Eino Leino (költő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eino Leino
Eino Leino.jpg
Élete
Született 1878. július 6.
Paltamo
Elhunyt 1926. január 10. (47 évesen)
Tuusula
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) vers

Eino Leino (Paltamo, 1878. július 6.Tuusula, 1926. január 10.) költő, újságíró, a finn költészet egyik úttörője.

Verseiben ötvözte a modern és a népies elemeket egyaránt. Legtöbb munkájának a stílusa a Kalevalán, valamint népdalokon alapszik. A természet, szerelem és a kétségbeesés gyakori témák Leino munkásságában. Még ma is szeretett és széles körben olvasottnak számít Finnországban.

Korai évei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eino Leino Armas Einar Leopold Lönnbohm néven született Paltamóban, és a 7. volt 10 gyermek közül a családjában. Első versét 12 éves korában publikálta, és 18 évesen jelent meg az első vers gyűjteménye, Maaliskuun lauluja néven.

Írói karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eino Leino: Helkavirsiä

Karrierje kezdetén Eino Leino nagyon szeretett és dicsőített költő volt a kritikusok által. Csatlakozott irodalmi körökhöz, valamint újságokhoz, és a Fiatal Finn kör tagjává vált. Leino barátai közt volt a festőművész Pekka Halonen és Otto Manninen, aki mint költő és fordító szerzett magának hírnevet.

A finn polgárháború után Leino idealisztikus hite a nemzeti egység iránt összeomlott, és ez kihatott a zsurnalisztikájára, ami meggyengült. 1918-ban 40 éves korában állami kitüntetést kapott írói munkásságáért. Habár a műveinek kiadása bőséges volt, hamarosan finanszírozási problémái keletkeztek, és az egészsége romlott. „Az élet mindig küzdelem az örök erőkkel szemben.” – írta Leino egy levelében 1925-ben a barátjának Bertel Gripenbergnek.

Leino több mint 70 verseskötetet és regényt publikált. A legismertebb ezek közül két versgyűjtemény a Helkavirsiä (1903 és 1916), amik a finn mitológián és népművészeten alapszanak. Mindemellett Leino volt az első Finnországban aki lefordította finnre Dante Isteni színjátékát.

Leino három alkalommal házasodott, egy lánya született, Eija. 1926-ban halt meg, mindössze 47 évesen.

A magyar Wikiforrásban további forrásszövegek találhatóak
Eino Leino témában.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]