Dési Ábel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dési Ábel
SzületettSárkány Szilveszter
1929. január 24.
Bácsgyulafalva
Elhunyt2008. február 29. (79 évesen)
Szabadka
Állampolgárságaszerb
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaköltő,
prózaíró,
kritikus,
publicista
SablonWikidataSegítség

Dési Ábel, eredeti nevén Sárkány Szilveszter (Bácsgyulafalva, 1929. január 24.Szabadka, 2008. február 29.), a vajdasági magyar irodalom kiemelkedő képviselője, költő, prózaíró, kritikus és publicista.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Az általános iskolát Szabadkán, a kereskedelmi középiskolát Belgrádban végezte. 1946-ban a Magyar Szó munkatársa lett, majd egy évvel később a Kultúrszövetségben látott el feladatokat, de még ugyanebben az évben Pesten nyomdászatot tanul. 1948-ban kazánfűtő lett a szabadkai konzervgyárban, de nem sokkal később a hírhedt Goli otokra került, ahonnan csak 1952-ben szabadult. A 7 Nap szerkesztőségének 1961-ben lett a munkatársa, s innen nyugdíjazták 1984-ben.

Műveinek értékelése[szerkesztés]

Bori Imre A jugoszláviai magyar irodalom rövid története című könyvében azt írja róla, hogy Dési Ábel ugyan az ötvenes években fellépő írók és költők nemzedéktársa, mégis magányos egyénisége a jugoszláviai magyar irodalomnak. Három megjelent verseskötete (A remény elve, 1961, Fáj az idő, 1966, Kortársaim, 1969) tulajdonképpen kifejezői a boldogtalanság tudatának, amit később megjelent kisregényeiben csak még hangsúlyozottabban kidomborított. Évtizedekig szinte teljes magányban élt, közben szépirodalmi munkássága mellett elméleti és filozófiai kérdésekkel is behatóan foglalkozott. Ezeket a munkáit is figyelembe véve, sok művet hagyott hátra.

Kötetei[szerkesztés]

  • A remény elve; Forum, Novi Sad, 1961
  • Fáj az idő. Versek; Forum, Novi Sad, 1966
  • Kortársaim. Versciklus; Szabadkai Munkásegyetem, Szabadka, 1969 (Életjel miniatűrök)
  • Félelem és fájdalom kisregény; Forum, Újvidék, 1984
  • Lukács György: Kiemelkedni a némaságból. Interjú a 7 Napnak / Dési Ábel: A forradalom igazi teoretikusa / Petkovics Kálmán: Csak így jó; Forum, Újvidék, 1985

Források[szerkesztés]

  • Magyar Szó, Újvidék, 2008. március 3.