EclipseLink

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
EclipseLink
Fejlesztő Eclipse Foundation
Legfrissebb stabil kiadás 2.3.2 (2011. december 9.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv Java
Operációs rendszer multi-platform
Platform Java platform
Állapot Aktív
Kategória Objektum relációs leképzés
Licenc Eclipse Public License
Eclipse Distribution License
Az EclipseLink weboldala

Az EclipseLink egy nyílt forráskódú Eclipse Persistence Services projekt az Eclipse Foundation-től. A szoftver egy bővíthető keretrendszert biztosít, amellyel a Java fejlesztők képesek különféle adat szolgáltatásokkal kommunikálni pl. adatbázisokkal, webszolgáltatásokkal, Objetum XML leképzésekkel (angol rövidítéssel OXM), vállalati információs rendszerekkel (angol rövidítéssel EIS). Az EclipseLink támogat számos perzisztencia sztenderdet beleértve a következőket:

Az EclipseLink a TopLink terméken alapul, amelynek Oracle közreadta a forráskódját az EclipseLink projekt létrehozásához.[1] Az eredeti hozzájárulás a TopLink 11g kódbázisa volt, és a teljes kódbázist az összes tulajdonságával együtt közre adták, de csak a EJB 2 Container-Managed Persistence (CMP) valamint néhány kisebb Oracle alkalmazás szerver specifikus integrációt eltávolítottak belőle. Ez különbözik a TopLink Essentials GlassFish közreadásától, amely nem tartalmaz néhány kulcs vállalti szintű funkciót. A csomag nevét megváltoztatták, valamint a kód egy részét és a konfigurációt eltávolították.

A TopLink Mapping Workbench felhasználói felülete szintén közzé lett adva a projektnek. Az EclipseLinket szánták a perzisztencia további útjának az Oracle-nek és TopLink-nek. Az Oracle TopLink következő fő kiadása valamint az Oracle alkalmazás szerver a szándékok szerint tartalmazni fogja az EclipseLink-et.

EclipseLink támogatja az OSGi környezetben való használatot.

Sun Microsystems választotta az EclipseLink projektet a JPA 2.0 referencia implementációjának.[2]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Eclipse Persistence Platform (EclipseLink) FAQ. Oracle. [2007. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 10.)
  2. Eclipse Announces EclipseLink Project to Deliver JPA 2.0 Reference Implementation. Eclipse Foundation, 2008. március 17. (Hozzáférés: 2008. július 27.)

Webinar[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]