Elvarázsolt dollárok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elvarázsolt dollárok
Szerző Lee Child
Eredeti cím Killing Floor
Ország Egyesült Királyság
Nyelv magyar
Téma krimi
Műfaj regény
Sorozat Jack Reacher
Következő Ne add fel könnyen
Díjak Anthony Award for Best First Novel (1998)
Kiadás
Kiadó Bantam Press (Egyesült Királyság), Delacorte Press (USA)
Kiadás dátuma 1997
Magyar kiadó General Press Kiadó
Magyar kiadás dátuma 1999
Fordító Zentai Éva
Média típusa könyv
Oldalak száma 418
ISBN9789636430849
SablonWikidataSegítség

Az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) Lee Child első, a Putnamnél 1997-ben megjelent regénye. A könyv elnyerte a legjobb debütáló regénynek járó Anthony- és a Barry-díjat. Ez az első könyv, amiben szerepel Jack Reacher. A regényt a 2022-ben bemutatott Reacher című televíziós sorozat első évada dolgozta fel.

Összefoglalás[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Jack Reacher Georgia egyik kitalált városában, Margrave-ben azért száll le a Greyhound egyik buszáról, mert eszébe jut, hogy Blind Blake, a híres zenész itt halt meg. Ezt a testvére mesélte el neki. Legnagyobb meglepetésére egy helyi étteremben gyilkosság vádjával letartóztatják. Találkozik Finlay detektívvel, akinek megpróbálja elmesélni, hogy a gyilkosság idejében nem volt a helyszínen. A halott ember cipőjében egy telefonszámra emlékeztető feljegyzést találnak. Finlay felhívja a számot, és a vonal túloldalán lévő embert ráveszi, hogy magát Hubble úrnak adja ki. Beviszik a rendőrőrsre, ahol kihallgatják. Gyorsan megtörik, és beismeri a gyilkosságot. Reacher azonban nem hisz neki. Mindkettőjüket bezárják egy állami börtönbe, ahol nem kis galibába keverednek. Kétnapnyi fogság után Roscoe (egy olyan női börtönalkalmazott, aki iránt Reacher érzéseket kezd táplálni) bebizonyítja, hogy Reacher valóban ártatlan, és valóban a tetthely közelében sem volt azon a napon. Roscoe felveszi Reachert, és visszamennek Margrave-ba. Megpróbálják megtalálni az összes elveszett nyomot. Reacher rájön a gyilkos azonosságára. Hubble eltünt, a felesége pedig hisztérikusan követeli Reachertől, hogy kerítse elő. Ekkor jön a hír, hogy Morrisont és a feleségét holtan találták a házukban. A történet további részében kiderül, hogy Margrave-ban több milliárd dollár értékben hamisítanak pénzt. Reacher és újonnan alakult csoportja ezt próbálja meggátolni.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Ne add fel könnyen; ford. Sárossy Beck Anita; General Press, Bp., 1999 (Világsikerek)
  • Elvarázsolt dollárok; ford. Beke Zsolt; General Press, Bp., 2017

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anthony Awards winners and nominees. Bouncercon. [2007. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 26.)
  2. 1998 Barry Awards winners and nominees. Thrilling Detective. (Hozzáférés: 2009. május 26.)
  3. Dilys Award winners and nominees. Mystery Bookersellers. [2008. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 26.)
  4. Macavity Awards winners and nominees. Mystery Readers. (Hozzáférés: 2009. május 26.)

További információk[szerkesztés]