Dracorex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dracorex
Evolúciós időszak: 67–65,5 Ma
késő kréta
A Dracorex rekonstrukciója

A Dracorex rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Csoport: Marginocephalia
Alrendág: Pachycephalosauria
Család: Pachycephalosauridae
Nem: Dracorex
Bakker et al., 2006
Fajok
  • D. hogwartsia Bakker et al., 2006
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Dracorex témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dracorex témájú kategóriát.

A Dracorex (nevének jelentése 'sárkánykirály') a pachycephalosaurus dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban élt Észak-Amerika területén. Egyetlen ismert faja a típusfaj, a Dracorex hogwartsia. Egy majdnem teljes csontváz (a TCMI 2004.17.1 katalógusszámú holotípus) alapján ismert, amely négy nyakcsigolyából: a fejgyámból, a harmadik, a kilencedik és a nyolcadik csigolyából áll. Három, az iowai Sioux Cityből érkezett amatőr őslénykutató fedezte fel a Hell Creek-formációban, Dél-Dakotában. A koponyát 2004-ben átadták az Indianapolisi Gyermekmúzeumnak (Children's Museum of Indianapolis) vizsgálat céljára, 2006-ban pedig Bob Bakker és Robert Sullivan leírást készített róla.[1] Jack Horner és szerzőtársai sejtése alapján azonban ez az állat a Pachycephalosaurus. egy fiatal példánya. A kaliforniai Berkeley Egyetem (University of California, Berkeley) és a Museum of the Rockies egyesült csapata által a pachycephalosaurus fosszíliákon végzett újabb elemzés megkérdőjelezte a két pachycephalosaurus nem, a Dracorex és a Stygimoloch érvényességét.

A csapat szerint a Dracorex és a Stygimoloch példányai feltehetően a Pachycephalosaurus korábbi fejlődési állapotait képviselik, A Berkeley Egyetem website-ján található cikk szerint „A zavar a pajzsoktól és kupoláktól a szarvakig és tüskékig változó bizarr fejdíszeik miatt alakult ki, melyeket a kor és a nemi érettség drámaian megváltoztatott, így a fiatalok feje nagyon eltért a felnőttekétől.”[2]

Anatómia[szerkesztés]

A Dracorex csontvázának rekonstrukciója a Children's Museumban

A növényevő Dracorex tüskés szarvakkal, dudorokkal és hosszú pofával ellátott koponyával rendelkezett. A koponya, amihez jól fejlett supratemporális ablakok tartoznak súlyos páncélzatú és lapos – a tetejéről hiányzik a pachycephalosaurusokra jellemző kupola. E két jellegzetesség számos szabálytalan, csomókban, nagyobb szarvakban és tüskékben végződő, kérget alkotó bőrcsonttal párosult. Ettől eltekintve a Dracorex fizikailag összevethető a Stygimolochkal.

A Pachycephalosauria csoportban az ázsiai taxonok között több (valamelyest) laposfejű pachycephalosaurus is található (Homalocephale calathocercos, Goyocephale lattimorei és Wannanosaurus yansiensis). A Dracorex felfedezését megelőzően az egyetlen Észak-Amerikából ismert félig laposfejű pachycephalosaurus (az Ornatotholus brownit is magába foglaló) Stegoceras validum volt. Bár a laposfejűség csak a faj fiatal példányaira volt jellemző.

A koponya rekonstrukciója

A lapos, csomós koponya mellett a Dracorex fontos tulajdonsága az óriási supratemporális koponyaablak pár. A supratemporális ablak sokkal nagyobb, függőlegesen és vízszintesen is, mint a Homalocephale esetében és nagyobb, mint a Goyocephale esetében. Csak a Wannanosaurus koponyájának töredéke utal a Dracorexéhez hasonló méretű koponyaablakra. Ez a nyílás forma az ősi archosaurusoknál is megfigyelhető, de más pachycephalosaurusoknál nem fordul elő.

Ebből az következik, hogy ha a nagyméretű supratemporális ablak morfológiailag kezdetleges, akkor a Dracorex temporális területe jóval kezdetlegesebb, mint bármely más ismert pachycephalosaurusé. Azonban Sullivan (2003-ban és 2006-ban) kimutatta, hogy a legkorábbi ismert pachycephalosaurusok valójában teljes kupolával rendelkeztek, a laposfejű morfológia csak később jelent meg a fosszilis rekordban. Ez arra utal, hogy a kupola kezdetleges jellemző lehet a pachycephalosaurusoknál, és hogy visszalépés a (fejlett) kupolátlan, laposfejű állapothoz és az azzal együtt járó, újra megnyíló supratemporális koponyanyíláshoz képest. Ennek megfelelően a Stegocerast a kupolás és a laposfejű taxonok közötti átmenetnek tekintik, lehetséges, hogy az egyes taxonok jellemzőiben bekövetkezett változást, a kupola eltűnését és a supratemporális ablak megnyílását jelzi.

A feltárt példány leginkább fiatal felnőtt lehetett. A csigolyatest középső ívének kezdődő elcsontosodása alapján közel járt a felnőttkorhoz.[1] Az állat körülbelül 3 méter hosszú volt.

Osztályozás[szerkesztés]

A fiatal példányokhoz tartozó Dracorex (G, H) és Stygimoloch (E, F) koponyák részletei, a fiatal felnőtt (C, D) és a kifejlett (A, B) Pachycephalosaurus koponyájához viszonyítva

A Dracorex talán a közeli rokonságába tartozó Stygimoloch és/vagy a Pachycephalosaurus közeli rokona, fejletlenebb kupolája és szarvai miatt talán egy fiatal vagy nőstény példány lehet. Ezt a nézetet a Gerinces Őslénytani Társaság (Society of Vertebrate Paleontology) 2007-es éves ülése is támogatta.[3] A Montanai Állami Egyetem (Montana State University) őslénykutatója, Jack Horner közreadta az egyetlen ismert Dracorex példány koponyájának elemzéséből származó bizonyítékot, ami alapján ez a dinoszaurusz feltehetően a Stygimoloch fiatal formája. Emellett olyan adatokat mutatott be, amelyek azt jelzik, hogy a Stygimoloch és a Dracorex a Pachycephalosaurus fiatal formái lehetnek. Horner és Mark B. Goodwin 2009-ben publikálták eredményeiket, bemutatva, hogy a három „faj” tüskéi/csomói és koponyacsontjai a rendkívüli fejlődési plaszticitás jelei, továbbá, hogy a Dracorex és a Stygimoloch csak fiatal, a Pachycephalosaurus pedig csak felnőtt példányok alapján ismert. Ezek a megfigyelések, valamint a tény, hogy mindhárom állat egyazon időben és helyen élt, arra a következtetésre vezettek, hogy a Dracorex és a Stygimoloch egyszerűen a tüskéiket elveszített és a kor előrehaladtával kupolát növesztett Pachycephalosaurus fiatal példányai lehetnek.[4] A kutatók nem voltak képesek roncsolás nélkül mintát venni a Dracorex koponyájából,[2] ezért a leírás elkészítéséhez egy koponyáról készült öntvényt használtak.[4] Egy Nick Longrich és kollégái által 2010-ben készített tanulmány szintén támogatta az elképzelést, ami szerint az összes lapos koponyájú pachycephalosaurus fiatal példány, kijelentve, hogy az olyan lapos koponyájú formák, mint a Goyocephale és a Homalocephale a felnőtt állatok fiatal utódait képviselik.[5]

Elnevezés[szerkesztés]

A Dracorex hogwartsia név, melyet az Indianapolisi Gyermekmúzeum (Children's Museum of Indianapolis) fiatal látogatói javasoltak egyszerre utal a sárkányra (a Dracorex jelentése 'sárkánykirály'), melyre az állat hasonlít, valamint a J.K. Rowling Harry Potter könyvsorozatában szereplő Hogwarts Boszorkány és Varázslóiskolára.

Popkulturális hatás[szerkesztés]

A Dracorex nem tartozik a popkultúrában jól ismert dinoszauruszok közé, de felbukkan az ITV által készített Az őslények kalandorai című sorozatban, melyben a kréta időszakból a középkori Angliába kerül. Egy lovag összetéveszti egy sárkánnyal és megpróbálja megölni, majd követi a jelenkorba, ahol általános káoszt okoz.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Bakker, R. T.,, Sullivan, R. M., Porter, V., Larson, P. and Saulsbury, S.J. (2006). „Dracorex hogwartsia, n. gen., n. sp., a spiked, flat-headed pachycephalosaurid dinosaur from the Upper Cretaceous Hell Creek Formation of South Dakota” (PDF). New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin 35, 331–345. o. [2011. július 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 24.)  
  2. a b Sanders, Robert: New analyses of dinosaur growth may wipe out one-third of species. University of California at Berkeley, 2009. október 30. (Hozzáférés: 2010. szeptember 24.)
  3. Stokstad, Erik (2007. november 23.). „SOCIETY OF VERTEBRATE PALEONTOLOGY MEETING: Did Horny Young Dinosaurs Cause Illusion of Separate Species?”. Science 18 (5854), 1236. o. (Hozzáférés: 2010. szeptember 24.)  
  4. a b Horner, J.R., Goodwin, M.B. (2009). „Extreme cranial ontogeny in the Upper Cretaceous Dinosaur Pachycephalosaurus”. PLoS ONE 4 (10), e7626. o. [2011. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 24.)  
  5. Longrich, N.R., Sankey, J. and Tanke, D. (2010). „Texacephale langstoni, a new genus of pachycephalosaurid (Dinosauria: Ornithischia) from the upper Campanian Aguja Formation, southern Texas, USA”. Cretaceous Research. DOI:10.1016/j.cretres.2009.12.002.  
  6. Primeval is on TV this week. TV Guide.co.uk. [2016. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 24.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dracorex című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]