Elektromos hal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az elektromos hal olyan hal, mely képes elektromos teret (elektromos mező) generálni. Az elektromos teret generáló halakat elektrogenikusnak is hívják, míg azokat a halakat, melyek képesek érzékelni az elektromos teret, elektroreceptívnek hívják. A legtöbb elektrogenikus hal egyben elektroreceptív is.

Az elektromos halak Dél-Amerika és Afrika folyóvizeiben és az óceánokban találhatók. Több hal képes érzékelni elektromos teret (például: cápák, harcsák), vagyis ezek elektroreceptív halak, de nem osztályozzák elektromos halként, mert nem képesek elektromosságot generálni.

A legtöbb csontos hal, melyeket akváriumban tartanak, vagy ételként fogyasztanak, nem elektromos hal. Jelenleg közel 350 elektromos hal faj ismeretes.

Elektromos angolna

Elektromos szerv[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elektromos halak az elektromos szervük segítségével generálnak elektromos teret.

Az elektromos szerv egy speciális szerv, mely módosult izmokból és idegsejtekből épül fel, és ezek segítségével termeli a bioelektromos mezőt, mely erősebb annál az elektromos mezőnél, melyet a normális idegek és izmok termelnek. [1] Az elektromos szerv általában a hal farkában, vagy a fejénél helyezkedik el. A szerv kisülése idegingerület hatására jön létre. Az erős áramütést okozó halak elektromos szerve úgy épül fel, mint egy elektromos telep, azaz sok kis kamra (telep) sorbakapcsolásával. [2]

Az elektromos kisülés két fajtája különböztethető meg:az egyik esetben a hullámforma közel szinuszgörbe alakú, míg a másik esetben a kisülés egy impulzus. Az elektromos szerv által okozott elektromos mezőt, a hal felhasználhatja navigációra, védekezésre, kommunikációra, és támadásra.

Erős elektromosságú halak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Azokat a halakat sorolják ide, melyek képesek az általuk generált elektromos kisüléssel megbénítani áldozatukat, mely táplálékul szolgál. A generált kisülés 10 -500 voltos feszültséget eredményezhet, maximálisan 1 amper áramerősséggel. Elektromosan erős hal, például az Elektromos angolna, Márványos zsibbasztó rája, elektromos harcsa

Gyenge elektromosságú halak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A gyenge elektromosságú halak tipikusan 1 voltnál kisebb feszültséget képesek generálni, és ezt a képességüket navigációra, és kommunikációra használják. A két legtöbbet kutatott ilyen hal, az elefántormányú hal (Gnathonemus petersi), és a fekete késhal (Apteronotus albifrons).

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A Föld állatvilága. (hely nélkül): Vince Kiadó Kft. 2010. 109–113. o. ISBN 9789633030080  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Electric fish című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.