Dzsanmadao

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dzsanmadao
TípusKétkezes kard
OrszágKína
Alkalmazás
Alkalmazás idejeSzung-dinasztia (960-1279)
A Wikimédia Commons tartalmaz Dzsanmadao témájú médiaállományokat.

A Dzsanmadao(斬馬刀,zhǎn mǎ dāo) egy gyalogsági, szimpla pengéjű, kétkezes kínai kard. A Szung-dinasztia korában (960-1279) volt igazán elterjedt.

Leírás[szerkesztés]

A Dzsanmadao egy hosszú, egyenes pengével rendelkező fegyver volt, aminek az utolsó harmada kis görbületben végződött. Markolata burkolt, és úgy volt kialakítva, hogy két kézzel fogható legyen. Cseng-császár javaslatára hozták létre, és fő célja az volt, hogy a lovak lábát egy vágással átvágja. Bizonyos elbeszélések szerint arra is képes volt a kard forgatója, hogy egy vágással vágja át a lovat és annak lovasát.

Megjelenését 1072-re datálják. Wu Jing Zong Yao Szung-kori fegyverekről szóló leírás tesz róla említést először.

Egy, a Dzsanmadaohoz hasonló, szintén kétkezes kard a Nagamaki, amely burkolt markolattal rendelkezett, mérete pedig 37 cm volt. A penge mérete 114 cm és szintén kis görbületben végződött.

Változatai[szerkesztés]

Hasonló kínai kardok a Csangdao, Miao Dao és a Wodao.

A Dzsanmadao lehetett egy japán fikcionális kard, a Zanbató alapja is, ami egyes szóbeszédek szerint szintén képes volt arra, hogy a lovat és lovasát egy csapással elpusztítsa.

A nyugati harcászatban ehhez hasonló kard a Zweihänder lehetett, amit szintén azzal a céllal hoztak létre, hogy a lándzsásokhoz hasonló formációkat lehessen vele felvenni, illetve az elől galoppozó lovak gyenge pontját, a mellső két lábat le tudják vágni. Ám ennek történelmi pontossága a mai napig vitatott.

A katanával megegyező vonásait pedig azzal magyarázhatjuk, hogy mindkettő a Han-kori Dao-ból fejlődött ki.

Hasonló jellegű fegyverek[szerkesztés]

  • Dao
  • Csangdao
  • Zanbató
  • Maio Dao
  • Wodao
  • Nagamaki

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Zhanmadao című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]