Edmund Goulding

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edmund Goulding
Goulding (hátul) két színésznek segít a csókjelenetben, 1927.
Goulding (hátul) két színésznek segít a csókjelenetben, 1927.
Született1891. március 20.
Feltham, Middlesex Egyesült Királyság
Elhunyt1959. december 24.(68 évesen)
Los Angeles USA
Állampolgársága
HázastársaMarjorie Moss
(1931-1935)
Foglalkozásafilmrendező, forgatókönyvíró
Halál okaműtéti szövődmények
SírhelyeForest Lawn Memorial Park

A Wikimédia Commons tartalmaz Edmund Goulding témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Edmund Goulding (Feltham, Middlesex, 1891. március 20.Los Angeles, 1959. december 24.) angol születésű amerikai filmrendező, forgatókönyvíró.

Goulding olyan igényes filmdrámákkal szerzett magának hírnevet, mint a Greta Garbo és Joan Crawford főszereplésével készült Grand Hotel (1932)., a Sötét győzelem (1939). Bette Davisszel vagy a Borotvaélen (1946). Szintén ő rendezte Tyrone Power és Joan Blondell főszereplésében A sarlatán című film noir klasszikust.

Élete[szerkesztés]

1891-ben született a middlesexi Felthamban (a város ma London részét képezi). Goulding mielőtt megkezdte volna hollywoodi pályafutását, londoni színházakban lépett fel színészként, de színdarabíróként és rendezőként is dolgozott.

Karrierjét a Metro-Goldwyn-Mayernél kezdte. Első filmjét 1925-ben rendezte Sun Up címmel. Egészen 1928-ig állt az MGM alkalmazásában, majd a későbbiekben több stúdiónál is megfordult. 1946-tól kizárólagosan csak a 20th Century Foxnak készített filmeket. Utolsó munkája a Mardi Gras volt 1958-ban.

Egy Los Angeles-i kórházban hunyt el egy szívműtét során 1959-ben 68 évesen.

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Edmund_Goulding című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.