Első Emelet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Első Emelet
1982-es felállás (balról jobbra: Tereh István, Cser György, Kisszabó Gábor, Bogdán Csaba, Rausch Ferenc és Berkes Gábor)
1982-es felállás (balról jobbra: Tereh István, Cser György, Kisszabó Gábor, Bogdán Csaba, Rausch Ferenc és Berkes Gábor)
Információk
Eredet Magyarország
Alapítva1982
Aktív évek19821992, 20082013, 2017
MűfajPop-rock, Funk-rock, Szintipop, Újhullám
KiadóHungaroton
Tagok
Berkes Gábor
Patkó Béla Kiki
Szentmihályi Gábor
Hastó Zsolt
Kelemen Tamás
Korábbi tagok
Berkes Gábor
Bogdán Csaba
Kisszabó Gábor
Patkó Béla Kiki
Szentmihályi Gábor
Tereh István

Az Első Emelet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Első Emelet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Első Emelet magyar könnyűzenei együttes. 1982-ben Budapesten alakult meg. Stílusát leginkább az újhullám és a szintipop határozta meg.

Története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Az Első Emelet 1982-ben Budapesten alakult. Alapítói a Solaris együttesből átigazolt Kisszabó Gábor, Bogdán Csaba, és a Lobogó instrumentális zenekar billentyűse, Berkes Gábor. Pár napra rá csatlakozott Tereh István és Rausch Ferenc a Solaris zenekarból. A legendák szerint kb. 200 névből a Nagy Feró által javasolt zenekarnevet választották, mindenképp valamilyen meghökkentő névre volt szükség.[1] Néhány nappal később Cser György énekesként lett tagja a zenekarnak. Az első koncertjük 1982. november 13-án a volt gödöllői Agrártudományi Egyetem pinceklubjában, ezt követte néhány nappal később a budapesti bemutatkozás a Fővárosi Művelődési Ház körtermében. A zenekar ekkoriban főleg egyetemi klubokban lépett fel. 1983. tavaszán Rausch Ferencet, akit behívtak, Tóth Vilmos (szintén ex-Solaris) váltotta fel. Első rádiófelvételük a Hol kapható c. dal.[2]

Az első igazi megmérettetés nyáron következett. Az ekkoriban alakult, de már nagynevű R-GO nyári turnéján az Első Emelet volt az előzenekar, itt többezres tömeg előtt mutatkoztak be. A siker „túl nagy volt” egy előzenekarhoz képest, ezért csökkentették a műsoridejüket. Ezzel egy időben elkészültek a Rádió 8-as stúdiójában, ill. az LGM Stúdióban az első hangfelvételek. Az első kislemez is ebben az évben jelent meg, ezen még Cser György énekelt, majd a sok feszültség miatt egy Kandó kollégiumi koncert előtt távozott a zenekarból. A zenekar énekest keresett, a választás az Óceán együttes frontemberére, Patkó Bélára (Kiki) esett. 1983 telén még egy csere történt, Tóth Vili helyére Szentmihályi Gábor (Michel) került a dobokhoz, ebben a felállásban zenéltek 1987-ig.

Sikeres évek[szerkesztés]

Az 1984. tavaszi Pop-Meccs gálán az „Év ígérete” díjat kapták. április 29-én a KeK bulira meghívták a Magyar Hanglemezgyártó Vállalattól Wilpert Imrét, akit a telt házas koncert és a hatalmas siker meggyőzött arról, hogy lemezszerződést kínáljon a csapatnak. „Együtt sírunk, együtt nevetünk – gyerekek, ebből lemez lesz.” Ezzel, az azóta sokat emlegetett mondattal kérte fel a zenekar tagjait, hogy készítsék el első nagylemezüket. A dalok szövegét Geszti Péter írta, aki a Dadogós Break sikere után teljesen átvette ezt a szerepet. Az akkori jellegzetes Első Emelet-betűtípus ötlete Kozma Péteré volt, aki grafikusként segítette a zenekart, majd később Fazekas Zsolttal néhány videóklip és koncert rögzítésére is sor került. A bemutatkozó album 1984 őszén jelent meg, a lemezbemutató koncertet az Almássy téri Szabadidőközpontban tartották, ahol a csapat ezek után gyakran megfordult. Több telt házas koncertet adtak. Ősszel az NDK-ban is felléptek.

1985 tavaszán már több közönségdíjjal is büszkélkedhetett az együttes. Márciusban Budapesten adott két koncertet a Kaja’s-re redukálódott Kajagoogoo. Előzenekarnak meghívták az Emeletet. Ezután jelent meg a második kislemez. Májusban a Budapesten koncertező Dire Straits zenekar. Fiatal és színes zenekart kerestek, hogy szerepeljenek a Money for Nothing című videóklipjükben. Az Első Emeletre esett a választásuk. A videóklip elnyerte az MTV Video Music Awards díjkiosztón a legjobb videó és legjobb zenekari videó díját. Az első album ezekben az időkben elérte a 100 ezres példányszámot, annak ellenére, hogy Victor Máté elég negatív kritikát alkotott az albumról. Az első aranylemez átvétele ezek után történt az agárdi Popstrandon, ahol az együttes elkezdte a zenekari napok programsorozatát, melyet később többen is követtek.

1985 nyarán a Petőfi Csarnokban forgatták a Linda című sorozat egyik részét az együttes koncertjén. Ez év őszén Svájcban léptek fel. A genfi rádióban élő koncertet is adtak. Majd itthon megjelent a második lemez. 1986 februárjában a Pop Meccs gálán három első helyet gyűjtött be a csapat, majd Jugoszláviában is felléptek. A Tessék Választani című fesztiválon is felléptek, de az illetékesek az Állj vagy lövök című dalt, csak Állj mert jövök címmel engedték bemutatni. Nyáron aranylemez lett a második album is. Ősszel a harmadik album is megjelent. Ezek után egy ötven előadásos turné kezdődött, melyen „Linda” (Görbe Nóra) volt a vendég.

1987 januárjában a turné előkészülete alatt, egyik hétvégi zenei TV műsorból tudták meg a tagok, hogy Kisszabó és Tereh elhagyták a zenekart, és a Step együttesben folytatják. Mivel semmilyen előzménye nem volt, sokként érte őket a hír így hirtelen kellett dönteniük – hiszen a turné dátumok meg voltak. Oláh Ali és Gay Tamás billentyűs kísérte őket a turnén. Az elkövetkezendő időszakban, a manageri feladatokat Tereh távozása után, Zákonyi S. Tamás látta el 1990-ig. Ő a film világából érkezett, de remekül tudott együttműködni a zenekarral. Tavasszal egy tizenegy állomásból álló turnéba kezdtek. Összesen 33 000 néző látta őket. Ez volt a zenekar legsikeresebb turnéja. Ezt egy turnéfilmen örökítették meg. Tavasszal a harmadik lemezük is aranylemez lett, majd ősszel megjelent a negyedik nagylemez. Az évet a KEK koncerttel zárták, melyet a televízió is közvetített.1988-ban tizenegy díjat gyűjtöttek a Pop Meccsen, majd újabb koncertturnéba kezdtek, melyet a Turné '88 c. lemezen is kiadtak, majd megjelent a Naplemez című stúdióalbum. Ez volt az első lemezük, mely CD-n is megjelent. Ősszel, Kisszabó Gábor hivatalosan visszatért a zenekarba. Így ő  lett a régi-új basszusgitáros, ezért 1989-ben a négytagú Első Emelet létszáma ötre bővült. Ez lett a klasszikus ötös felállás.

Közben a hetedik album, a Vadkelet is elkészült. A Popmeccsen nyolc első hellyel csúcsot állítottak fel, majd Csehszlovákia magyarlakta településein koncerteztek. Az első koncert Füleken volt, ahol 5000 ember előtt álltak színpadra. Az Esti Hírlap szavazásán az év végén az „Év zenekara” címet is elnyerték, majd megjelent az Első az emelet(?) című könyv Zétényi Zoltán tollából. 1990 tavaszán a Proton Hanglemezkiadónál jelent meg a Kis generáció című lemez. De mielőtt ez megtörtént volna, Michel kilépett a zenekarból, mert más zenekarokban is szeretett volna zenélni, de ezzel a kiadó illetve a zenekar tagjai sem értettek egyet. Mire Szörényi Örs csatlakozott a csapathoz, a Kis generáció album készen volt, így Örsnek nem sok közös élmény jutott a zenekarral. Élő koncerteket ebben az évben már nem adtak, még a VSZM Közösségi Házban tartottak klub- és sportnapokat. Ez volt a levelezési cím, és a csapat próbahelye is. 1990-től a zenekar maga intézte ügyeit, hivatalosan Bogdán Csaba volt a zenekarvezető.

Szünet és újrakezdés[szerkesztés]

Az Első Emelet utoljára Oláh Ali emlékkoncertjén játszott 1992 nyarán, majd mindenki saját útján folytatta a zenei karrierjét. Berkes és Michel Geszti Péterrel megalakította a Rapülők zenekart, majd megalakult az Emberek zenekar. Kisszabó albumán Berkes és Bogdán Csaba dolgozott. Kiki szintén Bogdán Csabival készítette szólólemezét és az albumot Kisszabó Gábor irányítása alatt adták ki. 1997-ben megjelent a Best of lemez, és egy válogatás CD Dance Party az Emeleten címmel, ahol ismert előadók dolgozták fel az együttes slágereit. Öt év szünet után 1997-ben, egy telt házas Budapest Sportcsarnokbeli koncerttel tértek vissza, majd 2003-ban a siófoki Sport1 Fesztiválon és 2007-ben Kiki jubileumi koncertjén a Művészetek Palotájában állt össze újra a csapat pár dal erejéig, melyet a televízió is rögzített.

2007-ben megjelent az első DVD, mely klipeket, koncertrészleteket és werkfilmet is tartalmaz. A második DVD 2009 őszére várható. A 25 éves évfordulót (Szentmihályi Gábor helyett Hastó Zsolt dobossal) 2008. február 9-én a SYMA csarnokban, több ezres tömeg előtt ünnepelte az Első Emelet, majd több kiemelt rendezvényen jelent meg és aratott sikert, régi és új rajongótábor előtt. A sikeres koncertet követően 2008. május 8-án Miskolcon a Miskolci Egyetemi Napok (MEN) keretében egy újabb koncert következett. A koncertet követő beszélgetések során elhangzott, hogy a „feltörekvő zenekar” további fellépéseket tervez. 2008. szeptember 13-án újra színpadra léptek Nyíregyházán: a gyümölcsfesztivál programjában, követve a korábbi évek sztárelőadóit, 2008-ban az Első Emelet játszott. 2009-ben több állomásból álló koncertet is adnak szerte az országban. Bogdán Csaba egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a zenekarral való munkát, így Kelemen Tamás lett a zenekar gitárosa. 2009 őszén megszületett az elhatározás, hogy a zenekar új dalokat fog írni. A csapat 2010 elején "alkotó táborba" vonult és 3 új dal készült. A dalok szövegét a korábbi sikerekhez hasonlóan Geszti Péter írta. A 2010-es évben az együttes úgy döntött, hogy a megújulást több területen is végig viszi. Így született meg az új honlap a www.elsoemeletlive.com, ami azóta már nem létező webcím. (A zenekar korábbi éveit a www.elsoemelet.hu emlékoldalon gyűjtötték össze.). Mind a közönség, mind a média örömmel fogadta az új dalokat, azt bizonyítja az is, hogy a júliusban felkerült a NeoPremier Top10-be. 2010-ben több mint 20 koncertet adtak határon belül és túl, továbbá várható egy új CD mely tartalmazni fogja az új dalokat és új hangzással a sikeres régi dalok közül néhányat.

Megszűnése[szerkesztés]

A zenekar harmincadik évében, 2013. december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában adtak koncertet, mint a zenekar utolsó koncertjét.[3][forrás?][4]

Folytatás[szerkesztés]

Négy évvel később Berkes és Kiki egy beszélgetés során megállapították, hogy hiányzik a közös zenélés és szívesen folytatnák. Ekkor megkeresték Bogdán Csabát és Kisszabó Gábort, hogy lenne-e kedvük újra zenélni, de ők más munkájuk miatt elzárkóztak ettől, így a már korábban is velük együtt zenélő fiatal zenészekkel, (Hastó Zsolt, Kelemen Tamás) Emelet néven újra kezdtek turnézni, ápolva az Első Emelet zenei örökségét, modernebb hangzással lépnek színpadra. De nem csak zeneileg újultak meg. A korábbi tipográfiát is lecserélték egy újra, ezzel is jelezve, hogy egy új korszak kezdődött a zenekar életében.

Első Emelet 40[szerkesztés]

2022-ben az együttes megalakulásának 40. évfordulója alkalmából jubileumi turnéra indult, amin újra együtt játszik az Első Emelet keretein belül három őstag (Kiki, Berkes Gábor, Szentmihályi Gábor), akik Hastó Zsolttal és Kelemen Tamással kiegészülve járják az országot. 2022-től már újra Első Emelet néven. Új hivatalos weboldallal. www.elsoemelet.com

2022. december 28-án, 2 az egyben születésnapi nagykoncertet adtak a Budapest Sportarénában a Broadway.hu rendezésében. Első Emelet 40. Berkes 60., ezt a két születésnapot ünnepelték nagy sikerrel teltház előtt. Jó hangulat, látványos előadás volt. Ehhez kapcsolódó linkek: recorder.blog.hu, index.hu, blikk.hu

Négy formációt láthatott a közönség, a Papp László Budapest Sportarénában.

A jelenleg és a jövőben is koncertező Első Emelet zenekart,

Berkes Gábor 60. születésnapja alkalmából az Emberek, és a Rapülők zenekart, és a koncert végén pedig az Első Emelet 40. a klasszikus ötös felállás lépett színpadra.

Első Emelet – NegyvenPlusz[szerkesztés]

A december 28-án megtartott jubileumi koncert után, az utóbbi években is zenélő formáció ( Patkó Béla Kiki, Berkes Gábor, Szentmihályi Gábor, Hastó Zsolt és Kelemen Tamás ) folytatják tovább a zenélést. Mivel a zenekar "betöltötte" fennállásának 40. évét, a 2023-as évet Első Emelet NegyvenPlusz elnevezésű turnéval vágnak neki a nyári koncertezésnek.

Tagok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok, válogatások[szerkesztés]

Cím Formátum Kiadás éve Katalógus szám Label
Első Emelet 1 LP
MC
CD
1984
1984
2004
SLPM 17874
MK 17874
HCD 17874
Start
Start
Hungaroton[5][6][7]
Első Emelet 2 LP
MC
CD
1985
1985
2004
SLPM 17976
MK 17976
HCD 17976
Start
Start
Hungaroton[8][9][10]
Első Emelet 3 LP
MC
CD
1986
1986
2004
SLPM 37036
MK 37036
HCD 37036
Start
Start
Hungaroton[11][12][13]
Első Emelet 4 LP
MC
CD
1987
1987
2004
SLPM 37100
MK 37100
HCD 37100
Favorit
Favorit
Hungaroton[14][15][16]
Turné '88 LP
MC
1988
1988
SLPM 37163
MK 37163
Favorit
Favorit[17][18]
Naplemez LP
MC
CD
1988
1988
1989
2005 RE
SLPM 37202
MK 37202
HCD 37252
HCD 37202
Favorit
Favorit
Favorit
Hungaroton[19][20][21][22]
Vadkelet LP
MC
CD
1989
1989
2005
SLPM 37312
MK 37312
HCD 37312
Favorit
Favorit
Hungaroton[23][24][25]
Kis generáció LP
MC
CD
1990
1990
2008
LP 0040
PR 0040
PMR 234967 2
Proton
Proton
Private Moon Records[26][27][28]
Best of Első Emelet CD
MC
1997
1997
HCD 37878
MK 37878
Gong
Gong[29][30]
Megyek a szívem után CD 2010 EE 30 Dancemix Records[31]

Kislemezek[szerkesztés]

Előadó A oldal B oldal Formátum Label Év Katalógus szám
Első Emelet Amerika – 3:41 Noteszember – 2:16 SP Start 1983 SPS 70583[32]
Első Emelet A kenguru jobb horga – 4:57 Álmatlanul – 3:40 SP Start 1985 SPS 70673[33]
Napoleon Boulevard / Első Emelet Júlia nem akar a földön járni – 3:33 Látszat – 3:36 SP Hungaroton 1988 SPS 70802[34]

Az együttes válogatás, és feldolgozás lemezeken[szerkesztés]

  • TOP 15 (1984)
  • POP TARI TOP (1985)
  • FAVORIT 84 (1985)
  • POP TARI TOP (1986)
  • POP TARI TOP (1987)
  • Szívdobbanás (1987)
  • Ballag a katona (1988)
  • POP TARI TOP 87 (1988)
  • POP TARI TOP 88 (1989)
  • Három Kívánság (1990)
  • POP TARI TOP 89 (1990)
  • POP TARI TOP 90 (1991)
  • Dance Party az első emeleten (1997)
  • Ágnes Vanilla (1999)
  • Alvin és a mókusok (2001)
  • Sláger Slágerek 5. (2004)
  • NAGY HÁZIBULI (2005)
  • Retro Poptarisztnya (2007)
  • A nagy Retro mix album (2007)

DVD[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Berkes Gábor-Retro Rádió Sztársáv (2020.03.31)
  2. https://archivum.mtva.hu/news_archive/item/NEWS-VU1Kb0ZwT0JRQm5pRmIrUVFKaG9rd0tTZVgwVHJkOTdxK3oxODd0amNyMD0%3D
  3. Archív: Első Emelet utolsó koncertje (magyar nyelven). kultúra.hu, 2008. február 4. (Hozzáférés: 2023. február 9.)
  4. Első Emelet Aréna koncert 2013 - Finálé - Online jegyvásárlás - Budapest - jegytrafik.hu. jegytrafik.hu. (Hozzáférés: 2023. február 9.)
  5. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-1/release/3552382
  6. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-1/release/4681482
  7. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-1/release/2126813
  8. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Els%C5%91-Emelet/release/3036282
  9. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-2/release/4681735
  10. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-2/release/2362028
  11. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-3/release/2051610
  12. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-3/release/2126737
  13. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-3/release/4681405
  14. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-4/release/2051637
  15. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-IV/release/4681430
  16. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-4/release/2126761
  17. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Turn%C3%A9-88/release/6652057
  18. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Turn%C3%A9-88/release/7579967
  19. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Naplemez/release/3270694
  20. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Naplemez/release/4681315
  21. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Naplemez/release/2649865
  22. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Naplemez/release/2362049
  23. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Vadkelet/release/3278226
  24. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Vadkelet/release/4681710
  25. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Vadkelet/release/2362065
  26. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Kis-Gener%C3%A1ci%C3%B3/release/3552294
  27. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Kis-Gener%C3%A1ci%C3%B3/release/4681767
  28. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Kis-Gener%C3%A1ci%C3%B3/release/2393743
  29. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Best-Of-Els%C5%91-Emelet-A-Film-Forog-Tov%C3%A1bb/release/887937
  30. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-Best-Of-Els%C5%91-Emelet-A-Film-Forog-Tov%C3%A1bb/release/8013357
  31. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-30-Megyek-A-Sz%C3%ADvem-Ut%C3%A1n/release/7628094
  32. https://www.discogs.com/I-Emelet-Amerika/release/4054097
  33. https://www.discogs.com/Els%C5%91-Emelet-A-Kenguru-Jobb-Horga-%C3%81lmatlanul/release/6113997
  34. https://www.discogs.com/Napoleon-Boulevard-Els%C5%91-Emelet-J%C3%BAlia-Nem-Akar-A-F%C3%B6ld%C3%B6n-J%C3%A1rni-L%C3%A1tszat/release/7761367