Edward G. Robinson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edward G. Robinson
Dathan szerepében Tízparancsolatban (1956)
Dathan szerepében Tízparancsolatban (1956)
Életrajzi adatok
Születési név Emanuel Goldenberg
Született 1893. december 12.[1][2][3][4][5]
Bukarest[6]
Elhunyt 1973. január 26. (79 évesen)[1][2][3][4][5]
Hollywood
Házastársa Gladys Lloyd
(1927-1956)
Jane Robinson
(1958-1973)
Pályafutása
Iskolái
  • City College of New York
  • American Academy of Dramatic Arts
  • Townsend Harris High School
Aktív évek 19131973
Műfajok western
További díjak

Edward G. Robinson IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Edward G. Robinson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Edward G. Robinson (született: Emmanuel Goldenberg) (Bukarest, 1893. december 12.Los Angeles, Kalifornia, 1973. január 26.) romániai zsidó származású amerikai színész.

Fiatalkora[szerkesztés]

Robinson Emmanuel Goldenberg néven született egy jiddisül beszélő romániai zsidó családba 1893-ban Bukarestben. A családjával 1903-ban New Yorkba emigrált. Már fiatalon érdeklődött a színészet iránt, és ösztöndíjat nyert a American Academy of Dramatic Arts iskolába. Ekkor vette fel az Edward G. Robinson nevet, melyben a G az eredeti vezetéknevére utal.

Karrierje[szerkesztés]

Színészi karrierje 1913-ban indult, két évvel később a Broadway-n is debütált. Először 1916-ban tűnt fel statisztaként a filmvásznon, majd 1923-ban már a neve is felbukkant a stáblistán a The Bright Shawl című film kapcsán. Az egyike volt azon színészeknek, akik felismerték, hogy a hangosfilmek betörésével eljött az idejük. 1930-ig mindössze három filmben szerepelt, majd otthagyta a színházat, és 1930. és 1932. között már 14 produkcióban volt látható.

A hírnevet az 1931-es A kis cézár hozta el számára, melyben a gengszter keményfiút, Rico Bandellot formálta meg. A folytatásban is több hasonló karaktert alakított, például az 1937-es Kid Galahadban Bette Davis és Humphrey Bogart oldalán. A '40-es években olyan klasszikus film noirokban volt látható, mint a Gyilkos vagyok (1944), Nő az ablak mögött (1945), Vörös utca (1945) vagy Az óra körbejár (1947). Emlékezetes tisztelgés volt egykori gengszter szerepei számára John Huston Key Largoja, melyben a gátlástalan bűnöző Johhny Roccot alakította. A Key Largo volt egyben az ötödik és utolsó film, ahol Humphrey Bogarttal játszott együtt.

Robinson a Gyilkos vagyok (1944) című filmben

1950 és 1952 között három alkalommal is beidézték az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság elé, és az a veszély fenyegette, hogy fekete listára teszik.[7] Robinsonnak azzal sikerült tisztáznia magát, hogy megnevezett embereket, akik szimpatizáltak a kommunizmussal. Annak ellenére, hogy elkerülte a fekete listát, az eset után a korábbiaktól csak kisebb szerepeket kapott és kevesebb nyilvánosságot.

Ebben az időben, hogy visszanyerje régi hírnevét, több B moziban és kis költségvetésű filmben játszott, melyek közül néhány a maga nemében kiválónak számított, de volt köztük súlyos bukás is. 1956-ban az antikommunista rendező, Cecil B. DeMille Dathan szerepét adta neki a Tízparancsolatban. Későbbi pályafutását még olyan filmek jellemezték, mint a Púp a háton (1959) Frank Sinatra oldalán vagy A Cincinnati Kölyök (1965), melyben Steve McQueen volt a partnere.

Robinson utolsó filmjelenete egy eutanázia jelenet volt az 1973-as sci-fi klasszikusban, a Zöld szójában. A jelenet sürgős volt számára, mert tudta hogy rákban haldoklik. Közölte filmbeli partnerével és régi barátjával, Charlton Hestonnal, hogy legjobb esetben is csak hetei vannak hátra. Robinson tisztában volt vele, hogy a közelgő halála hatással lesz Heston alakítására, így a Heston által alakított karakter könnyei eredetiek a filmvásznon. Robinson 12 nappal később meghalt.

Magánélete[szerkesztés]

Első feleségét Gladys Llyod színpadi színésznőt 1927-ben vette feleségül. Egy fiuk született, de Lloydnak volt egy lánya is az első házasságából. Robinson hét nyelven is beszélt, hobbija pedig a hanglemezgyűjtés volt híres hangversenyekről. Megrögzött szivarozó volt, több filmjében is szivarral látható.

Jelentős műkincsgyűjteményt halmozott fel, főleg az absztrakt területén. Bár 1956-ban eladta egy görög hajómágnásnak, mert pénzre volt szüksége a válása során.

1973-ban halt meg rákban, a családi mauzóleumban temették el a Beth-El Cemetery a New York-i Queensben.

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 11.)
  7. https://www.britannica.com/biography/Edward-G-Robinson Encyclopaedia Britannica

További információ[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Edward_G._Robinson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.