Eldred kontra Ashcroft

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eldred kontra Ashcroft
Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb bírósága

Döntés dátuma2003. január 15.
EsetEric Eldred, et al. v. John Ashcroft, Attorney General
Citáció537 U.S. 186, 123 S. Ct. 769, 154 L. Ed. 2d 683, 71 U.S.L.W. 4052
A bíróság elnökeWilliam Rehnquist
TársbírókJohn P. Stevens · Sandra Day O'Connor

Antonin Scalia · Anthony Kennedy David Souter · Clarence Thomas

Ruth Bader Ginsburg · Stephen Breyer
Döntés
A Sonny Bono Copyright Term Extension Act (CTEA) nem alkotmányellenes

A 2003-as Eldred kontra Ashcroft perben az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb bírósága az 1998-as Sonny Bono Copyright Term Extension Act (CTEA) nevű törvény alkotmánysértő voltát vizsgálta. A szóbeli meghallgatás 2002. októberben volt, 2003. január 15-én pedig a bíróság 7-2 arányban úgy döntött, hogy a törvény nem alkotmánysértő.

A per alapja a CTEA döntés volt, ami visszamenőlegesen 20 évvel meghosszabbította a szerzői jog által védettséget biztosító időt, így a védelem a szerző élete alatt, valamint halála után 70 évig tart, vagy 75-től 90 évig a jogi személyek által létrehozott művek, illetve az 1978. január 1. előtt létrehozott művek esetén. (A Berni egyezmény ezt az időtartamot 50 évben határozta meg, megengedve annak lehetőségét, hogy a tagállamai ennél hosszabb időt szabjanak meg.)

A per azt az irányzatot kívánta (volna) megállítani, hogy a szerzői jogi védettségi idő időtartama fokozatosan, visszamenőlegesen megváltoztatható legyen, és így egyrészt egy adott időszak alatt semmilyen mű nem válik közkinccsé, másrészt a művek jóval később nyerik el a szabad állapotot.