Elcserélt lányok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elcserélt lányok
(Switched at Birth)
Műfaj dráma

Író(k) Lizzy Weiss, Chad Fiveash
Rendező(k) Steve Miner
Főszereplő(k) Katie Leclerc
Vanessa Marano
Constance Marie
D. W. Moffett
Lea Thompson
Lucas Grabeel
Sean Berdy

Ország  USA
Nyelv angol
Évadok 1 (az ehhez rendelt 22 részt az M1 2. évadként adta le)
Epizódok 32
Gyártás
Vezető producer(ek) Lizzy Weiss, Stupin Paul, John Ziffren
Részenkénti játékidő 42 perc
Gyártó ABC Family Original Productions
Forgalmazó Disney-ABC Domestic Television
Sugárzás
Eredeti adó ABC Family
Eredeti sugárzás 2011. június 6. óta
Magyar adó m1
Státusz fut
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap

Az Elcserélt lányok (eredeti nevén Switched at Birth ) egy amerikai televíziós sorozat, amelyet az amerikai ABC Family vetített le először, 2011. június 6-án. Magyarországon először az M1 vetíti 2011. december 13-tól. A sorozat két tinédzser körül forog, akiket egy kórházban összecseréltek.
Az ABC Family 2011. augusztus 1-jén bejelentette, hogy még 22 epizódot rendelt, így 32 részes a sorozat (a további 22 részt az M1 2. évadként vetíti). A sorozatban kiemelt szerepet kap a siketek jelnyelve, egész jelenetek eleve ezen játszódnak. Az amerikai siket közösség tagjai ezt kulturális áttörésként élik meg és elfogadottságuk további erősödését várják tőle.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bay Kennish (Vanessa Marano) egy művészlelkületű tinédzser, akit a háziasszony édesanyja, Kathryn (Lea Thompson) és a korábbi profi baseball játékos apja, John (D.W. Moffett) nevelt fel, Kansasban. Bay testvére Toby (Lucas Grabeel), aki többek között szerencsejáték problémával küzd, emellett pedig szeretné énekesi álmait megvalósítani. Bay kicsit problémás, sosem érezte úgy, hogy igazán beletartozna abba a családba, ahol él. Daphne Vasquez (Katie Leclerc) egy siket lány, aki a betegsége ellenére kiegyensúlyozott és boldog tudott lenni, és mindig az élet pozitív oldalát nézi. Ebben segít neki anyja, Regina (Constance Marie) aki mindent megtett a lány boldogulásáért. Reginát elhagyta a férje, mert az volt a meggyőződése, hogy Daphne nem az ő lánya, hiszen egyikükre sem hasonlít. Bay egy iskolai kísérlet során vérteszteket végez, amiből egyértelműen kiderül, ő nem lehet John és Kathryn gyermeke. A család a kórházhoz fordul, ahol kiderítik, a születésükkor elcserélték a két kisbabát. Hamarosan megtalálják a Daphnet is, így különös módon egyedülhet a két "família". Mivel a Vasquez család anyagi problémákkal küzd, és a Kennish szülők szeretnék jobban megismerni Daphnét, ezért Vazquezék beköltöznek a vendégházba. Így kezdődik a két család együttélése, szinte egy fedél alatt.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Katie Leclerc (Daphne Vazquez): Bár Texasban született, Coloradóban nőtt fel. Ő a legfiatalabb a három testvére között. Öt évvel ezelőtt diagnosztizálták nála a Meniere-kórt, ami egy degeneratív fülbetegség, aminek a tünetei között többek között a halláscsökkenés és a szédülés is beletartozik. A családjában gyakori ez a betegség, az édesapja és a nővére is ezzel küzd. Legnagyobb szerepét az Elcserélt lányokban kapta, színészi debütálását a Veronica Mars c. sorozatnak köszönheti.
  • Vanessa Marano (Bay Kannish): A 19 éves színésznő Los Angelesben nőtt fel, és mivel olasz felmenőkkel is büszkélkedik, ezért a nyelvet is remekül beszéli. Már tízévesen elkezdett komolyan színészkedni, többek között a Nyomtalanul, Szívek Szállodája és a Visszatérés c. sorozatokban is kapott fontos szerepet még az Elcserélt lányok előtt.
  • Lucas Grabeel (Toby Kennish): A most 27 éves Lucas a Missouri Springfieldben született, és ott végezte el az iskoláit is, 2003-ban diplomázott le. Viszonylag hamar felfedezték, és miután a Disney a szárnyai alá vette, és megkapta a High School Musical egyik főszerepét, sok ajtó megnyílt előtte. Zenei téren is aktív volt, a HSM betétdalain kívül a saját szerzeménye, a You Got It c. dal is nagy sikert aratott az iTunes-on 2007ben. Lucas színházban és musicalekben is szerepelt, mielőtt megkapta az Elcserélt lányok egyik szerepét.
  • Sean Berdy: Floridában született és nőtt fel. Másodéves hallgató az Indianai Siketek Iskolájában, 2010-ben pedig ő lett Mr. Siket Tini Amerika, egy felvonuláson, amit 1999 óta tartott meg az iskolája. Mivel ő is siket, karrierjében elsősorban jelbeszédes jelenetekben tűnt fel. Az Elcserélt lányok előtt a legnagyobb szerepe a 2008-as, A Deaf Family c. film volt.

Díjra jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2011:
Teen Choice Award:

  • Choice Breakout Star-Katie Leclerc
  • Choice Breakout Star-Sean Berdy
  • Choice Summer TV Show
  • Choice Summer TV Star: Male-Lucas Grabeel
  • Choice Summer TV Star: Female

ALMA Award:

  • Favorite TV Actress - Supporting Role:Constance Marie