Ed Miliband

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ed Milliband a 2010-es munkáspárti vezetőválasztási kampány idején

Edward Samuel Miliband (London, 1969. december 24. – ) a brit Munkáspárt (Labour) vezetője, egyben az ellenzék vezére az Egyesült Királyságban 2010. szeptember 25. óta. 2005 óta parlamenti képviselő, 2007 és 2010 között Gordon Brown kormányának tagja volt, főleg energia- és klímaügyi kérdésekkel foglalkozott.

Családja, tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja Ralph Miliband lengyel zsidó származású marxista teoretikus volt. Brüsszelben született, lengyel zsidó emigránsok gyermekeként. Anyja, Marion Kozak Czestochowában született lengyel zsidó családban, és lengyel családok rejtegették őt és édesanyját a náci megszállók elől. Mindketten a holokauszt elől menekültek Angliába, ahol menedékjogot kaptak. Bátyja, David Miliband, a Labour korábbi kormányában külügyminiszter volt és a Munkáspárt 2010-es belső vezetőválasztásán csak hajszállal maradt alul testvérével szemben.

Tanulmányait az oxfordi egyetemen és a London School of Economics-on (LSE) végezte.

A Munkáspárt élén[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Munkáspárt 2010-es vezetőválasztási kampányában még három másik magas rangú Labour-politikus – Ed Balls volt oktatási miniszter, Andy Burnham egykori egészségügyi miniszter, és Diane Abbott képviselő, a brit alsóház első fekete bőrű női tagja – is részt vett, de a közvéleménykutatások alapján kezdettől fogva valószínű volt, hogy a bonyolult, többfordulós vezetőválasztási folyamatból a Miliband testvérek valamelyike kerül ki győztesen.

Ed Miliband vezetővé választásával brit kommentátorok véleménye szerint baloldali fordulat várható a Munkáspárt politikájában, véget vetve a Tony Blair és Gordon Brown nevéhez fűzhető „Új Labour” időszakának. Ed Miliband megválasztása utáni első beszédében kijelentette: büszke Blair és Brown vezetői vívmányaira, ám a Munkáspárt a májusi választásokat csúnyán elvesztette, és ezután változásra van szükség. Határozottan elhatárolódott a Blair idején kezdődött iraki háborútól is, mondván: ez „rettentő bizalomvesztést” okozott a választók körében.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ed Miliband témájú médiaállományokat.