható a Mon Essentiel siker is, amit Benoît Pohel írt, a Kyo együttes tagja. 2006-ban aztán megjelentette első szólólemezét is, a La ou je pars-t.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Emmanuel már fiatal korától a zene szerelmese volt. Az ikertestvére is hasonló érdeklődésű volt, és együtt kidolgoztak egy klasszikus francia repertoárt, megtanultak zongorázni és énekelni.

Emmanuel egyetemen is folytatta a zenélés, és a diploma megszerzése után rész vett Astaffort-ban, egy dalszerzői és előadói tanfolyamon. Manu a zongorázásnak és éneklésnek szentelte az életét, és már akkor is gyakran fellépett.

2004-ben meghívták a Le roi soleil (Napkirály) című musical főszerepére, így XIV Lajost kellett eljátszania és elénekelnie. Ez különösen nagy feladat volt Emmanuel életében, ugyanis a színészmesterséget nem tanulta. Az első válogatáson csaknem 3000 jelentkező vett részt, a feladatuk az volt, hogy egy kötelező dalt (L’Hymne à l’amour), és egy választott dalt előadjanak. Emmanuel Richard Cocciante Marguerite című számát énekelte. A visszahívásnál már egy – a musicalben szereplő – dalt kellett elénekelniük, az Être à la hauteur-t, amiből később videoklip is készült. A második nagy siker a Mon essentiel lett, ami az eladási listák csúcsai ostromolta. A produkció hatalmas sikereket ért el Franciaországban, még 2006-ban is játszották. A musicalből készült CD a lemezeladási listák élén járt, így Emmanuel is országos sikerre tett szert.

A show sikere után 2006 novemberében Emmanuel elkészült első szólóalbumával, ami a La ou je pars (Ott, ahová indulok) címet viseli. A La Ou Je Pars-t nagyon jól fogadta a francia közönség, az egyik maxi, a "Le Sourire" (Mosoly) szerepelt a Billboard európai százas toplistáján. Az albumhoz egyébként nem kis nevek működtek közre: pl. Davide Esposito, aki a « Là où je pars »-t írta neki, vagy Pierre Jaconelli, aki írt már Zazie-nak és Calogerónak is.

Manu egyébként a továbbiakban sem volt tétlen. Rengeteget koncertezett, és részt vett az egyik AIDS elleni segélyakcióban is. Ennek tiszteletére számos zenésztársával leforgatták a L’or de nos vies (Életünk aranya) című klipet.

Ikertestvére, Nicolas elvesztése 2009 januárjában hatalmas törést jelentett az énekes számára.

Szexuális irányultságát a TÊTU francia melegmagazin 2009. októberi számában vállalta fel.[1]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Emmanuel Moire fait son coming out dans TÊTU”, TÊTU, 2009. október 19. 

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]