Egri Lajos (drámaíró)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egri Lajos
Élete
Született1888. június 4.
Eger
Elhunyt1967. február 7. (78 évesen)
Los Angeles, Amerikai Egyesült Államok
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)dráma

Egri Lajos (Eger, 1888. június 4.Los Angeles, 1967. február 7.) amerikai magyar drámaíró.

Életútja[szerkesztés]

Egerben született, 1908-ban költözött az Egyesült Államokba. Az 1930-as évek közepén megalapította az Egri-féle íróiskolát, az írástechnikáról több könyve is megjelent, köztük a The Art of Creative Writing és a The Art of Dramatic Writing (A drámaírás művészete) című alapművek. Utóbbit máig az egyik legjobb színműírással foglalkozó könyvnek tartják, tanait pedig átvették a novella-, regény- és forgatókönyvírás elméletével foglalkozó írások is.

A tanulmányt eredetileg 1942-ben jelentette meg a Simon and Schuster kiadó, akkor még How to Write a Play címmel, melynek részben módosított és újra megjelentetett kiadása az 1946-os The Art of Dramatic Writing. A könyv Magyarországon 2008 novemberétől a Műegyetemi Kiadó gondozásában kapható.

Egri A drámaírás művészetében szembeszáll Arisztotelész nézeteivel, aki szerint a karakter másodlagos a cselekménnyel szemben (ahogyan azt Arisztotelész Poétika című művében állítja). A jól kitalált karakterek Egri szerint maguk hozzák létre a cselekményt, vagyis a történet és a karakter közül az utóbbi a fontosabb.

1965-ben a The Art of Creative Writing című könyvében Egri továbbgondolta a karakterfejlesztéssel és -motivációkkal kapcsolatos nézeteit.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • A drámaírás művészete. Az emberi mozgatórugók kreatív értelmezésének alapjai; ford. Köbli Norbert; Vox Nova Produkció–Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2008
  • A kreatív írás művészete. Klasszikus útmutató irodalmi szövegek írásához; ford. Kleinheincz Csilla; Gabo, Bp., 2022

További információk[szerkesztés]