Titkok és szerelmek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(El privilegio de amar szócikkből átirányítva)
Titkok és szerelmek
(El privilegio de amar)
Műfajtelenovella

AlkotóDelia Fiallo
Író
Rendező
  • Miguel Córcega
  • Mónica Miguel
Főszereplő
FőcímManuel Mijares: El Privilegio de Amar
FőcímzeneJorge Avendaño

Ország Mexikó
Nyelv
Évadok1
Epizódok155
Gyártás
Vezető producerCarla Estrada
ProducerArturo Lorca
Forgatási helyszínMexikóváros
Operatőr
  • Arturo Lorca
  • Alejandro Frutos
Részenkénti játékidő41–44 perc
GyártóTelevisa
ForgalmazóTelevisa Internacional
Sugárzás
Eredeti adóMexikó Canal de las Estrellas
Eredeti sugárzás1998. július 27.1999. február 26.
Első magyar adóRTL Klub
Magyar sugárzás1999. október 11.2000. március 16.
Státuszbefejezett
Kronológia
ElőzőPaula és Paulina
KövetkezőRosalinda
További információk
SablonWikidataSegítség

A Titkok és szerelmek (eredeti cím: El privilegio de amar) 1998 és 1999 között vetített mexikói telenovella, amelyet Delia Fiallo alkotott. A főbb szerepekben Adela Noriega Helena Rojo, Andrés García, Enrique Rocha és René Strickler látható.

Mexikóban 1998 július 27-én a Canal de las Estrellas, Magyarországon az RTL Klub 1999. október 11-én mutatta be.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet 20 évvel korábban, a múltban kezdődik. Luciana, a szerencsétlen sorsú cselédlány beleszeret munkaadója fiába, Juan de la Cruzba, aki viszont papnak készül. Luciana szenved, mert szerelmes Juanba, aki nemcsak jó volt hozzá, hanem még írni és olvasni is megtanította. A fiú sem marad közömbös a lány iránt, és a papneveldébe költözése előtti éjszakán egymáséi lesznek. Mindketten szenvednek a bűntudattól, ráadásul Juan abban is kételkedni kezd, hogy pap szeretne lenni, ám végül mindent meggyón, és úgy dönt, hogy teljes szívével Istent fogja szolgálni.

Öt hónap múlva kiderül, hogy Luciana teherbe esett, és amikor Juan anyja, Ana Joaquina ezt megtudja, éktelen haragra gerjed, és kidobja a lányt a házból. Juan ez idő alatt szorgalmasan tanul a papneveldében, és fogalma sincs arról, hogy Luciana az ő gyerekét hordja a szíve alatt. Ana Joaquina pedig nem is szeretné, hogy tudomást szerezzen róla. Hogy távol tartsa Juantól, Ana Joaquina még pénzt is ajánl a lánynak, annak érdekében, hogy költözzön el városból. Ráadásul azt hazudja, hogy a fia tud Luciana várandósságáról, de semmit nem akar tenni érte.

Időközben Juant pappá szentelik, Luciana megszüli közös gyermeküket. A szerencsétlen nő éhezve bolyong az utcákon, karján újszülött kislányával. Kétségbeesésében egy gazdag asszony háza előtt hagyja a kislányát, mert így legalább ő életben maradhat, és nem kell nélkülöznie sem. Luciana elhatározza, hogy soha többé nem szolgál senkit, és nem hagyja, hogy megalázzák. Egy gazdag, becstelen férfi, Trujillo segítségével sikerül kitörnie a nyomorból. Egy vacsorán összetalálkozik Juan szüleivel, és elmondja nekik, hogy kénytelen volt elhagyni a lányát. Elhatározza, hogy elhagyja Trujillót, és megkeresi gyermekét. Az a nő azonban, akinek a háza előtt hagyta a kicsit, már Európába költözött…

20 évvel később Luciana immár egy gazdag sikeres üzletasszony, aki egy saját divatcéget vezet. Időközben férjhez ment egy gazdag színészhez, Andrés Duvalhoz, akitől született egy gyermeke, Lizbeth, aki egy autóbaleset következtében megbénul, majd miután barátja, Mauricio életét veszti a baleset során, rövid románcot követően összeházasodik a házvezetőnőjük unokaöccsével, Artemioval. Luciana saját fiaként szereti hitvese előző házasságából született fiát, Victor Manuelt is, aki szintén a családi cégnél dolgozik. Titkát, hogy elhagyta lányát, és hogy Trujillo kitartottja volt, a cégnél dolgozó barátnőjén, Miriamon kívül senki nem tudja.

A 20 éves Cristina elhagyja az árvaházat, és barátnőivel együtt bérelnek egy közös lakást. Luciana jóban van a közelben lévő apácákkal, akik egy nap arra kérik őt, hogy segítsen Cristinának, aki modell szeretne lenni. Luciana segít a lánynak, felveszi az ügynökségre. Azonnal felfigyel a fiatal lány tehetségére és szépségére, de fogalma sincs róla, hogy Cristina valójában a lánya. Cristina boldog, hogy végre van munkája, és nagyon élvezi a modellkedést is. Megismerkedik Luciana mostohafiával, Victor Manuellel is, aki nagy nőcsábász hírében áll. A két fiatal egymásba szeret, és céges munka során egy este egymáséi lesznek.

Victor Manuel és Cristina boldogsága nem tart soká, ugyanis feltűnik a színen Tamara, a férfi egykori barátnője. Ráadásul Luciana is tudomást szerez a fiatalok viszonyáról, ezért kirúgja a lányt. Sajnos a helyzetet csak tovább rontja, hogy Lorenza, Cristina barátnője kikezd Andresszel, Luciana férjével, ezért miután egy alkalommal rajtakapja őket, Luciana csak még jobban meggyűlöli Cristinát és Lorenzát is, és a két lány hiába is próbál máshol munkát vállalni, Luciana közbenjárására mindenhonnan elbocsátják őket.

Cristina ráébred, hogy várandós Victor Manueltől, ám amikor megtudja, hogy Tamara és szerelme a házasságukat tervezik, és hogy Tamara is várandós, inkább nem vallja be a dolgot neki. Mivel a férfi szüntelen a nyomában van, barátnőivel együtt máshová költözik.

Juan de la Cruz atya a szívén viseli Cristina sorsát, és megpróbál segíteni rajta. Luciana megtudja, hogy Juan a városban dolgozik. Felkeresi a papot, kérdőre vonja, mert azt hiszi, hogy az atya annak idején tudott a várandósságáról, és nem segített neki. Az atya csak ekkor tudja meg, hogy van egy lánya. Ana Joaquina elhatározza, hogy megkeresi Luciana lányát. Először egy másik lányt, Rosendát hisz az unokájának, de utána felébred benne a gyanú, hogy esetleg Cristina lehet Juan lánya. Biztosra akar menni. Szándékosan – persze véletlennek álcázva – megsebzi Juan kezét vacsora közben, majd elrakja a véres zsebkendőt. A terhesség miatt sápadt Cristinát pedig ráveszi, hogy menjen el vérvételre. A nő elküldi a két vérmintát a laborba. A vérvizsgálat során bebizonyosodik, hogy Cristina Juan lánya. Ám álnok módon ezt az információt gyónás során hozza fia tudomására, aki a gyónási titok miatt nem mondhatja azt el senkinek.

Cristina hamarosan egy lánygyermeket szül, akit szerelme után Victoriának keresztel. Tamara időközben elvetél. Mi tudjuk, hogy a kicsi valójában nem Victor Manuelé volt, hanem a nő szeretőjéé, Nicolasé, aki nem akarta vállalni a kicsit. Victor Manuel tudomást szerez róla, hogy gyermeke született Cristinától, és mindent megtesz, hogy visszahódítsa a lányt. Csakhogy ő közben megismerkedik egy kedves fiatalemberrel, Alonso del Ángellel, akinek a fényképezés a mindene. Alonso beleszeret Cristinába, a lány azonban nem viszonozza az érzéseit, hanem csak barátjaként szereti a fiút. Alonso anyja, a milliárdos filantróp Vivian del Ángel bevásárolja magát a csőd szélére került Luciana Duval Divatházba, és Cristinát magas pozícióban alkalmazza, Luciana bosszúságára. Alonso feleségül kéri Cristinát, a lány pedig végül igent mond - de csak azért, mert tudja, hogy Alonso halálos beteg, leukémiás, és ezt rajta kívül csak Vivian és a fiúba reménytelenül szerelmes Maria José tudják. Eközben Ana Joaquina tovább forralja bosszúját Luciana ellen: szövetkezik Trujillóval, aki azonban a fejére nő, és kénytelen végezni vele. A gyilkosságot igyekszik Lucianára kenni, akit tőrbe csal, és miután balesetet szenved, élet-halál között lebeg a kórházban. Ana Joaquina ekkor felfedi előtte, hogy Cristina a lánya, mert úgy hiszi, most már úgyis meghal. Csodával határos módon túléli, de elfelejti, hogy Cristina a lánya, ezért amikor bejön hozzá, vérig sérti az aggódó lányt, aki ekkor véglegesen meggyűlöl őt. Luciana csak ezután szembesül vele, hogy Cristina a lánya. Mindeközben megjelenik Bárbara Rivera, Victor Manuel igazi anyja, aki éveket ült a börtönben emberölés miatt, és alkoholista is lett - Victor Manuel éppen ezért nem tudott róla semmit. A nő eleinte rengeteg bajt okoz, mert bosszút esküszik mindenki ellen, aki ártott neki - később azonban jó útra tér és az alkohollal is szakít.

Luciana viselkedése megváltozik Cristina iránt, ami mindenkinek feltűnik. Ana Joaquina, hogy ártson Lucianának, elmondja Cristinának, hogy Juan De La Cruz az apja, és hogy az anyja egy közönséges szajha volt. Alonso megtudja, hogy halálos beteg, ezért elengedi Cristinát, hogy legyen Victor Manuellel boldog. A férfi régóta arra készül, hogy elhagyja Tamarát, de a nő először agresszívan reagál, majd öngyilkossággal fenyegetőzik. Tamara elméje fokozatosan megbomlik: először öngyilkosságot kísérel meg, majd ő löki le Cristinát a lépcsőn (ezért indul be a szülés), később ellopja a kis Victoriát, majd adoptálni akar egy gyereket, mert úgy véli, hogy ez majd mellette tartja Victor Manuelt. Mikor ez sem válik be, ellop egy csecsemőt, hogy a sajátjaként nevelje, ami miatt elmegyógyintézetbe zárják, de saját felelősségére elengedik. Ana Joaquina házvezetője, a hűséges Fidenció eközben felfedi valódi kilétét: nem más ő, mint Juan De La Cruz féltestvére, akinek az anyja Ana Joaquina miatt halt meg, és ezért bosszút esküszik. Felgyújtja a házat, a füstmérgezésbe pedig ő is belehal, de eléri a célját: Ana Joaquina túléli, de börtönbe kerül, miután kiderül, hány ember életének tönkretétele kötődik hozzá.

Luciana már nem tudja tovább magában tartani, hogy Cristina a lánya, ezért hirtelen elhatározással bevallja azt a lánynak. Cristina képtelen ezt feldolgozni és megbocsátani az anyjának. A Duval család Európába utazik új piacokat keresni a cégnek, és Luciana ezt az időt használja ki arra, hogy hagyja leülepedni a dolgokat. Az út során Tamara árnyékként követi őket, s végül az összes hazugsága lelepleződik. Victor Manuel most már törvényesen elválhat tőle. Tamara elméje teljesen elborul, leborotválja a haját, és készen áll bármire. Miután Nicolastól kap egy tőrt, azzal támad Cristinára, de Luciana felfogja a csapást. Rengeteg vért veszít, de Cristina az esemény hatására végül megbocsát anyjának. Ezután Tamara egy színházi előadás során megöli a vele szemben is álnok Nicolast, Nicolas viszont vele végez a színpadon.

A fő történettel párhuzamosan ismerhetjük meg Cristina barátainak és közvetlen lakókörnyezetének történetét. Egyik barátnője, Maclovia, okos, de nem túl szerencsés a szerelemben. Másik barátnője, Lorenza, aki a gazdag férfiak (köztük Andrés Duval) után koslat, nem veszi észre az érte epekedő Chemát, csak amikor már késő.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar Hang
Cristina Miranda Adela Noriega Zakariás Éva
Luciana Hernández de Duval Helena Rojo Menszátor Magdolna
Andrés Duval Andrés García Papp János
Víctor Manuel Duval Rivera René Strickler Lippai László
Nicolás Obregón Enrique Rocha Kárpáti Tibor
Tamara de la Colina Cynthia Klitbo Majsai-Nyilas Tünde
Miriam Arango Nuria Bages Farkasinszky Edit
Juan de la Cruz Velarde atya César Évora Haás Vander Péter
Ana Joaquina Velarde Marga López Illyés Mari
Vivian del Ángel María Sorté Papp Györgyi
Alonso del Ángel Toño Mauri Galbenisz Tomasz
Lorenza Torres Sabine Moussier Roatis Andrea
Lizbeth Duval Adriana Nieto Zsigmond Tamara
Maclovia Isadora González Madarász Éva
Pedro Trujillo Pedro Weber Chatanuga Kardos Gábor
Miguel Beltrán Mario Casillas Szokolay Ottó
Bárbara Rivera Maty Huitrón Sáfár Anikó
Artemio Salazar Rodrigo Vidal Seszták Szabolcs
María José Yadhira Carrillo Kéri Kitty
Cristobal Claudio Báez Balázsi Gyula
Ofelia Beltrán Lourdes Munguía Andresz Kati
José María "Chema" Ramos López Ramón Abascal Crespo Rodrigo
Paula Katie Barberi Dudás Eszter
Franco Mauricio Herrera Pálfai Péter
Doña Charo Beatriz Moreno Gruiz Anikó
Agustín Gómez Tito Guízar Kenderesi Tibor
Alex Walter Guillermo Aguilar Szalai Imre
Regina nővér Ana María Aguirre Zsurzs Kati
Remedios López de Ramos María Luisa Alcalá Bókai Mária
Imelda Salazar Aurora Alonso Várnagy Katalin
Josefina "Chepa" Pérez Marta Aura Bessenyei Emma
Macario Jiménez Arturo Vázquez Tóth Roland (1. hang)
Mikula Sándor (2. hang)
"El Fresco" Wacha Raúl Buenfil Barát Attila
Ramiro García Gabriel Cervantes Juhász György
Caridad Veronika con K Némedi Mari
María Rosenda Sánchez Consuelo Duval Hámori Eszter
Bernardina nővér Virginia Gutiérrez Pásztor Erzsi
Rebeca de de la Colina Lorena Velázquez Földi Teri (1. hang)
Halász Aranka (2. hang)
Erasmo de la Colina Ramón Menéndez Uri István
Tobías Ricky Mergold Szalay Csongor
Gisela Anaís Csampisz Ildikó
Celorio atya Julio Monterde Pataki Imre
Raymundo Velarde Luis Uribe Rosta Sándor
Jacqueline Jacqueline Voltaire Ullmann Zsuzsa
Antonia "Toña" Fonseca Marisol del Olmo Braun Rita
Casilda Pérez de Ramos Dalilah Polanco Bíró Kriszta
Silverio Jiménez José María Napoleón Botár Endre
Fernando Bernal Óscar Bonfiglio Ríos Holl Nándor
Alberto Souza Luis Xavier Orosz István
Fidencio Ramírez Carlos Amador Jr. Wohlmuth István
Marcelo atya Roberto Antúnez Uri István
Don Isaías Arturo Lorca Rudas István
Valentín Fonseca Héctor Ortega Garai Róbert
Mauricio Trujillo Rafael Mercadente Csőre Gábor
Lourdes Galindo Claudia Silva Németh Kriszta
Alfonso Gastón Tuset Tarján Péter
Dr. Jaime Dávila Francisco Avendano Csík Csaba Krisztián
Fiatal Ana Joaquina Diana Bracho Vándor Éva
Fiatal Luciana Edith Márquez Kiss Virág
Fiatal Juan de la Cruz Andrés Gutiérrez Sótonyi Gábor

DVD kiadás[szerkesztés]

A sorozat 2005. november 8-án DVD-n is megjelent, rövidített verzióban. Jellemzők:

  • Formátum: színes, teljes képernyő, feliratos, NTSC
  • Nyelv: spanyol
  • Felirat: angol
  • Régiókód: 1
  • Képméretarány: 1.33:1
  • Lemezek száma: 2
  • Kiadás dátuma: 2005. november 8.
  • Játékidő: 520 perc
  • Extrák:
    • Interaktív menük
    • Fejezetek
  • Forgalmazó: Xenon Pictures

Érdekességek[szerkesztés]

  • A telenovella az 1985/86-ban készült venezuelai Cristal (Kristály) c. sorozat remake-je.
  • A sorozat cselekményét Liliana Abúd vezető forgatókönyvíró több ponton megváltoztatta és kiegészítette.
  • 2006-ban elkészült a Titkok és szerelmek brazil változata, melyet az SBT tévétársaság mutatott be, szintén Cristal címen.
  • 2010-ben Salvador Mejia Alejandre, aki többek közt a Paula és Paulina és az Esmeralda producere, bejelentette, hogy 12 évvel a Titkok és szerelemek bemutatása után felújítja a történetet Triunfo del Amor (A szerelem diadala) címen, melynek főszereplői Maite Perroni , William Levy és Victoria Ruffo voltak. Az új telenovellának szintén Liliana Abúd a fő forgatókönyvírója. Az eredeti tervek szerint két másik Delia Fiallo által írt telenovellából (Leonela, La Zulianita/Morelia), valamint az Inés Rodena által kreált Mi Rival/Enamorte Elemiga cselekményéből is kerültek volna bele elemek, de erre végül nem került sor.[1]
  • Helena Rojo és Adela Noriega 2003-ban ismét együtt játszottak a Tiszta szívvel című telenovellába, ahol szintén anya-lánya kapcsolatuk volt.
  • Helena Rojo és René Strickler később együtt játszottak a Ramóna című sorozatban, ahol anya-fia kapcsolatuk volt.
  • Adela Noriega, Marga López, Julio Monterde és César Évora később együtt játszottak Az ősforrás című sorozatban.
  • Marga López és Cynthia Klitbo később a Villa Acapulco című sorozatban játszottak együtt.
  • Maty Huitrón, a Barbarát, Victor Manuel édesanyját alakító színésznő a való életben Carla Estrada-nak, a sorozat producerének édesanyja.
  • Egy-egy jelenet erejéig, amelyeket a Televisa épületénél vettek fel, feltűnik Saúl Lisazo, Lilia Aragón, Beatriz Aguirre és Héctor Suárez is.

TVyNovelas 1999 díj[szerkesztés]

Kategória Személy Eredmény
Legjobb telenovella Carla Estrada Nyertes
Legjobb női főszereplő Helena Rojo Nyertes
Legjobb férfi főszereplő Andrés García Nyertes
Legjobb női főgonosz Cynthia Klitbo Nyertes
Legjobb férfi főgonosz Enrique Rocha Nyertes
Legjobb női mellékszereplő María Sorté Nyertes
Legjobb férfi mellékszereplő César Évora Nyertes
Legjobb női főmellékszereplő Marga López Nyertes
Legjobb férfi főmellékszereplő Pedro Weber «Chatanuga» Jelölt
Legjobb fiatal női szereplő Adela Noriega Nyertes
Legjobb fiatal férfi szereplő René Strickler Jelölt
Legjobb női felfedezett Sabine Moussier Nyertes

Szinkronstáb[szerkesztés]

  • Magyar szöveg: Zámbori Márta, Kiss Barnabás, Móré Annamária
  • Hangmérnök: Hidvégi Csaba
  • Vágó: Ari Péter
  • Rendezőasszisztens: Albecker Gabriella
  • Gyártásvezető: Szegedi Anita
  • Szinkronrendező: Hornyák Mihály
  • Producer: Kovács Zsolt
  • Szinkronstúdió: Szinkron Systems
  • Megrendelő: RTL Klub

Források[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2010. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)

További információk[szerkesztés]