A báránysültek hallgatnak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dr. Animál Kannibál Pizza szócikkből átirányítva)
A báránysültek hallgatnak
(The Silence of the Hams)
1994-es olasz–amerikai nagyjátékfilm
RendezőEzio Greggio
ProducerJulie Corman
Vezető producerEzio Greggio
Műfaj
ForgatókönyvíróEzio Greggio
Főszerepben
ZeneParmer Fuller
OperatőrJacques Haitkin
Vágó
  • Robert Barrere
  • Andy Horvitch
JelmeztervezőLeesa Evans
DíszlettervezőNatalie Pope
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő82 perc
Költségvetés3 000 000 USD
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Kapcsolódó filmA bárányok hallgatnak
További információk
SablonWikidataSegítség

A báránysültek hallgatnak (eredeti cím: olaszul: Il silenzio dei prosciutti, angolul: The Silence of the Hams) 1994-ben bemutatott egész estés abszurd humorú olasz-amerikai filmparódia, mely elsősorban a Bárányok hallgatnak és a Psycho című filmek alapján készült. A filmben számos ismert színész tűnik fel kisebb, vagy cameo szerepekben, ismert emberek hasonmását láthatjuk (pl. George H. W. Bush), valamint a cselekménybe beleszőve ismert filmek jeleneteit láthatjuk (pl. Total Recall – Az emlékmás, Terminátor, Elemi ösztön stb.), az eredeti, vagy hasonmás színészek közreműködésével. Címének magyar fordítása nem tudja visszaadni az angol cím szójátékát: The Silence of the Lambs – The Silence of the Hams, magyarul A bárányok hallgatnak ill. A sonkák hallgatnak. A film alatt Antonio visszaemlékezéses narrációja hallható, az eredeti hang szerint igen erős olasz akcentussal. A filmet Ezio Greggio írta és rendezte, a zenéjét Parmer Fuller szerezte, a producere Julie Corman volt. Az olasz Silvio Berlusconi Communications és az amerikai 30th Century Wolf készítette, a New Films International forgalmazta.

Olaszországban 1994. március 11-én mutatták be a mozikban, Magyarországon 1994-ben adták ki VHS-en.

Cselekmény[szerkesztés]

Brutális gyilkosságsorozat tartja rettegésben Los Angelest. Már 120 áldozat van – vajon komoly az ügy? Egyetlen ember tud a gyilkos nyomára vezetni, ő pedig Dr. Animál Kannibál Pizza, a szigorúan zárt osztályon őrzött, elmebeteg pszichiáter, aki áldozatait pizzába süti. Az FBI egyik kezdő ügynökét küldik hozzá nyomozni: ő Jo Dee Fostar; azonban a doktor elsőre nem hajlandó segíteni neki.

Jo menyasszonya, Jane, a házasságot szorgalmazná, de ő a karriert helyezi előbbre, ezért kapcsolatuk mélypontra kerül. Jane bánatában ellop a saját cégétől majd' félmillió dollárt, kocsiba ült, és elhajt. Éjszakára egy Temető nevű furcsa, út menti motelban száll meg. A motel teljesen üres, ő az egyedüli vendég. A tulajdonos egy Antonio Motel nevű, olasz származású, különös férfi, a motel melletti házban pedig egy idős nő lakik, Antonio anyja. Antonio közli Jane-nel, hogy ez nem egy Temető nevű motel, hanem egy Motel nevű temető, ahol minden vendég "békében nyugodhat". Jane sem kerüli el a sorsát, akárcsak a motel összes eddigi női vendége.

A főnöke időközben egy magándetektívet fogad Jane, de főleg a pénz megtalálására. A magándetektív végigjár 600 motelt, míg egy alkalommal elvéti az utat, és "tévedésből" rátalál a Temető Motelre. Ki szeretné hallgatni a másik házban lakó idős asszonyt (Antonio anyját), de Antonio őt is megöli, kocsiját pedig elássa.

Közben Jane hirtelen felbukkant nővérével, Lilyvel együtt Jo is a lány keresésére indul; nem is annyira őt hiányolja, inkább a négyszázezer dollárt szeretné mindenképpen megtalálni; persze abban reménykedik, hogy a pénzt valahogy magának tudja megtartani. Újra felkeresi az őrült doktort, aki felajánlja: ha Jo elintézi, hogy a doktor a börtönből nyithasson egy pizzériát, akkor hajlandó segíteni. Az alku megköttetik, ezután a doktor elárulja, hogy a tettes egy, az anyját gyűlölő, Antonio nevű személy, egykori páciense, aki súlyos elmezavarban szenved.

Jo felhívja főnökét, hogy házkutatási engedélyt kérjen a motelhoz, ám nem kap. Ellenben főnöke azt ajánlja: Jo menjen el a helyi rangerhez, akinek szabad bejárása van a környéken mindenhová. A ranger jól ismeri a helyet, elmondja, hogy Antonio anyja tíz éve meghalt. Azért ő is szétnéz a motelban, de semmiféle nőt nem talál ott; Antonio azt hazudja neki, hogy Jane álnéven jelentkezett be, és másnap elment, a magándetektív pedig utána indult.

Jo és Lily elmennek a motelba, ahová ők is bejelentkeznek vendégként (Antonio közben magában arról töpreng, hogy már sehol sincs hely, vajon hová temethetné el majd őket).

Másnap a végső leszámolás során az összes szereplő összefut a baljós házban. Mindegyikükről kiderül, hogy nem azok, akinek gondoltuk, de valójában mindenki életben van. Jo elsíbolja a pénzt és Jane társaságában szórja el; mindenki boldog. Az egyetlen áldozat Antonio lesz, akit maga Alfred Hitchcock szelleme (azaz valójában Dr. Animál) szúr le, amiért ilyen csúnyán elbánt legfőbb művével, a Psychóval.

Dr. Animál Kannibál Pizza, a film negatív főhőse[szerkesztés]

Az áldozatait pizzába sütő őrült pszichiáter A bárányok hallgatnak című film őrült, emberevő pszichiáterének, Dr. Hannibal Lecternek vígjátéki megfelelője; a figurát róla mintázták, természetesen humoros változatban. Animal neve egyrészt az eredeti Hannibal névre, valamint a doktor állatias kegyetlenségére utal. Filmbéli megszemélyesítője a kiváló amerikai komikus, Dom DeLuise.

Dr. Animál Kannibál Pizza értelmi képességei messze meghaladják az átlagemberét, bárkit könnyen csőbe húz, kegyetlensége viszont nem ismer határokat. Emberevő, áldozatait pizzába süti. Kedvence a velős pizza.

Eredeti neve nem ismert, olasz származású. Egykoron jó nevű pszichiáter volt, de állásából kirúgták, lakását is elvesztette, ezután pácienseit egy pizzériában fogadta. Emberevése miatt nyolc évvel a film cselekményének ideje előtt lebukott. Azóta a Hollywoodi Tébolyda (Hollywood Nuthouse) legszigorúbban őrzött pincerészlegében, golyóálló, vastag falú plexi kalitkában tartják, hasonlóan Hannibal Lecterhez.

Dr. Animál magas, túlsúlyos, kopaszodó, nyírt szakállas férfi. Hihetetlenül erős, értelmi képességeivel még a fizika törvényeit is képes áthágni, de a cellájából nyolc éve így sem jutott ki. A látogatóitól megköveteli, hogy Dr. Á-nak szólítsák. Elsőre kedves, szinte nyájas, joviális figura, de annyira veszélyes, hogy a kalitkája falát sem tanácsos megközelíteni. Külön szabály: Dr. Animált a hozzá ritkán érkező látogatóknak etetniük tilos és veszélyes. Az egyik őrt is így tette el láb alól. Behízelegte magát nála, ő pedig adott neki egy paradicsomot, ezután az őrre egy ketchupos üvegben találtak rá, San Diegoban... Ha néha örül valaminek, azt mondja, hogy „iggibú”.

Dr. Animál haragszik a világra, mert akarata ellenére tartják fogságban, immár nyolcadik éve. Úgy érzi, lassan elmegy az esze. Három vágya maradt: egy szelet, lehetőleg agyvelős pizza, egy pizzéria nyitása, valamint, hogy egyszer lóbabot kapjon vacsorára, mert akkor kirobbantaná a cellája falát, és visszanyerné szabadságát.

Miután egy sorozatgyilkos kézre kerítésében segített, jutalmul kap egy pizzériát, melynek megnyitójára kényszerzubbonyban elmehet. További sorsa ismeretlen, de valószínűsíthető, hogy egy másik ember maszkjában megszökött, hasonlóan az eredeti figurához.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Parodizált figura, vagy film
Antonio Motel Ezio Greggio Helyey László Norman Bates, a Psycho (1960) című film őrült moteltulajdonosa
Dr. Animal Cannibal Pizza Dom DeLuise Benkóczy Zoltán Hannibal Lecter
Jo Dee Fostar Billy Zane Selmeczi Roland Jodie Foster a A bárányok hallgatnak c. film főszereplője
Lily Wine Joanna Pacula Orosz Helga
Jane Wine Charlene Tilton Vándor Éva Marion Crane (Janet Leigh) a Psycho zuhanygyilkosság áldozata.
Martin Balsam Martin Balsam Simon György a Psycho c. film magánnyomozója
Pete Putrid Stuart Pankin Csuja Imre
Kövér motorosrendőr Andre Rosey Brown Rendőr a Psychóból, aki leellenőrizte Marion (Janet Leigh) adatait, miután megtalálta az út szélén az autójában elalvó nőt.
Ranger John Astin Dobránszky Zoltán Gomez Addams az Addams Family c. sorozatból és Chambers seriff a Psychóból.
Idős titkárnő Phyllis Diller Fodor Zsóka Pat Hitchcock, Marion Crane (Janet Leigh) kolléganője a Psychóból.
Olaf Bubba Smith Keresztes Sándor A gazdag texas-i ügyfél a Psychóból.
FBI őrmester Larry Storch Csikos Gábor
Mr. Laurel Rip Taylor Várkonyi András Stan és Pan mellett Marion Crane (Janet Leigh) főnöke a Psychóból.
Mrs. Motel Shelley Winters Martin Márta Norman Bates anyja a Psycho (1960) című filmből
Ranger felesége Nedra Volz Czigány Judit Chambers sheriff felesége a Psychóból.
Törpe őr Tony Cox Szokol Péter
Csinos nő a parkban Heather Elizabeth Parkhurst Roatis Andrea
Luciano Pavarotti Ken Davitian eredeti nyelven A közismerten nagyevő Luciano Pavarotti
Őr a diliházban Irwin Keyes Csík Csaba Krisztián
Ügynök #2 Sal Landi
Michael Jackson Seifullah Ziyad II önmaga a Thriller videóklipben
Őr a diliházban, a kijelentkezésnél Peter DeLuise F. Nagy Zoltán Dom DeLuise idősebbik fia
Ügynök #1 Lee Allan
George Bush exelnök John Roarke Horányi László
Haldokló az utcán Joe Dante cameo-szerep
Borzasztó Bill, a kilépő mániákus Rudy De Luca
FBI-ügynök John Landis
Kihallgató rendőr Lance Kinsey Janovics Sándor Az Elemi ösztön című filmből
Hosszú hajú főpincér Wilhelm von Homburg cameo-szerep
Baltás nő Debra Christofferson Koffler Gizi A Stephen King – Tortúra c. film bomlott agyú női szereplője, aki nem bírja elviselni, hogy a regénybeli hősnője, Mysery meghalt a regény szerint.
Kórházi hangosbemondó
Operatőr a film elején Eddie Deezen Pálfai Péter
Bicebóca a film elején John Carpenter cameo-szerep
Polgármester a telefonon Richard Nixon amerikai elnök, „Nem vagyok szélhámos” beszédét szajkózza.
Rendőr #1 David DeLuise Dom DeLuise fiatalabbik fia
Benzinkutas Dom Irrera
Bill Clinton, akkori elnök Pat Rick Varga Tamás
Rendőrfőnök Henry Silva Állandóan kiabáló rendőrfőnök Az utolsó akcióhős filmben
Átöltöző ügynök Marshall Bell
Hasfelmetsző Jack Mel Brooks cameo-szerep
Sharon Comb Cornelia Johnsson Vennes Emmy Sharon Stone az Elemi ösztön című filmből
Hillary Clinton, First Lady Lynn Shirey
Nővér Lana Schwab

Említett, vagy megidézett filmek[szerkesztés]

A filmben feltűnő ismert emberek hasonmásai[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

HBO, TV3, TV2, RTL Klub, Film+, RTL+

További információk[szerkesztés]