Elija ben Slómó Zalman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elija ben Slómó Zalman
Született1720. április 23.[1][2]
Sialiec
Elhunyt1797. október 9. (77 évesen)[1][2]
Vilnius[3]
Álneveהגר״א
Állampolgársága
  • Két Nemzet Köztársasága
  • orosz
Foglalkozása
SírhelyeVilnius
A Wikimédia Commons tartalmaz Elija ben Slómó Zalman témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Elija ben Slómó Zalman
Vilniusi emlékműve

A Vilna Gaonként is ismert Elija ben Slómó Zalman (אליהו בן שלמה זלמן) (Sielec, más források szerint Vilnius, 1720, április 23.Vilnius, 1797. október 9.) zsidó rabbi.[4][5]

Élete[szerkesztés]

Sielecben született. Kora gyerekkorában kitűnt tehetségével. Rabbiként termékeny író lett, a Sulchán Áruch-hoz és a Babilóniai Talmudhoz írt kiegészítéseket. Sok kabalista munkához is írt kommentárokat. Ezek egyikét sem nyomtatták ki életében, csak a családjának mutatta meg őket.

Talmudista, halachista, kabbalista volt, és az elmúlt néhány száz év vallásos zsidóságának egyik legismertebb alakja. Héberül gyakran ha'Gaon ha'Chasid mi'Vilna-ként, azaz a vilniusi szent géniuszként hivatkoznak rá. A középkor egyik leghatásosabb rabbinikus szerzője.

Ahogy a haszidizmus egyre nagyobb befolyásra tett szert a városában, a Vilna Gaon velük ellentétes, őket megállítani kívánó, Mitnagdim nevű rabbicsoporthoz csatlakozott. 1777-ben az első haszidellenes kiátkozások is Vilnából származnak.

Legjobb tanítványát, Chaim Volozhin rabbit, egy új jesiva alapításával bízta meg, amire néhány évvel a halála után került sor. A jesiva forradalmasította a Tóra-tanulást, és máig ható hatása van az ortodox judaizmusra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)
  4. Rabbi Eliyahu of Vilna (The Vilna Gaon) (angol nyelven). www.jewishvirtuallibrary.org. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Elijah ben Solomon - New World Encyclopedia (angol nyelven). www.newworldencyclopedia.org. (Hozzáférés: 2017. október 9.)