Ellesmere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a településről szól. A szigethez lásd az Ellesmere-sziget című lapot.
Ellesmere
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
IrányítószámSY12
Körzethívószám01691
Testvérvárosok
Lista
Diksmuide
Népességi adatok
Teljes népesség
  • 3835 fő (2011)[1]
  • 3686 fő (2011)[1]
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 52° 54′ 30″, ny. h. 2° 53′ 40″Koordináták: é. sz. 52° 54′ 30″, ny. h. 2° 53′ 40″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ellesmere témájú médiaállományokat.

Ellesmere apró város Angliában, Shropshire megye északi részében, Oswestryhez közel. Főként arról nevezetes, hogy a Mere-ek néven ismert tavak közelében fekszik.

Lakóinak száma 3200 körüli.

Történelme[szerkesztés]

Az ellesmere-i vár valószínűleg a 11. században földvár volt, amelyet Roger de Montgomery, Shrewsbury I. earlje építtethetett, vagy fia, Poitoui Roger. Csak földsáncai maradtak fenn. a halomról szép kilátás nyílik a tóra.

1114-ben I. Henrik angol király William Peverelnek ajándékozta Ellesmere-t a Maelor nevű határvidék (Wales mellett) részeként. Utódai az 1140-es évekig tudták csak megtartani Ellesmere-t, amikor a powysi herceg Madog ap Maredudd szerezte meg, valószínűleg erőszakkal. Miután Madog 1160-ban meghalt, Ellesmere ismét az angol uralkodó - ekkor II. Henrik - kezébe került.

1177-ben Henrik Emme nevű féltestvére férjének, Dafydd ab Owain Gwynedd gwyneddi hercegnek adta Ellesmere-t és az angliai Halest. Dafydd halálig, 1203ig Ellesmere lordja maradt.

1205 áprilisában Nagy Llywelyn gwyneddi herceg feleségül vette Joan walesi hercegnőt, Földnélküli János angol uralkodó törvénytelen lányát, és Ellesmere-t kapták házassági ajándékul. 1231-ben II. Henrik parancsot adott Ellesmere megtámadására, de LLywelyn halálig, 1240-ig megtartotta a birtokot. 1241-ben Henrik király John Lestrange-t bízta meg, hogy javítsa ki az ellesmere-i favárat.

Földrajza[szerkesztés]

The Mere „A Mere” a város melletti , Anglia legnagyobb sekély (angolul mere típusú) tava a Tóvidéken (Lake District) kívül. Ezen kívül még nyolc jégvájta mere tó van a környéken: Blakemere, Colemere, Crosemere, Kettlemere, Newtonmere, Whitemere, Sweatmere és Hanmer Mere.

1812-ben az Ellesmere House (Ellesmere-ház) kertjének kialakításakor kiásott földből szigetet emeltek. A szigetet Moszkva-sziget névre keresztelték, miután ugyanabban az évben a gyűlölt Napóleon seregei kénytelenek voltak visszavonulni Moszkvából. A tónak látogatóközpontja van és sokan madarkat nézni jönnek ide, például a szürke gémek fészekrakását.

Közlekedés[szerkesztés]

Az A495-ös és az A528-as utak Ellesmere-nél keresztezik egymást. A város a LLangollen-csatorna egy ágánál fekszik, amely a walesi Froncysyllte-nél végződik és amelyet korábban Ellesmere-csatorna néven ismertek. Ezt 1793 és 1805 közt építették és az eredeti terv szerint el kellett volna érnie az ellesmere-i kikötőt, de a magas költségek miatt az építkezést abbahagyták.

Híres emberek[szerkesztés]

  • Itt született Eglantyne Jebb (1876 – Genf, 1928) brit humanitárius és szociális aktivista, a Save the Children brit segélyszervezet egyik alapítója, a Genfi Nyilatkozat szerzője

További információk[szerkesztés]

Angol nyelven:

  1. a b United Kingdom Census 2011