Emlékezz rám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emlékezz rám
(Remember Me)
2010-es amerikai film
RendezőAllen Coulter
ProducerNicholas Osborne
Trevor Engelson
Erik Feig
Robert Pattinson
Műfaj
ForgatókönyvíróWill Fetters
FőszerepbenRobert Pattinson
Emilie de Ravin
Chris Cooper
Lena Olin
Pierce Brosnan
Tate Ellington
Peyton R. List
ZeneMarcelo Zarvos
OperatőrJonathan Freeman
VágóAndrew Mondshein
DíszlettervezőScott P. Murphy
Gyártás
GyártóUnderground Films
Ország USA
Nyelvangol
kínai
Forgatási helyszínNew York
Játékidő113 perc
Költségvetés$16 000 000[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Summit Entertainment
Magyar Palace Pictures
BemutatóUSA 2010. március 12.
Magyar 2010. május 6.
Korhatár16 III. kategória (F/10210/J)
Bevétel$55 068 094 (2010. jún.)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Emlékezz rám (Remember Me) egy 2010-ben bemutatott filmdráma, Robert Pattinson és Emilie de Ravin főszereplésével. A filmet New Yorkban és Manhattanben forgatták 2009 nyarán.[2][3] Robert Pattinson executive producerként is részt vett a munkálatokban.[4]

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1991-ben New York egyik metróállomásán egy éjjel a 11 éves Ally Craig végignézi, ahogy egy rabló mellkason lövi az édesanyját. Tíz évvel később Ally (Emilie de Ravin) a New York-i Egyetem hallgatója, édesapjával, a megkeseredett rendőrrel, Neillel (Chris Cooper) él.

Tyler Hawkins (Robert Pattinson) 21 éves, élete értelmét vesztette, mióta ő talált rá imádott bátyja, Michael holttestére, miután az 22 éves korában öngyilkos lett. Tyler kapcsolata az apjával, a jómódú üzletember Charles-szal (Pierce Brosnan) bátyja halála miatt igen feszült, a fiú folyamatosan lázad apja akarata ellen. Egy könyvesboltban dolgozik és közben a New York-i Egyetem óráira jár, bár nem iratkozott be. Tyler azért is haragszik apjára, mert az egyáltalán nem törődik legkisebb gyermekével, Caroline-nal (Ruby Jerins) és a kislány emiatt is súlyos beilleszkedési problémával küszködik az iskolában.

Egy éjjel az ittas Tyler és szobatársa, Aidan (Tate Ellington), verekedésbe keverednek az utcán, Tyler megpróbál segíteni néhány bajba jutott fiatalnak. A kiérkező rendőr, Neil, igazságtalanul jár el, ezért Tyler vitába keveredik vele. Válaszul Neil egy éjszakára börtönbe zárja a két fiút. Aidan egyik nap meglátja, hogy Neil kiteszi a lányát az egyetemnél, és bosszút forral, amibe Tylert is belerángatja. Ráveszi a fiút, hogy kezdjen el udvarolni a rendőr lányának, Allynek, csábítsa el, majd dobja ki a lányt. Tyler elkezd randizni Allyvel, s a két fiatal sok közös vonást fedez fel, többek között a szeretteik elvesztése is összeköti őket, s lassan egymásba szeretnek. Miután Ally Tylerrel tölti az éjszakát, és csak másnap megy haza, Neil mérgében pofon vágja a lányát. Ally dühében összepakol és Tylerékhez költözik. Amikor Neil rájön, hol a lánya, betör Tyler lakásába, s összeverekedik a fiúval. A dühös Tyler bántani akarja a pökhendi rendőrt, ezért a szemébe vágja, hogy csak kihasználta egyetlen lányát. Neil csaknem megöli a fiút dühében, aki végül a bűntudattól vezérelve mindent elmond Allynek. A csalódott lány szakít vele és hazaköltözik az apjához. Csak akkor enyhül meg Tyler irányában, amikor Aidan bevallja neki, hogy az egész az ő ötlete volt és Tyler valóban szerelmes a lányba.

Közben az iskolában Caroline-t csúfolják a többiek, majd egy születésnapi összejövetelen brutálisan levágják hosszú haját. Amikor aztán Tyler jelenlétében is csúfolják a kislányt, Tyler dühösen szétveri az osztálytermet, ami miatt újra börtönbe kerül. Az eset elkezdi összehozni apát és fiát, Charles megenyhül a kislányt védő fiú iránt, Tyler pedig kezd rájönni, hogy az apja sem az a szörnyeteg, akinek hitte. Charles arra kéri a fiát, találkozzon az ügyvédekkel az irodájában a rongálás ügyében. Amíg Tyler az apjára vár az irodában, kibámul az ablakon, s a néző ekkor veszi észre, hogy Charles irodája a World Trade Centerben található. Eztuán Caroline iskolájában a táblára írt dátumot mutatja a kamera: 2001. szeptember 11.

Tyler áldozatául esik a terrortámadásnak, melyet a film többi szereplője is végignéz, annak tudatában, hogy Tyler a felhőkarcolóban tartózkodott. Egy évvel később a család együtt áll Tyler sírkövénél, majd Charlest látjuk, ahogy kézen fogva sétál kislányával egy kiállításon. Az utolsó képsorokon Ally felszáll a metróra, amire édesanyja halála óta nem volt példa.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Robert Pattinson Tyler Hawkins Simonyi Balázs
Emilie de Ravin Alyssa "Ally" Craig Vadász Bea
Chris Cooper Neil Craig, Ally father Kőszegi Ákos
Pierce Brosnan Charles Hawkins, Tyler apja Kautzky Armand
Lena Olin Diane Hirsch, Tyler anyja Söptei Andrea
Tate Ellington Aidan Hall Hamvas Dániel
Gregory Jbara Les Hirsch, Diane új élettársa Harmath Imre
Chris McKinney Leo Kardos Róbert
Ruby Jerins Caroline Hawkins, Tyler kishúga Károlyi Lili
Kate Burton Janine, Charles asszisztense Frajt Edit

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 'Remember Me'. Box Office Mojo. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. április 26.)
  2. 'Remember Me Star Emilie De Ravin On Robert Pattinson: "We Had Instant Great Chemistry". MTV, 2009. január 19. (Hozzáférés: 2010. január 20.)
  3. ‘Remember Me’ Filming Locations for July 6th & 7th. [2009. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 19.)
  4. Claudia Puig: Forget 'Twilight': Pattinson is at his best in 'Remember Me'. USA Today, 2010. március 12. (Hozzáférés: 2010. március 12.)

További információk[szerkesztés]