Dorgay Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dorgay Károly
Dorgay Károly szobra Mátészalkán
Dorgay Károly szobra Mátészalkán
Született1816
Mátészalka
Elhunyt1876. január (59-60 évesen)
Állampolgárságamagyar
A Wikimédia Commons tartalmaz Dorgay Károly témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dorgay Károly (Mátészalka, 1816. – 1876. január ?.) az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvéd századosa. Ükunokája: Kriveczky Bėla, rėgész, demokrata.

Élete[szerkesztés]

1816-ban született Mátészalkán, köznemesi családban. 1835-től katonáskodott. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésekor a 39. gyalogezred hadfogadó őrmestere volt. A Nemzetőrség szervezésekor, Rainagl Richárd 39. (Dom Miguel) gyalogezredbeli hadnagy segédtisztje lett. 1848. augusztus 31-én leszerelt, de a Szatmár vármegyei nemzetőrök kiképzésében oktató altisztként továbbra is szerepet vállalt. 1848 októberében a Pongrácz László irányítása alá tartozó nemzetőrzászlóalj hadnagyává nevezték ki, majd egy Szatmárban megalakuló védzászlóalj századosa lett. 1849. április 29-én a Wesselényi-kastélyban tartott haditanácson a tisztikar nagy része úgy döntött, hogy leteszik a fegyvert az oroszok előtt. A sereg egy része elindult Nagybánya felé. Hogy Dorgay hazajött-e, s hogy a haditörvényszék hogyan ítélkezett felette, erről nincs adatunk, ami biztos, hogy valamikor visszatért Mátészalkára, ahol postamesteri hivatalt töltött be.

1876 januárjában halt meg. Sírja Mátészalkán található.

Ükunokája: Kriveczky György (1963) ügyvéd, demokrata

Források[szerkesztés]

  • Dorgay Károly. Mátészalka hivatalos honlapja. (Hozzáférés: 2010. május 7.)[halott link]
  • Szatmár vármegye. In Magyarország vármegyéi és városai: Magyarország monografiája. A magyar korona országai történetének, földrajzi, képzőművészeti, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyainak, közművelődési és közgazdasági állapotának encziklopédiája. Szerk. Borovszky Samu. Budapest: Országos Monografia Társaság. 1908.