Echinopsis peruviana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
perui fáklyakaktusz
Echinopsis peruviana
Echinopsis peruviana
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Csoport: Zárvatermők (Angiosperms)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Nemzetség: Echinopsis
Faj: E. peruviana
Tudományos név
Echinopsis peruviana
(Britton & Rose)
Szinonimák

Trichocereus peruvianus

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz perui fáklyakaktusz témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz perui fáklyakaktusz témájú médiaállományokat és perui fáklyakaktusz témájú kategóriát.

Az Echinopsis peruviana (Trichocereus peruvianus), köznapi nevén perui fáklyakaktusz, egy gyorsan növő, oszlopos felépítésű kaktuszféle, amely az Andok nyugati lejtőin él Peruban 2-3000 méteres tengerszint feletti magasságban.

Jellemzése[szerkesztés]

A perui fáklyakaktusz a San Pedro-kaktuszhoz hasonlóan, Ecuador és Peru hegyvidéki sivatagaiban él. E kaktuszféle emberi hasznosítása Peru északi vidékein Kr. e. 900-ig nyúlik vissza. A helyi szerzetesek sört gyártottak belőle, melyet achuma, huachuma, illetve cimora névvel illettek, melyet különféle spirituális szertartások alkalmával használtak arra, hogy diagnosztizálják a páciens és betegsége közti spirituális kötődéseket.

Növekedése[szerkesztés]

Echinopsis peruviana

A növény törzse kékeszöld színű, 6-9 szélesen lekerekített bordázattal és nagy fehér tölcsérvirágzata van. A kifejlett példányok, akár 3-6 méter magasra is megnőhetnek, miközben törzsük 8-18 centiméteres átmérőjűre vastagodik. Eleinte egyenes törzzsel fejlődik, majd részbe saját súlya, részben az esetleges külső behatások, például erős szél, hatására fokozatosan elhajlik, végül egyes esetekben teljesen el is feküdhet a földön. Tüskéinek hat-nyolc darabból álló csoportjai 4 centiméteres hosszúságúak és mézsárgák, vagy barna színűek. A tüskék csoportjai a bordékon 2,5 centiméterenként helyezkednek el.[1]

Változatai[szerkesztés]

Egy virágzó Echinopsis peruviana

Rövid tüskéjű változatainak azonosítása eléggé relatív, mivel gyakorta helytelen megnevezéssel árulják, összetévesztve a San Pedro kaktusszal.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Echinopsis peruviana című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Faucon, Philippe: San Pedro Macho Echinopsis peruviana. www.desert-tropicals.com. [2012. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 15.)