Donald kacsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Donald Kacsa szócikkből átirányítva)
Donald kacsa
Megjelenési információk
Első megjelenéseThe Wise Little Hen (1934)
MegalkottaWalt Disney
Megszemélyesítője
  • Clarence Nash
  • Tony Anselmo
  • Daniel Ross
Hangja
Magyar hang
Fejlesztője
Donald kacsa adatai
Fajakacsa
Nemehím
CsaládjaDonald kacsa családja
BarátnőjeDaisy kacsa
Rokonai
A Wikimédia Commons tartalmaz Donald kacsa témájú médiaállományokat.
„Donald kacsa a rajzfilmekben – éppúgy, mint a szerencsétlenek a valóságban – azért kapja meg a maga verésadagját, hogy a nézők is hozzászokjanak a sajátjukhoz.” (Adorno)
Csillaga a Hollywoodi hírességek sétányán

Donald kacsa (angolul: Donald Duck) a Walt Disney Stúdió rajzfilmjeiből ismerős rajzfilm- és képregényfigura. Jellegzetes hangja, amelyet Clarence Nash kölcsönzött neki, a rajzfilmipar egyik meghatározó figurájává tette. Donald a szárazföldön is matrózinget és -sapkát visel. A rajzfilmekben nem egy esetben van utalás arra, hogy foglalkozását tekintve tengerész, bár igen sok különféle szakmát űz az egyes epizódokban (szerelő, pilóta, árus, mezőgazdász, kétkezi munkás, rendész, tűzoltó, kertész stb.). Nadrágot viszont csak akkor húz, ha úszni megy… Az 1930-as években közösen szerepelt a Disney rajzfilmjeiben Mickey egérrel, Goofy-val és Plútó kutyával. Sokáig a képregényekben is csak velük együtt lépett fel, míg az 1930-as évek második felében Al Taliaferro és Ted Osborne megalkották az önálló karaktert. Elsősorban városlakót csináltak belőle, és adtak neki három unokaöcsöt (Tiki, Niki és Viki) – ebből alakult ki később a komplex Donald Kacsa-univerzum. Az 1940-es évektől aztán a figurát Carl Barks (képregények) és Jack Hannah (rajzfilmváltozat) vitte tovább.

A 313-as[szerkesztés]

Donald kocsiját ugyancsak Taliaferro találta ki. Ezt Donald állítólag maga rakta össze mindenféle alkatrészekből. Az, hogy a kocsi állandóan lerobban és javításra szorul, a történetekben gyakori humorforrás.

Donald kacsa a tévében[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

A Donald Kacsa-filmeket Technicolor eljárással, már a kezdetektől színes változatban készítették.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a Donald kacsa címszót a Wikiszótárban!