Előtörlesztési díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ha a hitelszerződéstől eltérő időpontban történik a törlesztés, akkor a bank külön díjat számíthat fel. Ez lehet fix összeg vagy az előtörleszteni kívánt összeg néhány százaléka.

A 2010.03.01 után kötött lakáscélú jelzáloghitel esetében a szerződés hatálybalépésétől számított 24 hónapot követően teljesített első részleges, vagy teljes előtörlesztés (végtörlesztés) díjmentes, kivéve, ha a részleges, vagy teljes előtörlesztés (végtörlesztés) –részben vagy egészben más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik, vagy ha az előtörlesztett összeg meghaladja a kölcsönszerződésben rögzített kölcsönösszeg felét. Egyéb esetben a végtörlesztési díj a fennálló tőketartozás maximum 1%-a, vagy amennyiben a hitel más pénzintézet által kerül kiváltásra, akkor a fennálló tőketartozás maximum 2%-a.

A 2010.03.01 után kötött nem lakáscélú jelzáloghitel részleges vagy teljes előtörlesztése (végtörlesztés) esetén külön díj nem kerül felszámításra ha a fennálló tartozás nem haladja meg az 1.000.000 Ft-ot és a megelőző tizenkét hónap alatt előtörlesztést nem volt. Egyéb esetben a végtörlesztési díj a fennálló tőketartozás maximum 2%-a.[1]

Források[szerkesztés]

  1. Előtörlesztési díj. BankRáció.hu. (Hozzáférés: 2011. szeptember 7.)