Egy bolond százat csinál (film, 2006)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy bolond százat csinál
2006-os magyar film
RendezőGyöngyössy Bence
ProducerKabay Barna
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróMartonffy Emil
Szüle Mihály
FőszerepbenGáspár Sándor
Szabó Győző
Gesztesi Károly
OperatőrSas Tamás
VágóSzalai Károly
JelmeztervezőBreckl János
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő100 perc
Forgalmazás
ForgalmazóHungaroTop
Bemutatómagyar 2006. szeptember 28.
Korhatár12 év
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Egy bolond százat csinál 2006-ban bemutatott magyar filmvígjáték, melyet Gyöngyössy Bence rendezett Kabay Barna produceri közreműködésével, az 1942-es azonos című című film modern kori feldolgozásaként.[1] A főbb szerepekben Gáspár Sándor, Szabó Győző és Gesztesi Károly látható.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy munkáját elveszítő anyakönyvvezetőt összetévesztenek hasonmásával, egy befolyásos maffiavezérrel.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

A film elején két férfi épp vadászaton van Afrikában, mígnem a terepjáró, melyben utaznak, egy szakadékba zuhan.

László Dömötörnek, az elvált anyakönyveztetőnek nagyon rosszul indul a napja. Először is az exfelesége elveszi a kocsiját, aztán megtudja, hogy költségcsökkentés miatt a munkahelyéről is kirúgják. Mindez ráadásul a születésnapján történik. Feszültségoldóként bepiál, és az egyik esküvőt fenekestül felfogatja. Miközben távozik a munkahelyéről, megpillant a tévében egy tudósítást Lázár Norbertről, a feltörekvő, félvilági producerről, aki éjszakai klubokat üzemeltet. A férfi a megszólalásig hasonlít rá. Estére Dömötör, a legjobb barátjával, Bécivel a fagyiárussal szórakozni mennek, pont Norbert egyik éjszakai klubjába, ahol három nő összekeveri Dömötört a hasonmásával. Az este kicsit túlzásba viszik a bulizást, és végül Norbert egyik alkalmazottja, Ricsi szállítja haza őket Norbert luxusvillájába. Másnap Dömötör a villában ébred, az előző éjszakából ismert három nővel, akik közül egyiküket holtan találja (később kiderül, hogy igazából nem halott, csak eszméletlen). Megtudja, hogy továbbra is mindenki azt hiszi, hogy ő Norbert, illetve, hogy az igazi Norbert életét vesztette Afrikában. Norbert élete meglehetősen bonyolult, főleg azért, mert labilis természete miatt gyakran vannak furcsa hallucinációi, amit az alkalmazottainak nem könnyű tolerálni, ahogyan nyers modorú, lobbanékony modell barátnőjét, Vivit sem. Emellett nem túl tisztességes üzelmei (közülük a kínai maffiával) ugyancsak okoznak nem várt problémákat.

Dömötör és Béci lelécelésüket terveznék, ám útközben megállítja őket két ukrán, akik a rettegett kínai maffiavezérhez, Ivánhoz viszik őket, aki négy konténer orkánkabát árát követeli a Norbertnek vélt Dömötörön. Szerencsére sikerül lerázniuk Iván embereit Béci fagylaltos kocsijával, ám kénytelenek visszamenni a villába, miután Béci előző este odahívta Dömötör régi kollégáját, és szerelmét, Katit. Időközben az igazi Norbert is megérkezik a villába. Elmeséli, hogy sikeresen túlélte a vadász-balesetet, ám a barátja meghalt. Vivi és Ricsi mindezt újabb hallucinációnak gondolják, és sürgősen kirendelik Norbi pszichológusát. Csakhogy a pszichológus helyett egy a diliházból frissen megszökött beteg érkezik meg, aki doktornak adja ki magát, ám erről senki nem tud. Mivel Norbi gyűlöli a pszichológusokat, így Ricsiék azt hazudják róla, hogy nőgyógyász, aki Vivi gyerekét jött megvizsgálni. Mikor ezt a Kati meghallja, azt hiszi, a gyerek Dömötörtől van, és öngyilkosságra készül (kis híján sikerül csak megakadályozniuk szörnyű szándékát).

Mialatt Dömötör visszatér a villába, Norbert Ivánhoz megy, hogy rendezzék az üzletüket, de Iván elfogatja Norbit az embereivel, azt gondolván a korábbiakból, hogy a férfi át akarja ejteni őt. Közben a villában gyarapodnak a félreértések, ami miatt mindenki őrültnek néz mindenkit. Még a diliházból szökött beteg is úgy érzi, igazi bolondok házába keveredett. A "doki" nyugtatóval kiüti Dömötört, ezalatt Norbi megszökik fogva tartóitól, de mikor visszatér a villába, egy véletlen folytán beüti a fejét, és eszméletét veszti. Ricsi mindkettőt külön-külön a hálószobába viszi, ahol a két férfi, miután felébrednek, szemtől-szembe találják magukat egymással. Dömötör azonban leüti Norbit, és lelécelni készül Bécivel. Közben a voltfelesége is megérkezik a házba, és azt hiszi, Dömötöré ez a ház, amit végig eltitkolt előle, azonban Norbit vonja kérdőre ez ügyben. Ezalatt Iván Dömötör útját keresztezi, és fegyveres erőszakkal visszaviszi a házhoz, a pénzt követelve. Ennek során végre mindenki előtt feltárul a Norbert és Dömötör közti félelmetes hasonlóság. A két férfi, miután túlteszik magukat a kezdeti furcsaságokon, összedolgoznak, hogy ártalmatlanítsák Ivánt és embereit. Végül megérkezik a rendőrség, akik elfogják a szökevény beteget, és egyúttal a támadókat is őrizetbe veszik.

Pár hét múlva rendeződnek a dolgok, Norbert kifizeti Ivánnak a tartozását, így ő kiszabadul a börtönből, a villa lakói pedig négy konténer orkánkabáttal gazdagodnak. Dömötör és Kati egymásra találnak, Norbi Dömötör voltfeleségével jön össze, Ricsi pedig Vivivel. A két férfinek továbbra is meglehetősen furcsa, hogy ennyire hasonlítanak, és nem értik, mennyi ennek a valószínűsége. Mígnem megérkezik az ebédet szállító pizzafutár, aki szintén hajszál pontosan úgy néz ki, mint ők...

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gőzsy, Kati: Nyomokban színészeket tartalmaz (magyar nyelven). Index.hu, 2006. október 3. (Hozzáférés: 2022. március 7.)
  2. Nagyon bolond - Egy bolond százat csinál (magyar nyelven). Filmtekercs, 2006. szeptember 27. (Hozzáférés: 2022. március 7.)

További információk[szerkesztés]