Edward Brophy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edward Brophy
Született1895. február 27.[1]
New York
Elhunyt1960. május 27. (65 évesen)[1]
Pacific Palisades, Los Angeles
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
IskoláiVirginiai Egyetem
SírhelyeWoodlawn Memorial Cemetery
Színészi pályafutása
Aktív évek1920–1960

A Wikimédia Commons tartalmaz Edward Brophy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Edward Brophy (New York, 1895. február 27.Pacific Palisades, 1960. május 27.) amerikai színész, hangmérnök, komikus, rendező.

Timothy szinkronhangja volt az 1941-es Dumbo című animációs Disney-filmben. Filmjeiben főként kopaszodó feje és komikus alakítása miatt gengszterként szerepelt.

Karrierje[szerkesztés]

Egészen 1928-ig csak pár kisebb filmszerepet tudhatott a háta mögött, amikor lehetőséget kapott Buster Keaton A filmoperatőr című komédiájában, melyben volt egy emlékezetes jelenete Keatonnel egy fürdő öltözőkabinjában. A jelenet ugyan rövid volt, de Brophynak arra mégis elég, hogy felhívja magára a figyelmet, és ezután több és jobb szerepeket kapott. Hosszú és termékeny pályafutását a Metro-Goldwyn-Mayernél töltötte.

Emlékezetes alakításai közé tartozik a főszereplő bokszoló hűséges menedzsere A bajnokban (1931), Rollo testvér a Tod Browning rendezte a Szörnyszülöttek (1932) című horrorban vagy Joe Morelli A cingár férfiből. Legtöbben talán mégis a Dumbóból emlékezhetnek rá, ahol az egérnek, Timothynak kölcsönözte a hangját.

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Edward_Brophy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]