Dysphania

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dysphania
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Disznóparéjfélék (Amaranthaceae)
Alcsalád: Chenopodioideae
Nemzetség: Dysphania
R. Br.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Dysphania témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dysphania témájú kategóriát.

A Dysphania a zárvatermők közé tartozó disznóparéjfélék (Amaranthaceae) alcsaládjának (Chenopodioideae) népes növényi nemzetségei közül az egyik. A libatopok (Chenopodium) nemzetség közeli rokona.

A nemzetség jellemzői[szerkesztés]

A Chenopodioideae alcsalád kozmopolita elterjedtségű, kb. 1400 faj tartozik ide. Az Észak-Afrikától Közép-Ázsiáig terjedő sivatagos területek növényzetének jelentős részét adja.

A nemzetségnek más elnevezése is ismert az amerikai botanikus Harold Norman Moldenke (Neobotrydium) néven és a kanadai Horace Bénédict Alfred Moquin-Tandon (Roubieva) néven ismerteti az idetartozó növényeket.

A Dysphania nemzetség tagjai lágy szárú növények. Több fajuk is sót halmoz fel szöveteiben, néhányuk levele sós folyadékot és különböző olajokat választ ki. Legismertebb tagja a mirrhafű, mely illóolaja tartalmaz szafrolt, aszkaridolt, és szaponinokat.

A nemzetségbe tartozó növények[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dysphania című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]