Ehúd Bárák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ehud Barak szócikkből átirányítva)
Ehúd Bárák
Ehud Barak official.jpg
Ehúd Bárák a Pentagonban, 2001. november
Születési neve Ehud Brog
Született 1942február 12. (73 éves)
Mischmar HaScharon kibuc
Nemzetisége zsidó
Foglalkozása politikus, tábornok
Iskolái Stanford Egyetem

Ehud Barak Signature.svg
Ehúd Bárák aláírása

Ehúd Bárák az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ehúd Bárák témájú médiaállományokat.

Ehúd Bárák (אהוד ברק) (született: 1942. február 12-én Mischmar HaScharon kibucban Ehud Brog néven) izraeli politikus és tábornok.

2007 óta védelmi miniszter, és 2011-ig az Avoda munkáspárt elnöke volt. Ekkor bejelentette, hogy más képviselőkkel együtt elhagyják a munkáspártot, és Atzma'ut (Függetlenség) néven új pártot alapítanak. [1][2]

1995 és 1996 között Simón Peresz alatt Izrael külügyminisztere, 1999 és 2001 között Izrael miniszterelnöke volt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bárák 1959-ben lépett be az izraeli hadseregbe, és 35 évet szolgált le ott. Ez alatt az idő alatt az izraeli hadsereg főparancsnoki tisztségéig jutott fel. Ez alatt 5 kitüntetést kapott, amivel a legtöbb katonai kitüntetéssel rendelkező személy lett Izraelben. Emellett doktori fokozatot szerzett a jeruzsálemi Zsidó Egyetemen és a Stanford Egyetemen. 1972-ben Barak lett a Cesarea nevű Moszad-különítmény parancsnoka, amelyet az izraeli biztonsági kabinet hozott létre a müncheni túszdrámához hasonló akciókat megtorlására. Ebben a funkciójában számos gyilkosság izraeli végrehajtását koordinálta, köztük a túszdráma három túlélőjéből kettőnek a gyors megölését.

Katona karrierjének végével Bárákot Ichák Rabin 1995-ben a kormányába hívta, ahol a belügyminiszteri pozíciót töltötte be, és hamarosan leendő miniszterelnökként tekintettek rá. Rabin meggyilkolása után az új miniszterelnök, Simón Peresz kormányában külügyminiszter lett (1995-96). 1996-ban beválasztották a Knesszetbe, ahol a külügy- és biztonságpolitikai bizottságban dolgozott. Miután Perez 1996-ban elvesztette a választásokat, 1997-ben az Avoda munkáspárt vezetője lett, és ezzel a első Netanjáhú-kabinet ellenzékének vezetője is.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ehúd Bárák témájú médiaállományokat.