Dubaj (emírség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dubaj (emirátus) szócikkből átirányítva)

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb emírsége Abu-Dzabi után. Központja Dubaj. Területe a partmenti mesterséges szigeteket is beszámítva 4114 km², azok nélkül 3885 km².[1] Abu-Dzabi mellett az egyetlen emírség, amely vétójoggal rendelkezik az országon belül.[2]

Dubaj jogi, politikai, hadi és gazdasági viszonyban áll más emírségekkel egy bizonyos szövetségi keretrendszeren belül, habár minden egyes emirátus saját hatáskörökkel is rendelkezik, mint például a polgári törvények végrehajtása vagy helyi szolgáltatások fenntartása terén. Az emírségek közül Dubaj rendelkezik a legtöbb lakossal, és területét tekintve a második legnagyobb Abu-Dzabi után.[3] A 7 emírség közül egyedül Dubaj és Abu-Dzabi rendelkezik vétójoggal az ország törvényhozásának döntő, nemzeti fontosságú ügyeiben. Dubajt az Ál Maktúm dinasztia vezeti 1833 óta. Az uralkodó jelenleg (2017-es állapot szerint) Mohammed Bin Rásid Ál Maktúm, aki az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és alelnöke is egyben.

Az emirátus fő bevételei a turizmusból, az ingatlanértékesítésből, valamint a különféle pénzügyi szolgáltatásokból származnak.[4] Habár Dubaj gazdasága eredetileg az olajra épült, a kőolaj és földgáz kitermelése ma már csak a 6%-át adja ki az emírség 80 milliárd dolláros költségvetésének. Az ingatlanok értékesítése, valamint az építkezések 22,6%-át tették ki a költségvetésnek 2005-ben, mielőtt elkezdődtek a későbbi nagyarányú fejlesztések.

2019
3 355 900

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dubai: Profile of geographical entity including name variants. World Gazetteer.
  2. The Government and Politics of the Middle East and North Africa. D Long, B Reich. 157. old.
  3. "United Arab Emirates: metropolitan areas". world-gazetteer.com. World Gazetteer, 2009. július 31. [2012. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 31.)
  4. An Economic Profile of Dubai. dhcc.ae. Dubai Healthcare City. [2006. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva].

Külső hivatkozások[szerkesztés]