Einar Haugen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Einar Haugen
Született
1906. április 19.
Sioux City
Elhunyt
1994. június 20. (88 évesen)
Foglalkozása lexikográfus
nyelvész
Iskolái University of Illinois at Urbana-Champaign

Einar Ingvald Haugen (Sioux City, 1906. április 19. - 1994. június 20.) norvég származású amerikai nyelvész, a University of Wisconsin-Madison és a Harvard Egyetem tanára.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Haugen az iowai Sioux Cityben született, Oppdalból származó norvég szülők gyermekeként. Gyermekkorában családjával néhány évre hazaköltözött Oppdalba, de később visszatértek az Egyesült Államokba. A Morningside College hallgatója lett szülővárosában, de később átment a St. Olaf Collegebe, hogy Ole Edvart Rølvaag hallgatója legyen. Itt szerzett BA képesítést 1928-ban. Nyelvészeti tanulmányait a University of Illinois at Urbana-Champaign egyetemen folytatta, ahol 1931-ben PhD fokozatot szerzett.

Ugyanebben az évben a University of Wisconsin-Madison oktatója lett, ahol 1962-ig maradt. 1964-ben a nyelvészet és skandinavisztika professzora lett a Harvard Egyetemen, egészen 1975-ös nyugdíjba vonulásáig. A Linguistic Society of America, az American Dialect Society és a Society for the Advancement of Scandinavian Study tudományos társaságok elnöki tisztét is betöltötte.

A szociolingvisztika egyik úttörőjének tartják. A amerikai norvég-kutatások egyik vezető alakja volt, beleértve az óészaki nyelv kutatását.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Einar Haugen című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]