Duna World

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Duna 2 Autonómia szócikkből átirányítva)
Duna World
Jelmondat: Öt kontinens - Egy nemzet.
Adatok
Indulás2006. április 16.
Korábbi nevekDuna II Autonómia (2009–2011)
Duna 2 (2011–2012)
TársaságDuna Médiaszolgáltató Zrt.
TulajdonosKözszolgálati Közalapítvány
Nézettség1,0% (2021)[2]
OrszágMagyarország
Vételi terület99,2% (2021)[1]
Székhely1037 Budapest, Kunigunda útja 64.
Társadók
Teletexthttp://teletext.hu
Vétel
Földi sugárzás
MinDig TVHD: 6. programhely
STAR TV (Szerbia)5. programhely
Műholdas vétel
Eutelsat 9A
Galaxy 19
Direct One11. programhely
Digi6. / 11. programhely
Magyar Telekom
Kábeles vétel
Vodafone TV10. programhely
Parisat
DigiSD: 11. HD: 12. programhely
Catel TV
Vidanet6. programhely
FlipSD: 995. HD: 5. programhely
TarrSD: 7. HD: 8. programhely
CellKábel1. programhely
HWR-Telecom5. programhely
Kábelsat-20006. programhely
PTT KDS (Szerbia)
Alföld KábelSD: 9. HD: 18. programhely
IPTV
Magyar Telekom5. programhely
Externet5. programhely
Online adás
Médiaklikk.huÉlő adás
mindigGO TVÉlő adás
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Duna World témájú médiaállományokat.

A Duna World a Duna Médiaszolgáltató nemzetközi csatornája, amely műsorát a világban szétszóródott magyarság számára sugározza. Tulajdonosa a Közszolgálati Közalapítvány. Műsorideje hétköznapokon 24 órás, hétvégén 16 órás: ekkor 00:00-tól 14:00-ig, valamint 22:00-től 24:00-ig fogható, a további műsoridőben az M4 Sport+ műsora látható.

A Duna World férfi hangja 2009-től 2012-ig Széles Tamás, női hangja ismeretlen volt. Jelenlegi hangjai Györgyi Anna (2012 óta) és Mihályi Győző. Korábban a férfi hang Szabó Sipos Barnabás volt, ő 2015-ben helyet cserélt Kőszegi Ákossal (a 2012–2015 közötti férfi hang), aki az M4 Sport bemondója lett. A korhatárokat 2006-tól 2009-ig Bartók László mondta be.

A csatorna reklámidejét az Atmedia értékesíti.

Célkitűzés[szerkesztés]

Elsődleges feladata az anyaországi és a határain túl élő magyarság tájékoztatása és szórakoztatása. A csatorna indulásának hátterében az állt, hogy a tengeren túli nézők nem voltak megelégedve a Duna 2 elsősorban kulturális műsoraival, aminek pl. a Kívánságkosár c. műsorban többször hangot is adtak. Értéket és hagyományt közvetítő közszolgálati műsorokat közvetít, amelynek elsődleges célja a tengerentúli és a Kárpát-medencében élő magyarság tájékoztatása, igényes szórakoztatása. A magyar közmédia átalakításával a csatorna is egyedi műsorkínálattal áll elő: a nézők a korábbi Duna Autonómia csatorna műsorainál sokkal bővebb áttekintést kapnak a magyar közszolgálati csatornák (Duna Televízió, M1, M2) közéleti, szórakoztató, ismeretterjesztő és kulturális műsorainak válogatásából.

Története[szerkesztés]

Előkészületek[szerkesztés]

A Duna Televízió elnöke 2005 áprilisában jelentette be, hogy egy új adó indítását tervezik; a menedzsment augusztus elején nyújtotta be az Autonómia elnevezésű, kisebbségekkel foglalkozó műholdas csatorna dokumentációját az ORTT-hez. Az előzetes tervek szerint a csatorna 2005 karácsonyán indult volna. A társaság azonban visszavonta az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmét, nehogy a médiahatóság a hiányzó adatok folytán visszautasítsa azt. A dokumentációból egyetlen irat hiányzott: ez a médiumot felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumának döntése, amellyel hozzájárul az új csatorna indításához.

Duna II Autonómia[szerkesztés]

Az első adás 2006. április 16-án, 16 órakor, Húsvét vasárnapján indult. A Duna II Autonómia megszületését a határokon túl élő magyarság iránt érzett felelősségvállalás kezdeményezte, amely a Duna Televízió addig elmúlt tizennégy éves működését is meghatározza. Ez a tematikus csatorna elsősorban a nemzeti- és etnikai kisebbségek működését, az ott élő emberek életét, sorsát követte nyomon, kulturális, gazdasági, politikai és társadalmi vonatkozásait is bemutatva. A filmek mellett a hír-, szolgáltató- és magazinműsorok, valamint a kerekasztal-beszélgetések is helyet kaptak.

A Szlovák Nemzeti Párt ellenérzésekkel fogadta a csatornát, főképp a neve miatt. A magyarellenes kirohanásairól elhíresült parlamenten kívüli párt különösen sérelmesnek tartotta, hogy az új tévécsatorna az Autonómia nevet kapta. A Szlovák Nemzeti Párt azt is sérelmezte, hogy Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére időzítették az autonómia csatorna beindítását, s párhuzamot vontak Nagy-Magyarország ideájának feltámasztásával.

A csatorna eleinte műsorait csak 16:00-kor kezdte és 00:00-kor fejezte be, ennek az időszaknak 2006. május 22-én lett vége, amikortól adásait már reggel 7-től kezdte. 2009 tavaszától a Duna II Autonómia bevezette a teletext-feliratozást, kezdetben a 444. oldalon. Logó- és arculatváltása 2009. október 14-én volt, egy hónappal a Duna arculatváltása után.

Duna 2[szerkesztés]

Az előzetes tervek szerint 2011. október 3-án a csatornát átnevezték volna dunART-ra, és művészeti, kulturális csatorna lett volna. A hír a debreceni virágkarnevál közvetítésén hangzott el Ókovács Szilveszter, a Duna TV Zrt. akkori vezérigazgatójának szájából, azonban nem dunART lett a csatorna neve, hanem Duna 2 néven sugárzott tovább, mint kulturális csatorna, amely már HD minőségben sugárzott. Ebben a korszakban a teletext feliratozás átkerült a 379. oldalra. Három hónapot élt a Duna II Autonómia helyén indult Duna 2, majd 2012-től Duna World, de az ambiciózus tervekkel ellentétben nem kulturális csatorna lett, hanem az MTVA más csatornáinak (M1, M2, Duna) műsorait ismétli.

Duna World[szerkesztés]

A csatorna jelenlegi nevét 2012. január 1-jén vette fel.[3] Az év márciusától a teletext feliratozás visszakerült a 444. oldalra. 2012. július 27-én a többi MTVA-csatornával együtt logót és arculatot váltott. 2013. november 21-től műsora világszerte kódolatlanul (FTA) érhető el. 2015. május 27-től a többi MTVA-csatornával együtt a bal felső sarokban lévő on-screen logóban szereplő hullámok türkizkékről fehérre változtak. 2015. július 1-jén, az M4 Sport indulásának előzményeként a teletext feliratozás átkerült a 444-ről az 555. oldalra.

2020. szeptember 12-től az M4 Sport+ indulása miatt a hétvégi adásidő 16 órára csökkent (0-14, 22-24).[4]

2022. január 22-én a Duna új arculatot kapott, amit a Duna World is átvett.

Logói[szerkesztés]

A Duna World logói 2006 óta

A Duna World műsorai[szerkesztés]

A csatorna napi nyolc órában, közép-európai idő szerint délután négytől éjfélig sugározott műsort, később adásait már reggel 7-től kezdte sugározni, majd a nap 24 órájában fogható lett. Ettől kezdve az amerikai és ausztrál sugárzásban felváltotta a Duna Televízió 1-es csatornáját. Az Autonómia ABC alapvető információkkal tájékoztatott az autonómia fogalmát illetően; a Magánvélemény az utca emberét, a Tiszta hang pedig a gyerekeket szólította meg, ahol ki-ki saját meglátását osztja meg velünk a világ dolgairól. A Duna Televízió adásából jól ismert Világunk című integrációs magazinnal hétköznaponként 16.30-tól jelentkezett. Ezt követte az Agora közéleti műsor, amely a társadalmi párbeszéd nyilvánossága érdekében készült, a következő témákkal: ifjúság, gazdaság, kisebbségi kultúra, politika, egészségügy és oktatás. Az új műsorszerkezetben kiemelt helyen szerepelnek az interaktív élő adások, például az MTV Ma reggel című közéleti magazinja, valamint a Duna TV Kívánságkosár című szórakoztató műsora. A Ma reggel című műsort így már a négy közszolgálati adóból három közvetíti egy időben. A helyi idő szerinti esti időszakban magyar nyelvű sorozatok, nagy sikerű klasszikus tévéfilmek, régi magyar filmek, színházközvetítések, valamint szórakoztató műsorok láthatóak a Duna Worldön.

Saját készítésű műsorok[szerkesztés]

  • A rejtélyes XX. század
  • Család-barát – Élő közvetítésű délelőtti magazinműsor. Eredetileg a Dunán indult 2008-ban, majd átkerült az M1-re, 2015 óta pedig ismét a Dunán közvetítik. Műsorvezetők: Gaskó Balázs, Novodomszky Éva, Onyutha Judit
  • Csodabogár - Tudományos ismeretterjesztő magazin.
  • Duna World News – A Duna World angol nyelvű hírösszefoglalója.
  • Fábry – Szórakoztató show-műsor. Műsorvezető: Fábry Sándor
  • Gasztroangyal – Gasztronómiai műsor. Műsorvezető: Borbás Marcsi.
  • Hagyaték – A „Hagyaték” a magyar szellemi kulturális örökség átörökítésén munkálkodik. Leporolja a magyar múlt szellemi hagyatékának egy-egy darabkájáról a modern korokban rárakódott szennyeződéseket, hogy azok újra a maguk fényességében ragyogjanak.
  • Határtalanul magyar
  • Hazajáró
  • Hétköznapi kifutó
  • Híradó – Hírműsor, minden nap 18:00 és 18:25 között
  • Hogy volt?! – A Hogy volt?! retróműsor az MTV archívumára épül. Az archívum rejtett kincseit nem csak eredeti formájukban idézi meg a sorozat, a műsorvezetők a Hogy volt!? stúdiójában mindenkit vendégül látnak az egykori alkotók közül.
  • Ízőrzők
  • Kívánságkosár – Élő közvetítésű szórakoztató délutáni kívánságműsor. Műsorvezetők: Asbóth József és Morvai Noémi
  • Magyar történelmi arcképcsarnok
  • MüpArt
  • Öt kontinens - egy nemzet – A Duna Worldön látható magazin körképet ad arról, hogy miként élik mindennapjaikat a magyar közösségek világszerte.
  • Profit 7
  • Ridikül – Női talkshow minden hétköznap délután. Műsorvezető: Jakupcsek Gabriella
  • Roma Magazin
  • Száműzött magyar irodalom – A tavasszal indult sorozat költők, írók életútjáról és műveikről igyekszik átfogó képet adni Takaró Mihály irodalomtörténész szakmai irányításával és műsorvezetésével.
  • Szerelmes földrajz
  • Térkép – A Térkép a Duna Televízió minden hétköznap, a Híradó után jelentkező világmagazinja.

Kisebbségi magazinok[szerkesztés]

  • Domovina – Szlovák nemzetségi magazin
  • Unser Bildschirm – Német nemzetiségi magazin
  • Ecranul nostru – Román nemzetiségi magazin
  • Hrvatska kronika – Horvát nemzetiségi magazin
  • Slovenski utrinki – Szlovén nemzetiségi magazin

A Duna World-ön futó magyar sorozatok[szerkesztés]

Duna World Rádió[szerkesztés]

A Duna World Rádió logója

A Duna World Rádió a Duna Televízió műholdas rádiója, amely 2012. február 27-től sugározza műsorát. A tengeren túli sugárzásban felváltotta az MR1-Kossuth Rádiót. Európában csak műholdról, illetve interneten érhető el, sem közép-, sem ultrarövidhullámú frekvenciája nincs. A kezdeti teszt időszakban az MR1-Kossuth Rádió műsorát sugározta. Jelenleg a Duna World-höz hasonlóan ismétléseket ad. Műsoraiban az archív anyagok mellett megtalálhatóak az MR1-Kossuth és az MR3-Bartók Rádió műsorai. Naponta 8 óra szerkesztett műsort sugároz, amely 24 órán belül háromszor kerül megismétlésre. A rádió szlogenje: „A szülőföld hangja”.

A megújult csatorna fogadtatása[szerkesztés]

Egy küldöttség 2012 márciusában felmérte az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában az új csatorna megjelenését. A delegáció tagjai, Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatója, Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, Kránitz László, a kuratórium tagja és Kántor Eszter, az adó nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője Los Angelesben és New Yorkban vettek részt közönségtalálkozón, és rendezvényt tartanak Torontóban is. A helyszíneken számos érdeklődő és több órás beszélgetés várta őket.

Vételi paraméterek[szerkesztés]

A csatorna műsora Európában kódolatlanul az Eutelsat 9A műholdról érhető el. Itt fogható a magyar közmédia összes műsora SD és HD minőségben, valamint a Magyar Rádió öt műsora, a Duna World Rádió és a Magyar Katolikus Rádió is. Magyarországon mindegyik műholdas, IPTV és kábelszolgáltató kínálatában megtalálható, valamint kódolatlanul elérhető a MinDig TV szolgáltatás keretein belül is. A tengerentúli nézők a csatornát a Galaxy 25, NSS 806 és az Optus D2 műholdakon érhetik el (részben előfizetéses rendszerben). A kanadai nézők IPTV-n keresztül a Duna World mellett az M1, M2, RTL Klub, Prizma TV, Hír Tv és ECHO TV műsorait is nézhetik az EuroTV szolgáltatásában.

A Duna World és Duna World Rádió vételi paraméterei 2013. november 21-én megváltoztak, november 30-a óta csak az új paraméterekkel elérhető a műsor.

Ország Műhold Frekvencia Polarizáció Szimbólumsebesség FEC érték Moduláció Képtömörítés Hang Szolgáltató/Titkosítás
Európa (SD) Eutelsat 9A Keleti 9 fok 11765,84 MHz Vertikális 27500 MS/s FEC 3/4 DVB-S, QPSK MPEG-2 SD MPEG LAYER II MTVA - FTA
Európa (HD) Eutelsat 9A Keleti 9 fok 11957,64 MHz V (függőleges) 27500 MS/s FEC 2/3 MCPC, 8PSK, DVB-S2 MPEG-4 H.264 AVC AC3, AAC MTVA - FTA
Észak- és Dél-Amerika Intelsat 21 Nyugati 58 fok 3840 MHz vertical 27690 MS/s FEC 7/8 DVB-S, QPSK nincs információ nincs információ RRsat Global Communications Network - FTA
Észak-Amerika Galaxy 25 Nyugati 97 fok 11966 MHz horizontal 22000 MS/s FEC 3/4 DVB-S, QPSK nincs információ nincs információ RRsat Global Communications Network - FTA
Ausztrália és Új-Zéland Optus D2 Keleti 152 fok 12608 MHz horizontal 22500 MS/s FEC 3/4 DVB-S, QPSK nincs információ nincs információ RRsat Global Communications Network - FTA

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dobos Menyhért: Vezérigazgatói beszámoló: A 2010. évi CLXXXV. törvény és Közszolgálati Kódex előírásainak megvalósulásáról a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. műsoraiban 2021. Duna Médiaszolgáltató (2022. október 19.) 178. o. (Hozzáférés: 2022. január 27.) (PDF: 222 oldal )
  2. Dobos Menyhért: Vezérigazgatói beszámoló: A 2010. évi CLXXXV. törvény és Közszolgálati Kódex előírásainak megvalósulásáról a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. műsoraiban 2021. Duna Médiaszolgáltató (2022. október 19.) 175. o. (Hozzáférés: 2022. január 26.) (PDF: 222 oldal ) „A Duna World/M4 Sport+ a tavalyihoz hasonló 1,0%-os átlagot ért el”
  3. Hiába keressük a távirányítón - csendben kimúlt tévécsatornák. Origo (2012. július 14.) (Hozzáférés: 2015. november 26.) arch
  4. HD-ban lesz elérhető a Duna World (hu-HU nyelven). DTV News, 2020. augusztus 11. (Hozzáférés: 2020. szeptember 8.)

További információk[szerkesztés]