Edda Művek 5.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edda Művek
Edda Művek 5.
CD, LP, kazetta, digitális letöltés
Megjelent1985
FelvételekBudapest Sportcsarnok
StílusHard Rock, AOR
Nyelvmagyar
Hossz40:50
KiadóHungaroton
Edda Művek-kronológia
Viszlát, Edda – Edda Művek 4. (1984)Edda Művek 5. (1985)Edda Művek 6. (1986)
SablonWikidataSegítség

Az Edda Művek 5. az Edda Művek ötödik albuma, második koncertlemezük, az új Edda-felállással készült első kiadvány. A felvételek 1985. június 7-én készültek a Budapest Sportcsarnokban. Kizárólag új dalok hallhatóak rajtuk, köztük a máig közkedvelt "Kör" és "Ünnep". 1999-ben megjelent CD-formátumban is, ekkor digitálisan remasterelték az anyagot.

A korábbi Edda-dalokhoz képest az ezen a lemezen hallhatóak jóval könnyedebbek, slágeresebbek, amelynek részben az volt az oka, hogy a felállás még nem véglegesedett, és két billentyűsre lettek hangszerelve a számok.

Áttekintés[szerkesztés]

A régi Edda feloszlása után Pataky Attila újjászervezte a zenekart, új zenészekkel. A felállás azonban 1984 és 1986 között többször változott. Pataky egy évre Norvégiába ment, csakúgy, mint akkoriban sok más zenekar, a helyi szórakozóhelyeken bérért zenélni. Ekkortájt keletkeztek az új számok. Mikor 1985-ben hazajött, az Edda Művek felállása még mindig nem volt teljes, népszerűségük viszont újra megnőtt.

Az albumon vadonatúj számok hallhatóak, mégis koncertlemez. Ennek az az oka, hogy a stúdiókapacitás akkoriban elégtelen volt az országban, így rendes nagylemez helyett jobban megérte így rögzíteni azt. A hanganyag vágásával kapcsolatban merültek fel kritikák, ugyanis általában csak minden átmenet nélkül, egymás után vágva hallhatóak a dalok és a felkonferálások. Az "Ünnep" a második nekifutásra lett csak felvéve, ugyanis elsőre Pataky elrontotta a szöveget, ezért a koncerten is újra eljátszották.

Nem sokkal az album megjelenése után újabb gitárossal, Csillag Endrével bővült a csapat, majd sor került a felállás véglegesítésére: Mirkovics Gábor előlépett teljes jogú taggá, a két billentyűs közül Gömöry Zsoltra, a gitárosok közül Csillag Endrére esett a választás.

Gellért Tibor később éveken át hangmérnökként tevékenykedett az Edda-koncerteken. Egy időben A kör alatt a keverőpult mellett gitározott.

Érdekesség, hogy 1985. június 11-én a zenekar Dunapatajon lépett volna fel, azonban jött a hír, hogy a frissen rögzített koncert felvételén nem jó a közönségzaj. Ezért villámgyorsan lekötöttek egy miskolci bulit, ahol "megénekeltették" a közönséget, így a lemezen ennek a miskolci koncertnek a közönsége (is) hallható.

Két dal, a "Kör" és az "Ünnep" stúdiófelvételt is kapott, ezeket a Magyar Rádió "Poptarisznya" című műsorában játszották, míg a lemezfelvétel el nem készült. Ezek közül a "Kör" jelentős mértékben eltér a végleges változattól: kissé lassabb tempójú, teljesen hiányzik belőle a jellegzetes, erőteljes gitár-riff és a harmadik versszak, helyette a billentyűs hangszerek lettek sokkal hangsúlyosabbak.[1] Pataky 2015-ben úgy indokolta a változtatást, hogy az első verzió "ragadós" volt, ezért át kellett alakítaniuk.[2]

Az LP és a CD-kiadvány borítója minimális mértékben különbözik: utóbbin a "Koncert 1985" felirat jóval nagyobb méretű, és lemaradt róla a "Magyarország - Hungary" felirat. A kazettakiadás borítója puritán, inverz színű (sárga alapon fekete), és az "Edda Művek /5. koncert 1985" felirat olvasható rajta a logó mellett.

Számok listája[szerkesztés]

# LP #[3] Cím Szerző[4] Hossz
1 A1 Az enyém is volt Fortuna László - Pataky Attila 5:15
2 A2 Emlékezni (egy régi jóbarátra) Pataky Attila 5:13
3 A3 Így akarom Pataky Attila 5:44
4 A4 Barát Fortuna László - Pataky Attila 5:31
5 B1 Barbárok Fortuna László - Pataky Attila 5:37
6 B2 A kör Pataky Attila 4:34
7 B3 Gyönyörű lányok Fortuna László - Pataky Attila 3:18
8 B4 Ünnep Fortuna László - Pataky Attila 5:38

Koncert[szerkesztés]

A koncerten természetesen jóval több számot lejátszottak, mint ami a lemezen is hallható. A lemeztől teljesen eltérő sorrendben is hallhatóak számok. A következő dalokat játszották, ebben a sorrendben:

  1. Minden sarkon álltam már
  2. Egek felé kiáltottam
  3. A hűtlen
  4. Enyém is volt
  5. Emlékezni (egy régi jóbarátra)
  6. Így akarom
  7. Gyönyörű lányok
  8. Érzés
  9. Rossz állapot
  10. A keselyű
  11. A barát
  12. A kör
  13. Elhagyom a várost (km. Bodonyi Attila szájharmonikán)
  14. Barbárok
  15. Ünnep
  16. Óh, azok az éjszakák
  17. Ünnep (reprise)
  18. Enyém is volt (reprise)
  19. Kölyköd voltam

Az együttes felállása[szerkesztés]

Kiegészítő zenészek:

Közreműködött:

További közreműködők[szerkesztés]

  • Pataky Attila, Fortuna László, Gellért Tibor (zenei rendezők)
  • Kóbor János (hangmérnök)
  • Csikós Mihály (albumborító)
  • Hegedűs György (fényképek)
  • Felvinczy Attila (koncertmenedzser)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Edda művek - A kör (stúdióverzió!)” (hu-HU nyelven).  
  2. Azok a régi csibészek - Pataky Attila” (hu-HU nyelven).  
  3. https://www.discogs.com/release/3036492-Edda-M%C5%B1vek-Edda-M%C5%B1vek5
  4. A szerzőségek listája az Allmusic Hungary alapján. [2012. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 5.)
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap